Sunday, September 1, 2024

Börsen är ologisk och volatil oavsett vad man äger



Augusti är över och det betyder sommaren är över. Tråkigt men sant, nu är dagarna mycket kortare och hösten är runt hörnet. Vi kommer som alltid få några fina dagar till i september men mer än så blir det inte. Kalla nätter och mer regn än vanligt väntar på oss. 

Under augusti har jag haft många riktigt bra inlägg på bloggen som jag rekommenderar att läsa om ni inte har gjort det redan. Bland annat våra 15 olika inkomster, top 5 bästa ekonomibloggar och hur jag köpte en lägenhet som ger oss extra passiv inkomst. Även filmtips för tråkiga kvällar som handlar om pengar och börs, men just dessa är det få som har sett.

Bloggen rullar på som den ska, jag ber om ursäkt för all reklam som syns på bloggen, men när någon klickar på dom så får jag några kronor och på en månad får jag mellan 200 - 500 kr. Det blir några tusenlappar på ett år och jag är tacksam när ni klickar på annonser eller köper något via dom. Hade jag fått noll från bloggen hade jag lagt ner. Är det någon som vill samarbeta med Två Månadslöner får ni gärna höra av er på tvamanadsloner@gmail.com jag är öppen för allt. 

Börsen har varit volatil, med rejäla nedgångar och uppgångar. Det jag har gjort är att jag har minskat lite min exponering i alla branscher jag har i portföljen. För dom pengarna har jag ökat mer i fonderna. Tycker att börsen har blivit mer ologiskt än den var tidigare. Ofta händer det saker som är svåra att förklara, trots att jag har världsledande bolag i min portfölj. Eller svenska bolag som är riktigt bra.

Några exempel är Nibe som steg +16% under rapportdagen när börsen öppnades och avslutade dagen med +0,8%. Ingen vet vad som har hänt. Att Castellum handlades under 135 kr i över två år är också märkligt. Räntan har börjat sänkas och ändå rör sig aktiekursen knappt uppåt. Enligt fastighetsbolagsindex är Castellum värd 153 kr (8% rabatt). Glöm inte den enorma kassan som Castellum fick via nyemission. Även Fortnox VD slutade utan anledning. 


Har hänt många fler saker och när jag tänkte efter, det är inte bara småbolag som är volatila, Large Cap bolag är minst lika volatila. Även bolag i USA går upp och ned med mellan 3-8% på en och samma dag. Lyckas man köpa vid rätt tillfälle så kan man få årsavkastning på en dag! Det är så mycket som är orimligt och oavsett vad man äger spelar inte så stor roll. Allt kan gå upp och ned kraftigt och snabbt. Det är kanske för att allt är digitalt just nu och går mycket fortare än tidigare.

Jag litar på mina bolag jag har i portföljen, men inte så mycket att jag hade kunnat ha 300 000 kr eller mer i en enskild aktie. Oavsett hur mycket pengar jag har. För mig känns det tryggare att ha rimliga summor investerade i varje aktie och om det går kraftigt ned kan jag hantera det. Samtidigt tappar inte portföljen lika mycket pengar, för att det börjar bli jobbigt när portföljen går ned kraftigt.

Genom att fylla på mer i fonder kommer det bli tryggare och jag slipper analysera nya aktier samt att jag får bra riskspridning och mycket lägre risk med ganska bra avkastning ändå. Senaste åren har jag knappt hängt med fonderna och det är såklart tråkigt, jag har som mål att slå index och det har jag gjort sedan start men inte senaste åren. 

Jag ligger runt 12% per år när olika index ger ungefär 10% per år. Det är ju bra, men samtidigt ingen vet hur framtiden blir. Jag hade mycket mer än 12% i början men nu börjar det jämna ut sig. Mina aktier är riktigt bra och jag tror dom kan leverera framöver så jag kommer behålla dom och öka bara i fonderna kommande åren. Borde bli bra på sikt.

Två Månadslöner

1 comment:

  1. Investment is one of the best ways to achieve financial freedom. For a beginner there are so many challenges you face. It's hard to know how to get started. Trading on the Cryptocurrency market has really been a life changer for me. I almost gave up on crypto at some point not until saw a recommendation on Elon musk successfully success story and I got a proficient trader/broker Mr Bernie Doran , he gave me all the information required to succeed in trading. I made more profit than I could ever imagine. I'm not here to converse much but to share my testimony; I have made total profit returns of $20,500 from an investment of just $2000 within 1 week. Thanks to Mr Bernie I'm really grateful,I have been able to make a great returns trading with his signals and strategies .I urge anyone interested in INVESTMENT to take bold step in investing in the Cryptocurrency Market, he can also help you recover your lost funds, you can reach him on WhatsApp : +1(424) 285-0682 or his Gmail : BERNIEDORANSIGNALS@GMAIL.COM tell him I referred you











    Jag ligger runt 12% per år när olika index ger ungefär 10% per år. Det är ju bra, men samtidigt ingen vet hur framtiden blir. Jag hade mycket mer än 12% i början men nu börjar det jämna ut sig. Mina aktier är riktigt bra och jag tror dom kan leverera framöver så jag kommer behålla dom och öka bara i fonderna kommande åren. Borde bli bra på sikt.

    ReplyDelete