Friday, May 21, 2021

Sålde alla fondernaNär det skakade till på börsen för ett par veckor sedan började jag fundera. Vill jag verkligen ha dom fonderna? Vilka innehav vill jag äga i fonden? Varför äger jag dom? Vad är potentialen? Kan jag tjäna mer pengar annanstans?

Tog ett beslut att sälja alla fonderna och det gjorde jag. Det blev plus minus noll i slutändan. Fick nästan 10 000 kr att investera för. Eftersom jag tyckte att börsen var dyr så började jag spara. Sedan la jag till nya pengar och fått lite utdelningar från bland annat NIBE. Trodde att jag skulle sitta på en fin kassa fram till midsommar. Sen började det hända saker...

Några dagar senare efter att jag har sålt alla 3 fonderna (Proethos, Robur Ny Teknik och US INVF Growth) började tech bolagen falla kraftigt. Varje dag sjönk kurserna och efter några dagar började jag räkna på det, är det rimligt? I min portfölj är det bara två tech bolag: Embracer och Fortnox.

Den ena föll 20% ner från toppen och den andra föll 30% ner från toppen. Jag tyckte att det var omotiverad och orimligt att kurserna föll så kraftigt på några få veckor. Då bestämde jag att börja köpa och om dessa faller ännu mer, köper jag ännu mer. Kassan är nu spenderad och jag har ökat rejält i dessa två bolag under nedgången och fick göra om lite grann i portföljen, men inget stort. Det får ni se i slutet på månaden.

Som ni ser kan det hända saker snabbt och egentligen i vilken bransch som helst. Eftersom nu är det lättare än någonsin att köpa och sälja aktier och fonder, kan man göra riktigt bra fynd ibland när det är panik på börsen. Det kan dock gå riktigt fort så det gäller att vara redo och påläst. För nybörjare rekommenderar jag att försöka dippköpa investmentbolag istället. Även om man köper vid fel tillfälle är det extremt stor sannolikhet att kursen återhämtar sig ganska snabbt. Riskera inte pengarna på bolag ni inte har full koll på!

Igår kom rapporten från Embracer som jag kommer sammanfatta under helgen. Det var sista rapporten och rapportperiod för januari - mars är nu över i min portfölj. I juli börjar det igen! 

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Jag agerar alltid som en Nybörjare, och kommer fortsätta med det även framledes.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mitt mål är att slå index så jag behöver mindre bolag i portföljen :) Lite mer risk, men det kan jag ta.

   Delete
 2. Replies
  1. Både ja och nej. Det kan bli riskabelt om man inte vet vad man gör.

   Jag följer mina aktier varje kvartal och ser ökande vinster hela tiden, risken då minimeras att aktier kommer krascha.

   Annan sak jag tänker på är att jag har en sparhorisont på minst 20 år till. Hittills har jag slagit alla index med råge och tanker är att fortsätta göra det. På Avanza står det att min årlig avkastning ligger på över 20% vilket är mycket bättre än 11% på index.

   Delete