Thursday, May 20, 2021

Min direktavkastning 2021Nu när jag tänker efter har jag aldrig sagt till er hur många procent jag får från utdelningarna varje år. I börsvärlden kallas det för direktavkastning. Det är alltså hur många procent man får i förhållande till insatt kapital.

Du kan räkna fram den själv genom att summera alla utdelningarna som du fått och kommer få i år och dela summan med alla pengar du har köpt aktier för. Till exempel du fått 800 kr i år i utdelning och kommer att få 200 kr i höst. Då är det 1 000 kr som du delar med till exempel 20 000 kr som du köpt aktier för. Då är DA (förkortning) på 5%. 

börsen brukar DA på aktier variera mellan 0 - 12% ungefär. Det vanligaste är 3-4%. Om bolaget inte delar ut pengar, använder dom det själva istället och bygger bolaget vidare. Om bolag delar ut 10 eller mer procent, då är det något misstänksamt. Antingen bolaget har sålt något och har för mycket pengar, så delas dom ut. Det kan även vara så att aktiekurs föll kraftigt och den senaste utdelningen visar att det är hög DA. Men troligtvis bolaget kommer meddela att det blir ingen utdelning alls... eller att den kommer att bli lägre. 

I min portfölj just nu visar det exakt 3,3% i utdelning för 2021. Den lägsta i år är noll vilket är Tesla och den högsta för mig i år var Volvo med 11,1% eftersom det var bonusutbetalning från förra året då vi ej fått någon utdelning då.

I början köpte jag många aktier inom bolag som ger mycket utdelning, men efter ett par år insåg jag att oftast bolag som inte delar ut stiger i kursen ännu mer. De kan använda pengarna på ett bättre sätt som ger aktiekursen lite mer bränsle. Nu 3 år senare försöker jag att ha lite olika aktier. Både små som inte ger utdelning och stora bolag som ger mycket utdelning. Den strategi passar mig bäst.

Hur hög direktavkastning har du?

Två Månadslöner

2 comments:

 1. 2,5 % , men då har jag en del i fonder och lite annat också. Men så kul med utdelningar :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två MånadslönerMay 20, 2021 at 10:54 AM

   Verkligen, speciellt när det plingar i mobilen varje morgon, pling, du fått pengar! Pling! Du fått mer pengar! :)

   Delete