Sunday, May 23, 2021

Köpt Embracer för alla pengar jag harIdag blir inlägget extra lång och nyttig speciellt för er som funderar på att köpa Embracer aktier men är osäkra. Jag förutsätter mig att ni har i alla fall tittat på Embracers hemsida och undersökt vilka spel dom har tillverkat. Dom flesta barn spelar ju spel på sin dator eller konsol, många ungdomar spelar spel och många filmar det och lägger upp på Youtube. Det finns även många som har växt upp med spel och är 30+ som spelar spel. Det finns även dom som är 50+ och spelar.

Embracers börsvärde är 121 618 Msek och deras största konkurrent i Europa var Ubisoft som har en börsvärde på 73 103 Msek (7 210 MEUR). Embracer har gått förbi Ubisoft för flera månader sedan och nu siktar mot ännu större konkurrenter som Take-Two, Activision och EA. Närmast på listan är Take-Two med sina fantastiska spel som GTA, Mafia, Manhunt och Max Payne. Take-Two har börsvärde på 178 248 Msek (21 405 USD).

Om Embracers aktiekurs stiger härifrån med +50% så är Embracer värd mer än Take-Two och Take-Two är också fantastisk bolag som har funnits ännu längre och har riktigt bra och kända speltitlar. Tror ni Embracer växer snabbare än Take-Two? Det tror jag i alla fall. Kommer att ta några år dock.

Tanken är inte vem som blir störst, men bara för att visa hur snabbt Embracer har växt organiskt och via förvärv. Ingen annan spelbolag har gjort det. Man behöver inte stora spelstudios för att skapa spel, som ett exempel har Embracers ägda Iron Gate skapat ett spel som heter Valheim som såldes och fortfarande säljs som smör. Hittills har det sålts 6,8 miljoner exemplar. Det var bara 5 personer i Skövde bakom spelet.


Många andra spel har haft kanon försäljning också, bland annat 2 miljoner Spongebob, 1 miljon Destroy all humans och 2 miljoner Snowrunner. Justerad vinst per aktie för helåret 2020 april - 2021 mars har landat på:

Nettoomsättning 9 024 Mkr (5 249 Mkr) +72%
Justerad resultat per aktie 6,44 kr (2,81 kr) +129%
Kassa 17 000 Mkr

Vissa investerare tittar på Avanza statistik och ser P/E tal på 423 och blir skrämda och tycker att aktien är övervärderad. Det är helt fel att gå efter det. Man ska räkna fram P/E själv tycker jag. På Avanza tar den hänsyn till verklig vinst, men bolaget har skapat nya aktier och fått in mer pengar i bolaget. Efter all krånglig omräkning är vinsten hög på 6,44 kr per aktie. Rimlig P/E tal borde vara närmare konkurrenters på P/E 40.

Det säger mig att rimlig aktiekurs borde ha varit 6,44 * 40 = 258 kr. Marknaden tittar ALLTID minst halvår till ett år framåt. Eftersom Embracer har meddelat att det blir bästa året någonsin och många stora fina titlar kommer ut, räknar jag med vinst på Q1 1,5 kr + Q2 1,5 kr + Q3 2,5 kr och Q4 2,5 kr. Totalt 8 kr i vinst för Embracer 1 år framåt. Då borde aktiekurs stå på 8 kr * P/E 40 = 320 kr i april 2022. Just nu kostar aktien 244 kr. Jag ser potential till minst 30% uppsida.

Hur har jag reagerat under senaste dagarna? Jag har köpt på mig massa aktier och nu är Embracer lika stor som mina andra största innehav - Investor och Axfood. Jag ser tryggheten i investmentbolag, mat och även i datorspel. Embracer har många olika ben i olika bolag som gör sitt. Dom olika ben har i sig många olika spelstudios. Dom kan göra förvärv själva och fortsätta växa. Jag känner mig trygg med att ha denna aktie som kärninnehav i portföljen. Mina köp under dippen förra veckan och senaste året:


Min analys var rätt innan rapporten och jag tjänade mååånga tusenlappar på det. Aktiekursen jag köpte för var exakt 216 kr per aktie och steg på ett par dagar till 244 kr. För varje aktie jag köpte såg jag värde på 320 kr om ett år. Jag kan vänta. Nästa år utvärderar jag Embracer igen vad den är värd då. Jag blir bättre och bättre på att dippköpa aktier.

I år har antalet Embracer ägare hos Avanza ökat från 51 093 till 90 622! Embracer är nu på plats 4 och har gått förbi HM, SAS, Evolution, Swedbank, Latour, Castellum, Telia, Axfood... ja, nästan alla. Det syns tydligt att Embracer är nu favorit hos många och min personlig åsikt att de flesta som äger aktien är yngre.

Embracer fortsätter växa inte bara i Sverige, men i hela världen. De har börjat med VR spel, mobilspel, film och många andra saker. När som helst kan det meddelas att det blir fler förvärv, ingått i fler samarbeten med andra spelbolag eller att en liten studio har tillverkat spel som är i topplistan på Steam. Det har hänt många gånger innan.

Synd att man inte kan se i framtiden eller gå tillbaka i tiden och göra andra beslut istället. Jag hade nog belånat huset och lagt alla pengarna i Embracer för till exempel 1 år sedan. Hade mer än dubblat alla pengar. Miljoner skapar nya miljoner. Lärdomen är att man ska veta vad man gör, lita på sig själv och andra, våga investera och lära sig till nästa gång. 


Nu när Embracer är ett av de största innehaven i portföljen testar jag igen. Mot 320 kr och mer! Lycka till alla och hoppas att 2021 slutar på plus! Bara ett litet påminnelse är att Embracer kommer byta lista inom ett par år, fortfarande osäkert vart, men om det blir stockholmsbörsen kommer aktiekursen skjuta i höjden som alla andra aktier gjort. Det är för att stora indexfonden är tvungna att köpa och dom köper mycket!

Det blev många tankar denna gången och vill bara påpeka att som rubriken lyder så har jag köpt aktier för alla pengar jag har som jag har råd att förlora. Som det ser ut just nu är jag 100% investerad i aktier och inget annat.

Inlägget ska inte ses som rådgivning och alla gör sina egna beslut. Det är bara mina tankar som jag ibland kommer tillbaka till och läser, så slipper jag läsa gamla rapporter igen...

"En del av inlägget är en annons för Avanza och innehåller annonslänkar."

Du kan enkelt skapa konto på Avanza och börja spara i aktier eller fonder själv. Varför inte Embracer som din första aktie?

Två Månadslöner

3 comments:

 1. Spännande! Jag kan inget alls om spel, så jag äger heller inga aktier i sektorn. Jo, via TIN ny teknik såklart, där Embracer är ett av de största innehaven. Kanske ska öka lite där, vem vet? Men just ja, du hade ju sålt alla dina fonder, så det är väl inget för dig...;)?.

  Intressant inlägg! Nu vet jag liiite mer om Embracer ju!

  Mvh Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två MånadslönerMay 24, 2021 at 12:34 PM

   Jag gick igenom fonderna och jag förstår inte hälften av bolagen som finns i dom fonderna. Har inte tid att sätta mig i det heller. Jag gillar några innehav starkt men när jag ser att det utgör 2% av fonden, så min exponering mot det blir jätteliten. Från 100 000 kr jag lägger in är jag exponerad bara 2 000 kr i det bolaget. Tycker det är bättre att köpa aktien direkt.

   Delete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete