Thursday, May 6, 2021

30% skatt på all slutlön?Skatteverket kommer på konstigaste saker ibland. Nu funderar dom på att införa 30% skatt på all slutlön. Det skulle gälla alla, oavsett vilken lön man har. Det hade varit både bra och väldigt dåligt.

Exempel 1 är att man tjänar över 43 600 kr per månad. När man slutar borde engångsskatten vara 54% på all utbetalning vid slutlön. Med dom nya reglerna hade skatten varit enbart 30%. Det betyder mer pengar över i plånboken fram till deklaration. Sen blir det restskatt som ska betalas tillbaka. Bra för dom som investerar pengarna under tiden, dåligt för dom som spenderar dessa och ska betala tillbaka vid deklaration.

Exempel 2 är att man tjänar mindre än 5 283 kr per månad. Skatten borde vara 10% på slutlönen, men efter dom potentiella nya reglerna är vi tvungna att dra 30% skatt. Riktigt, riktigt dåligt för studenter och alla som jobbar extra. Pengarna blir justerade vid deklaration året efter.

Dom potentiella nya reglerna gäller enbart slutlön. Som ni ser finns det fördelar och nackdelar. Rika kan bli ännu rikare och fattiga kan bli ännu fattigare. Hoppas det går inte igenom och skatten blir olika hög beroende på årslönen. Precis som det är nu.

Två Månadslöner

10 comments:

 1. Men kan Skatteverket besluta om sådant? Måste inte sådana skatteförändringar komma från Regeringen? Och i sådana fall så är ju en sådan ändring där högavlönade i slutändan får betala mindre skatt en ganska konstig förändring att komma från en Sosse-regering? Eller? Bara några tankar som kom så där spontant.

  Ha en fin dag!

  Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två MånadslönerMay 6, 2021 at 1:46 PM

   Som jag uppfattade det så lämnade Skatteverket detta som förslag till regeringen. Ja, det hade blivit mer pengar över till högavlönade, men sen året efter justeras det rätt på deklarationen. Som sagt var det bara ett förslag som knappt någon som gillar... :?

   Delete
 2. Du menar att slutlönen alltid ska räknas på skattetabell 30 och att ingenting händer med den slutliga skatten?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två MånadslönerMay 6, 2021 at 1:49 PM

   Skatteverket vill dra 30% på slutlön för alla. Enligt SKV så tycker dom att när du slutar så är du inte anställd längre. Eftersom du inte anställd och får lön (slutlön) borde det räknas som sidoinkomst. Den beskattas med 30% redan. Så dom vill ha samma.

   Skattetabell är helt annan sak :) Det är bara tabell nr.

   Delete
 3. Tips för kommande blogginlägg: Gör en serie om olika löneförmåner, du som kan sånt! Typ löneväxling, tjänstepension, semesterrätt, övertidsersättning etc. Tror jag många skulle uppskatta, inklusive jag :-).

  Mvh Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två MånadslönerMay 6, 2021 at 4:49 PM

   Haha, ska jag jobba efter jobbet med? :D Det finns så många olika förmåner herregud :D Sen är jag inte insatt i allt, det finns ju hundratals olika kollektivavtal med. Det är alldeles för mycket att hålla reda på, men jag lär mig mer och mer för varje månad. Är det något specifikt du tänker på som du vill ha svar på?

   Det är bra tips, jag hade kunnat kontrollera lönespecar och liknande om behovet fanns :)

   Delete
  2. Nja, tänkte mest på viktiga "småsaker" som man kanske glömmer...skatt på retroaktiv lön vid löneförhöjning...och just löneväxling (mot pension) har jag funderat på :-)

   Delete
  3. Två MånadslönerMay 7, 2021 at 7:20 AM

   Tar med mig det!

   Delete
 4. Vad tycker du är viktigast för en vanlig löntagare att tänka på framåt. Är född på 60-talet. Tänker tex. På att det kan vara bra att jobba ihop så man kommer upp i max ersättning för tex. A-kassa.
  Andra små tips välkomnas också
  Mvh
  Larsa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det enklaste är nog att jobba för dom flesta. A-kassan får man ju vid arbetslöshet och den summan sjunker med tiden och sen ska man även ha möte med arbetsförmedling vilket är supertråkigt. Genom att jobba får man en rimlig peng och klarar vardagen utan större bekymmer. Är man 2 i familjen kan man jobba vilket jobb som helst och ha det bra ekonomiskt. Lågt avlönade jobb ger runt 22 000 kr per person. Det är 17 000 netto, för två personer 34 000 netto i månaden räcker långt.

   Delete