Saturday, August 27, 2022

Börja investera på börsen utan misstagAlla gör misstag på börsen, nej, det är inte sant. Bara för att man tror att alla gör det betyder inte att det är sant. Jag har flera exempel bland min bekanta som har börjat spara på börsen på rätt sätt och det går lika bra som hela börsen. Enda man behöver göra är att påbörja sin sparande på rätt sätt så fortsätter man bara. Enkelt och tryggt. Jag tror att jag borde räknas med bland dom som inte gjort fel på börsen. Beror också på definitionen av fel. Är det att man förlorat pengar i en aktie eller är det fel på börsen att sälja för tidigt och sedan missa uppgången?

Min uppfattning av fel på börsen är bara att förlora pengar. Man köper vid fel tidpunkt, aktien sjunker och sjunker tills det står rejäl minus i portföljen och sedan biter man i sura äpplet och säljer med förlust. Det tycker jag är ett fel som man ska lära sig utav. Såna fel har jag inte. Jag har inte ens sålt med förlust. Jag har dock sålt tre olika aktier med 1-3% vinst. Min syn har förändrats efter investeringen när jag gjorde mer research. 

Ett bra exempel är Lohilo, jag köpte in mig då jag visste att alla jag känner, som känner bolaget var väldigt nöjda med Alvesta Glass. Först köpte jag en klump aktier sedan tänkte jag prova nya sorter från Lohilo. Jag provade glass, energibar och energidryck. Av ungefär 15 olika smaker och produkter gillade jag bara ett enda och även den var okej, inget wow känsla. Det var Unicorn glass om ni är nyfikna. Min fru var med mig hela provperioden och hon tyckte ungefär lika. Inget man vill köpa igen. Jag sålde alla aktier och sedan dess har aktien utvecklas med -86%. Ja, jag köpte i början av börsintroduktion. Efter några dagar sålde jag allt.

Ett video på youtube från Rika Tillsammans har gått igenom hur en ny sparare ska agera. Förslaget var att köpa en global indexfond eftersom forskning visar att få slår den. För en ny så passar globalt index perfekt. Det håller jag med om. Å andra sidan så finns det böcker som säger att man ska köpa en mängd investmentbolag. Där finns det en styrelse som köper in sig i en mängd olika bolag och hjälper dom utvecklas och växa. Statistiken visar att investmentbolag slår globalt index med råge. 

Vad man än väljer, sverige index, småbolagsfonder, global index eller investmentbolag så kommer det växa fint under långa tidsperioder. Man behöver inte heller välja, man kan köpa alla fyra fonder till exempel och då borde det gå bättre än global index eftersom man har småbolagsfond och investmentbolag som generellt växer fortare än stora bolag. Att förlora pengar på 10 års period är i princip omöjligt. Man ska dock månadsspara för att få en bra snittpris istället för en klump vid ett och samma tillfälle. Har man otur så kanske första köpet är på absolut toppen.

Att investera utan misstag på börsen är inte svårt. Man ska köpa en fond och sedan fylla på varje månad, då blir det inga misstag. Dom som köper och säljer aktier ökar sin risk för en mängd misstag. Min portfölj består av aktier och en fond. Jag har lyckats att välja fina bolag som presterar väl. Dom har slagit global indexfond med råge. Därför gör jag inga stora förändringar i portföljen och låter portföljen fortsätta rulla på av sig själv. 

Två Månadslöner

1 comment:

 1. Anonymous28 August

  Köpa i omgångar är mitt bästa råd.
  Börjat med 50 000 kr i en aktie har jag ofta gjort.
  Sen fyller jag bara på efterhand..
  Och köp något som du kan och förstår.

  ReplyDelete