Friday, August 12, 2022

Ett nytt investmentbolagMånga kommer direkt säga emot, redan från att enbart läsa rubriken. Embracer är inte investmentbolag, men av det jag ser VD göra är att det känns som ett investmentbolag eller det kan bli i framtiden, fast VD har sagt flera gånger att det blir inte så. Vem vet kanske VD byts ut i framtiden och inriktning ändras? Det kan ju ske och det är det jag tror kommer att ske. Embracer vill äga starka varumärken, duktig personal och fortsätta växa många år framåt via förvärv.

Som det fungerar idag så fortsätter varje verksamhet som vanligt efter förvärv av Embracer. Behöver dom hjälp, så kan dom få resurser att växa, förvärva andra eller dela sin kunskap mellan varandra för att lära sig nya saker och utveckla ännu bättre produkter. Vad tror du investmentbolag gör som Investor till exempel? Dom investerar i andra bolag som ABB, Astra Zeneca och EQT, sitter med i styrelsen och låter dom sköta allt. Behöver dom extra resurser eller hjälp så finns Investor till hjälp. Ser du likheter? Det gör jag med.

Embracer är ett bolag som investerar i spelbolag. Så var det i alla fall i början. Nu har dom bara 30% av försäljningen i PC och konsolspel. Vad är resten kan man undra? 20% är mobilspel som är helt annan typ av spel. Sällskapsspel står för hela 38% av försäljningen i Embracer. 12% har övriga tjänster som film och serieböcker. För mig låter det som diversifierad portfölj i ett investmentbolag. 

VD har nämnt för längesedan att det blir fler ben i bolaget, så antingen blir det mer spel eller kanske något helt nytt och oväntat. Jag tycker dom gör helt rätt med förvärv och diversifiering, det är viktigt att ha kassaflöden som kan stötta andra bolag som är i tillverkningsfasen och kräver resurser. Jag ser Embracer växa genom att titta på populära speltitlar, bordspel och olika hemsidor. Ett exempel är Stadia.


Visste ni att man kan gå in på Stadia hemsida, välja ett spel där och spela senaste spel utan att köpa dom eller ladda ner. Enda man gör är att trycka på spel så streamar man spel som en film. Det har jag testat och är faktiskt väldigt förvånad att det funkar så bra. Embracer har också några spel där. För att göra det kräver en snabb internet uppkoppling (fiber). Det roliga är att man kan spela dom spelen var man vill, telefon, dator, surfplatta eller tv. Helt otroligt och det är det som är framtiden, dock få som har snabb internet uppkoppling i världen. 

Är man en spelentusiast så istället för att köpa nya spel varje månad, kan man betala 99 kr i månaden till Stadia och spela alla spel dom har hur mycket man vill. Det är faktiskt en bra deal om man ändå köper spel varje månad. En annan positiv sak om utvecklingen är att crossplay finns och blir bättre och bättre. Det betyder att du kan spela samma spel på PC tillsammans med andra som spelar på Xbox till exempel.

Jag minns när jag var liten att en ny spel kostade alltid 599 kr och det var många år sedan. Vilka extrema marginaler dom hade. Nu kan man köpa ett nytt spel fortfarande för samma pris och den är mycket bättre på alla sätt och vis. Nya spel kan man spela i 20+ timmar och inte vara klar med den. Vill man spara pengar så kan man köpa ny spel några veckor senare mycket billigare. Jag tror på ökade spelpriser framöver, istället för 599 blir det mycket mer än så och folk är ändå villiga att betala. 


Om man tänker till om alla produkter som Embracer säljer, är dom bra? Ärligt talat så finns det tiotals produkter som är extremt bra (från hundratals som finns). Jag tänker på spel, bordspel, filmer och annat som säljs. Det finns massor som jag inte ens provat, men hur som helst, den stora massan som säljs är okej. Några få är ganska dåliga. Det finns mycket potential till förbättring helt enkelt är vad jag tycker. Vissa jämför bolaget med Take Two till exempel. Återigen, tänk till. Vad har Take Two? Enligt mig, tiotal okej spel och ett par enstaka som är världens bästa. Så egentligen inget att skryta över, pipeline är kass. Dom har inte resurser för att tillverka hundratals spel som Embracer.

Jag tror och hoppas att Embracer blir ett investmentbolag, det hade varit positivt för bolaget och aktieägare. Tryggheten i bolaget hade varit enorm. Det blir spännande att läsa rapporten som kommer. Sist vill jag påminna er att Embracer planerar byta till en annan lista på börsen och troligtvis blir det Large Cap. Det betyder att stora fonder är tvungna att köpa aktier och tyvärr en aktie får lämna OMXS30, var det Securitas eller Skanska som ligger på gränsen, minns inte? 

*En liten uppdatering. DICE från Stockholm som är kända för Battlefield serien kommer fira 30 år av gaming musik på Operan i Stockholm. Dom kommer samarbeta med Royal Swedish Orchestra och kvällen borde vara helt underbar! Det kostar bara från 110 kr så är ni i närheten, pass på! Jag bor alldeles för långt bort tyvärr. Som jag nämnt innan så det är precis såna saker som tar gaming till en helt ny nivå. Embracer kommer troligtvis göra liknande saker framöver, då fångar man fler än gamers och kundantalet ökar.

Två Månadslöner

5 comments:

 1. Ja det ser verkligen ut som ett investmentbolag. Själv har jag idag köpt in mig i Enad Global 7. Fått köpråd av Swedbank riktkurs 30kr. Vad tror du om dom?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kan undersöka, återkommer!

   Delete
  2. Lite väl hög riktkurs. När jag tittade på rapporten och historiken så borde P/E vara runt 20 och vinsten på runt 0,8-1 kr för helåret. Då är rimlig riktkurs på 16-20 kr, om du tror att bolaget ska fortsätta växa starkt så kan det vara möjligt med riktkurs 30, men det kommer ta ett år eller två tills den kommer upp ditt.

   Delete
  3. Ja det kan nog ta ett par år. Verkar som dom har fått ordning på skutan iaf efter missen med Innova.

   Delete
  4. Prova, lägg inte för mycket pengar där dock

   Delete