Friday, September 6, 2024

Varför faller Celcius aktie?



Celsius är ett bolag verksamt inom livsmedelsbranschen. Bolaget bedriver huvudsakligen verksamhet inom utveckling och distribution av sportdrycker runtom den globala marknaden. Produkterna säljs vidare under nämnt varumärke och innehåller alltifrån prestationshöjande drycker till vitamintillskott. Störst verksamhet återfinns inom Nordamerika samt Europa.

Enligt hemsidan så hittade jag bara energidryck och pulver som man blandar med vatten för att få samma effekt. Inte alls många produkter och som dom flesta redan vet så är marknaden full av konkurrens. Det finns många andra produkter att välja mellan: Reign, Redbull, Lohilo, Nocco, Powerking, Megaforce, Monster, Lattitude, Gaam och Prime. 

Har provsmakat dom flesta och det finns bara en sort som jag tycker om. Det är inte Celcius. Aktien har rasat från 96 dollar i maj till dagens kurs på 32 dollar. Bara igår föll aktien -11,6%. Vad är det som händer undrar många och jag hittade inget svar på det. Bolaget går bra. Det är kanske därför alla pratar om Celcius på sociala medier, är det köpläge eller kommer aktien fortsätta falla?

Om vi tittar på hur det går för bolaget så visar första sex månaderna under 2024 följande siffror: Försäljning kraftigt upp från 585,822 dollar till 757,685 dollar. Vinsten har ökat rejält från 0,31 dollar till 0,56 dollar. Även kassan har ökat till 903 210 dollar. Om Celcius gör 1 dollar i vinst är PE 32. Nästan 3 000 har Celcius i sina aktieportföljer så det är inte många jämfört med populära bolag som brukar ha över 70 000 ägare.

Jag tycker att det är svårt att värdera aktien. Tydligen är det så att Celcius levererar till Pepsi som sedan säljer vidare. Dock har beställningar minskat rejält from Pepsis sida. Med 120 miljoner dollar. Det är för att lagernivåerna är fortsatt höga hos Pepsi, det kommer leda till svag Q3 och Q4 för Celcius. Mindre efterfråga kanske? Är det något annat? Svårt att veta men marknaden gillar inte osäkerhet och aktien tappar i värde. Jag avstår, tycker det är för svår bransch, för många konkurrenter och gillar inte produkten.

Två Månadslöner

5 comments:

  1. Dr. Dividend06 September

    En take från någon som har börjat köpa in sig i aktien.

    Celsius säljer framförallt energidryck, en marknad som har konsoliderat sig någorlunda mycket till tre stora spelare; Red Bull, Monster och nu Celsius. Bolagets USP ligger i deras varumärke, då de till skillnad från Red Bull (adrenalinjunkies) och Monster (gamers) riktar sig till en helt annan kundkategori, nämligen renlevnadstrenden. Energidryckssektorn är växande och Celsius tar marknadsandelar i USA, dessutom har de inte etablerat sig ordentligt i på många andra stora marknader, däribland UK, Frankrike och Australien/Nya Zeeland där man just nu håller på att lanseras (5% av intäkterna kommer från utanför USA).

    Omsättningen i bolaget har vuxit över 100% om året de senaste tre åren, nu ser man en inbromsning. Jämför man med mer etablerade Monster har det bolaget växt omsättning över 10% CAGR de senaste 10 åren, och då har Celsius i dagsläget ca 1/5 av Monsters omsättning vilket visar på deras litenhet i sammanhanget. Samtidigt är marginalerna inte riktigt uppe på Monsters nivåer än vilket i min mening skulle vara tecken på expansionsmöjligheter för Celsius marginaler då de fortfarande är i en tillväxtfas med behov av att etablera sig och marknadsföra sig. Om man ser till finanserna i övrigt så har bolaget en nettokassa om $900M, motsvarande nästan 5 års kassaflöde, så balansräkningen är urstark.

    Den senaste dippen på 67% i år kommer ifrån att bolaget har varit kraftigt övervärderat men är nu nere på P/E och P/FCF på runt 30x, fortfarande dyrt sett till hela marknaden men så växer man oerhört snabbt också. Oron hos investerare ligger i att tillväxttakten mattats av något i år, vilket jag ändå inte tycker är konstigt med tanke på hur fort man har vuxit historiskt. Dippen på 11% häromdagen berodde på att PepsiCo (som är huvuddistributör av drycken via sina leveransnät) minskade sitt inköp för Q3 YoY pga för stor lagerhållning. Då ska man ju dock även veta att PepsiCo äger en minoritetspost på 8,5% av Celsius, så där finns intressen hos Pepsi att se till att Celsius fortsätter att gå bra även i framtiden. Dessutom säljs drycken även via andra kanaler.

    Sammantaget ser jag bolaget som internationellt väletablerat som varumärke med urstarka finanser, potential för fortsatt tillväxt (men inte 100% om året) framöver till en värdering som nu är dyr, men inte orimlig givet de framtida möjligheterna. I mina DCF-kalkyler så ser det rimligt ut i alla fall.

    Sen kan jag ju ha fel, men de största riskerna som jag ser det skulle vara att konsumenterna helt enkelt inte köper produkten (vilket inte verkar vara fallet) eller att Pepsi skulle släppa distributionen och sälja sin del (vilket känns osannolikt med rådande momentum, kanske skulle varumärket överleva ändå med sitt rykte). Risker som jag är medveten om att jag tar :)

    Trevlig helg!
    Dr. Dividend

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för din kommentar, kul att se dig igen och jag hoppas verkligen att köpet blir bra! Det kliar ibland i fingrarna att köpa aktier som faller och i många fall är det ett bra beslut. Ibland dock fortsätter det bara ned.

      Det bästa är kanske att avvakta och se Q3, man kan alltid köpa efter att det har vänt uppåt, man missar lite avkastning men blir nog bra utfall efteråt. Det är svårt med aktier ibland.

      Trevlig helg!

      Delete
  2. Anonymous06 September

    Det här är ett enkelt köp på dessa nivåer, men en liten andel av portföljen pga growth stock. Lagerfrågan är en ickefråga om man läser in sig på detaljerna. Pepsi kommer alltid köpa i vågor, ibland för mycket. Allt talar för bättre siffror framåt, både vad gäller lagernivåer och Celsiusintresset hos konsumenterna överlag. Titta på Monsters historik. Samma resa är att vänta här. Tillsammans med Lululemon är detta sommaren growthköp på US-börsen, men möjligen ännu bättre eftersom Celsius har mycket mer tillväxt kvar.

    ReplyDelete
  3. Investment is one of the best ways to achieve financial freedom. For a beginner there are so many challenges you face. It's hard to know how to get started. Trading on the Cryptocurrency market has really been a life changer for me. I almost gave up on crypto at some point not until saw a recommendation on Elon musk successfully success story and I got a proficient trader/broker Mr Bernie Doran , he gave me all the information required to succeed in trading. I made more profit than I could ever imagine. I'm not here to converse much but to share my testimony; I have made total profit returns of $20,500 from an investment of just $2000 within 1 week. Thanks to Mr Bernie I'm really grateful,I have been able to make a great returns trading with his signals and strategies .I urge anyone interested in INVESTMENT to take bold step in investing in the Cryptocurrency Market, he can also help you recover your lost funds, you can reach him on WhatsApp : +1(424) 285-0682 or his Gmail : BERNIEDORANSIGNALS@GMAIL.COM tell him I referred you








    Jag tycker att det är svårt att värdera aktien. Tydligen är det så att Celcius levererar till Pepsi som sedan säljer vidare. Dock har beställningar minskat rejält from Pepsis sida. Med 120 miljoner dollar. Det är för att lagernivåerna är fortsatt höga hos Pepsi, det kommer leda till svag Q3 och Q4 för Celcius. Mindre efterfråga kanske? Är det något annat? Svårt att veta men marknaden gillar inte osäkerhet och aktien tappar i värde. Jag avstår, tycker det är för svår bransch, för många konkurrenter och gillar inte produkten.

    ReplyDelete