Saturday, September 21, 2024

Är det möjligt att behålla samma kostnader år efter år?



Jag har sagt många gånger att vi kommer ta ut ungefär 20 000 kr per månad när vi går i pension vid 50. Kommer det räcka? Ja, det blir till och med över tror jag. Våra kostnader idag ligger runt 20 000 kr inklusive allt. Men inflation då? Om 17 år blir allt dyrare tänker alla. Ja, men våra kostnader kommer inte gå upp om vi fortsätter bo som vi gör. Låt mig berätta hur vi kommer göra.

Det blir några rejäla kostnadsbesparingar om 17 år. Till exempel vår hund som vi har just nu kommer inte finnas på jorden. Hon kostar ungefär 2 000 kr i snitt per månad. Vi kommer slippa försäkring, mat, veterinärbesök, leksaker och vaccinationer.

Den nya bilen som vi kommer ha kommer att ha mycket lägre bränsleförbrukning och något lägre försäkringskostnad. Som pensionärer kommer vi inte behöver lika mycket bränsle och buss/tågbiljetter. En besparing på minst 1 500 kr på transport.

Huset vi bor i just nu har pool och den kommer vi att ta bort (vi har redan börjat med det). Den har dragit mycket el och ibland behövde vi köpa det som gått sönder. Värmepumpen slits och en ny kostar mycket, så även där borde man räkna in förslittning per år. Samma gäller andra saker runt om. Har fått ihop en summa som är minst 700 kr i snitt per månad. 

CSN kommer försvinna när vi är 50 år gamla och vi slipper betala 1 500 kr i månaden. Det är en summa som vi gärna slipper om vi kan. Allt som allt så kommer vi landa på 14 300 kr i utgifter om ingen höjer sina priser. Det är omöjligt eftersom alla företag höjer sina priser varje år. Jag räknar med 2% prishöjning varje år i 17 år och då hade vi haft en utgift på 20 023 kr. Ungefär samma som vi har idag. Så nej, jag kommer inte ha större kostnader om 17 år. Tveksamt.

Vi spenderar idag även lite för mycket på mat och har för hög hastighet för vår bredband, så vi hade kunnat sänka våra kostnader lite till. Det finns alltid något man kan spara in på och man kan alltid tjäna lite extra vid sidan om.

Två Månadslöner

1 comment: