Friday, May 14, 2021

Plantera rättTog en promenad häromdagen och såg många som var ute i sina trädgårdar och planterade. Jag gillar också att göra det, ibland är det blommor, ibland är det annat som rädisor, dill, sallad och tomater. Det är härligt att kunna plantera och några veckor/månader senare göra en macka från trädgården. Då slipper man köpa dyrt i affären.

Ett av mina favoriter är jordgubbar. Dom är inte bara goda, dom påminner mig mycket om börsen också. Jag planterade 5 stycken för något år sedan. Året efter kom det nya revor från moderplantor och varje moderplanta gav minst 3 nya plantor. Totalt hade jag 20 plantor. Ett år till har gått som gav minst 3 nya plantor igen. Det blev så många att jag tappade räkningen och började sälja nya plantor på facebook.

börsen är det ungefär samma sak. Jag planterar till exempel 10 000 kr i Volvo aktie och varje år får jag utdelning. Storleken på utdelningen är lite olika år till år men låt oss säga 10%. Det är 1 000 kr. När jag har 11 000 kr så får jag 10% av det nästa år vilket är 1 100 kr. Då har jag 12 100 kr och så vidare... efter x antal år så dubblar jag pengarna om och om igen. Grovt räknat dubblar man pengarna var 8:e år. Man kan kalla det för ränta på ränta. Vi ska inte heller glömma att kursen stiger varje år också!

*Det är omöjligt att ha 10% varje år i utdelning vad snackar du om? Undrar säkert någon. I början, ja, det är orimligt. Ungefär 3-4% ska man räkna med. MEN! Jag köpt Volvo väldigt billigt under covid kraschen och inköp landade på 135 kr. I år fick jag 11,1% i utdelning. Så ju billigare man lyckas att köpa bra bolag, desto högre utdelning blir det procentuellt.


Jag fyller 30 i år. Om jag dubblar pengarna var 8:e år, så dubblar jag min portfölj vid 38 års ålder, vid 46 igen och vid 54 och vid 62 års ålder. Då vill jag gå i tidig pension och börja använda pengarna. Jag hinner alltså dubbla pengarna 4 gånger. Låter inte mycket va? Om jag tar en siffra från luften, låt oss säga att jag har en portfölj på 250 000 kr idag. Jag slutar lägga in nya pengar och bara låter det vara fram till pension.

250 tkr blir 500 tkr när jag är 38.
500 tkr blir 1 mkr när jag är 46.
1 mkr blir 2 mkr när jag är 54.
2 mkr blir 4 mkr när jag är 62.

4 miljoner kronor utan att göra någonting. Bara att köpa en indexfond för 250 000 kr och glömma den fram till pension. Det är så börsen fungerar och det är väldigt lätt att bli rik långsamt. Man kan ha ännu större pension om man fyller på portföljen med nya pengar varje år. 

Största risken är du själv. Om du tar ut pengarna från portföljen så blir slutbeloppet mindre. Om du köper enstaka aktier utan att ha koll så riskerar du att förlora pengar istället. För att det ska fungera ska man ha en bra riskspridning, månadsspara och inte ta ut några pengar.

"En del av inlägget är en annons för Avanza och innehåller annonslänkar."

Jag har varit på börsen i 3,5 år snart och borde ha en utveckling på ungefär 50% plus. Det har jag. Om jag räknar på hur mycket jag investerat och hur mycket är det värt idag så ligger jag på ungefär 50% plus. Helt otroligt! Plantera rätt så blir du rik. Jag har ett konto på Avanza, skapa ett du med! Tryck på Avanza så kommer du till deras hemsida direkt.

Två Månadslöner

9 comments:

 1. Klockrent inlägg ! Tänk om man hade fattat det vid 30 års ålder.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två MånadslönerMay 14, 2021 at 1:33 PM

   Tack! Det räcker inte bara att fatta det, man ska även ha lite pengar att lägga i och våga göra det.

   Synd att de lärs inte i skolan om aktier. Hade gärna börjat vid 15 års åldern, men då hade man knappt pengar. Tror att alla borde börja spara när man får sin första jobb - och det är ju olika för alla när man är klar med studier, m.m.

   Delete
 2. Håller med CS! Det fanns aldrig på kartan...hm, det fanns inte ens någon karta i min uppväxt. Det var bara slumpen som gjorde att jag hittade dörren till den världen. Bättre sent än aldrig! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två MånadslönerMay 14, 2021 at 1:35 PM

   Jag hittade börsen av en slump själv, ingen i min familj visste något om det, inte heller folk runt om kring mig. En dag hade jag 5 000 kr över som jag ville investera någonstans. Efter lite googlandet hittade jag börsen :) Är glad för det.

   Delete
 3. Jag fattade inte heller det där med investeringar på finansmarknaderna i ung ålder, utan det kom först för ca 7-8 år sedan. Men däremot har jag alltid varit en Spara men tyvärr då utan extrem ränteeffekt på kapitalet...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hur gammal var du då när du började om man får fråga? :)

   Delete
  2. Några år innan jag skulle fylla 50...

   Delete
 4. Ska säga åt min dotter att läsa din blogg och hoppas att hon förstår fördelarna med tid och ränta-på-ränta...

  Jag önskar såklart också att jag börjat spara och investera tidigare. Samtidigt är jag glad att jag börjat alls! :-)

  ReplyDelete

 5. Jag heter Silvia Scali och är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag kommer att vittna om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare Pierre Michels tjänst. Jag började procedurerna med henne i fredags och på tisdag klockan 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelse på att överföringen av min begäran på 950.000 kr skickades till mig. mitt bankkonto väldigt tidigt, till min stora förvåning lyckades överföringen. Här är hans E-mail : combaluzierp443@gmail.com


                       E-mail : combaluzierp443@gmail.com

  ReplyDelete