Thursday, September 19, 2024

Ska inte kosta för människor att bli sjuka



Borde vi slopa karens eller inte? Det är frågan idag. Om karens kvarstår så blir det som idag, ingen förändring. När du sjukanmäler dig och är borta måndag till fredag så dras det karens, alltså avdrag för hela måndag, sedan görs det avdrag för hela tisdag till fredag men du får även sjuklön för tisdag till fredag på 80%. Du förlorar 100% på måndag och 20% varje dag från tisdag till fredag.

Om man tar bort karensen så borde man få sjukavdrag och sjuklön direkt tänker jag. Men är det verkligen bra? Det tycker jag inte. Tre anledningar känner jag spontant: 

Den första är att det ska ändras i alla kollektivavtal (formlerna och texten). Sedan ska lönesystem också uppdateras med nya formler och det tar tid att ändra. Helst ska det testas också några gånger. Och sist kommer många fuska och låtsas att dom är sjuka. Då får man 80% av lönen direkt från dag ett. Trivs man inte på jobbet eller vill inte jobba, så kan man sjukanmäla sig och få en stor del av lönen direkt vilket känns fel. 

Det finns tyvärr många människor som vill utnyttja systemet så mycket som möjligt och det är just därför ska det vara välgenomtänkta beslut. Man ska inte ändra bara för ändringens skull. 

Enligt kommentarerna på Twitter så undrar många vad är poängen till att slopa karensen? Varför skapades karens överhuvudtaget? Saker som fungerar ska man inte röra. Tar man bort karensen så kommer det sluta som katastrof. 

Såg även några kommentarer som var stolta att dom alltid åkt till jobbet även när dom var sjuka, det är inget att vara stolt över. När man åker till jobbet med feber eller virus så utsätter man även andra i fara. Det är hög risk att smita andra. Alla på jobbet kommer inte smitas men vissa kommer åka hem och smita sin familj sedan. Det är aldrig ok att åka till jobbet när man är sjuk. Man riskerar även sin egen hälsa när man är ute och rör sig när egentligen man borde ligga i sängen.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Anonymous19 September

    Är väl de som är problemet visst man kanske undviker lite fusk. Men alla har inte pengar att stanna hemma en dag och vila. Då far man dit och smittar andra istället. De skulle väl då vara vettigare att inte ha karens men kanske sjukintyg från dag 1 eller något sådant. Jag är dock en frisk person (så här långt i livet) och de som irriterar mig mest är att folk är att många är borta och straffet blir att man får täcka upp för dessa utan att egentligen få något för de. Dvs jag jobbar hårdare men får ändå bara 100%.

    ReplyDelete
    Replies
    1. helt rätt, man brukar stötta andra under andras frånvaro som sjuk, vab och semester. Man borde egentligen få mer den månad känner jag med.

      Delete