Monday, September 9, 2024

Undvik aktiva fonder med höga avgifter



Jag tycker att det är otroligt kul att jämföra sig med andra profesionella fondförvaltare. Dom gör massor med reklam, har all kunskap och verktyg man kan tänka sig behöva, dom har kollegor att diskutera med, dom gör analyser dagligen och förvaltar pengarna på bästa sättet. Ofta träffar dom VD på företaget och ofta har dom en edge. Kan man tycka eller hur?

Sedan kommer du eller jag, med amatörkunskaper och vilja att vara rik. Vi läser på om olika bolag, väljer dom vi tycker om och fyller på vid dippar, när aktierna faller. Kan man slå professionella fondförvaltare då? Svaret är såklart ja! Vem som helst kan prestera bra på aktiemarknaden! Hade du haft bara USA indexfond hade du slagit 90% av fondförvaltare! Härligt, va? Varför ska man då köpa aktiva fonder med höga avgifter? Det undrar jag med ibland.

Mina aktier som jag har valt själv och fyllt på i flera år visar att jag ligger bland top 14% av alla fonder som finns. Jag hade varit på plats 191 av 1 396 befintliga fonder. Det betyder att jag är bland dom bästa fondförvaltare. Jag ser mina aktier som en liten fond. Vad tycker jag om det? Är jag så pass duktig som professionella förvaltare?

Nej. Jag är bara en vanlig människa som tänker logiskt med sunt förnuft, investerar i stora bolag som jag förstår vad dom säljer, jag tittar på vanlig P/E tal, tittar så att vinsterna stiger över tid, värderingen är rimlig och att framtiden ser ljus ut. Jag tänker oftast inte för mycket, att djupanalysera ett bolag behöver jag inte. Ju mer jag läser på desto mer förvirrad jag blir av alla nyckeltal. Att investera ska vara enkelt.

Klart kan det finnas bättre aktier att äga, men jag vill inte investera mina pengar i stålindustri, direktäga oljebolag eller satsa på fiskeindustri. Klädbranschen är inte heller intressant och flygbolag är bland de sämsta man kan köpa tycker jag. För vissa bolag kan det gå bra, men jag avstår branscher jag inte tycker om. Det ska vara enkelt att investera. Jag vill äga fina bolag som gör bra saker och som tjänar mer och mer pengar för varje år. Vissa år kan vara tuffare än andra men över tid ska vinsterna stiga.

Efter 7 år på börsen har jag lärt mig ett och annat. Att lyssna mindre på andra och göra precis som jag vill, som jag har lärt mig från miljardärer via böcker och Youtube. Nästan alla aktier jag äger idag är samma aktier jag haft sedan 2018. Jag är ingen trader, jag hoppar inte på trender och skrattar åt dom som håller på med trading. Att titta på grafer och försöka förutspå framtiden är ett skämt. Det räcker med en nyhet från bolaget och kursen kan vända direkt. Jag är långsiktig i mina innehav och det verkar fungera för mig. Jag är top 14% bland alla fonder som finns. Det är ett kvitto att jag gjort bra. Trots rejäla fall i vissa innehav.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment