Thursday, August 25, 2022

Carlsberg testar Paboco pappersflaska för ölJag väntade i mer än ett år för att se dessa nyheter. Jag läste varje delårsrapport från Billerud och under senaste året fanns det inga nyheter om pappersflaskor. Jag undrade varför men alla andra verkar ha glömt det. Billerud är inblandat i projektet för att tillverka pappersflaska. Nyligen har Paboco (paper bottle company) tillsammans med Billerud meddelat att Carlsberg vill göra skarp test av öl pappersflaskor. Först blir det Sverige, Norge, Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland, Polen och Storbritannien. 

Första flaskan och idén visades 2015 och prototypen var klar i slutet av 2019. Nu är det i alla fall äntligen färdigt och vi kommer kunna börja köpa Carlsbergs öl pappersflaskan från och med Almedalsveckan (3e Juli). Hoppas att den kommer till systembolaget också eller kanske har redan gjort det? Jag gillar inte öl men kommer köpa några flaskor ändå bara för att se förpackningen. Både jag och min fru har examen inom grafisk industri och det är precis såna saker vi älskar att se. Udda, lyxiga och nya förpackningslösningar.

Listan på potentiella kunder är lång. Billerud har redan samarbete med Loreal, Absolut Company, Coca Cola och Carlsberg. Procter and Gamble har också blivit intresserad och det finns schampo flaskor i papper om man söker på google. Vad kan tillverkas av papper? Ja du, det mesta. Billerud vill och troligtvis kan redan nu skapa tandkrämstuber i papper, öl flaskor, schampo flaskor, cola burkar och massa annat. Allt som är flytande med andra ord. Kolsyrade drycker, krämer och i stort sett allt man kan komma på.

Redan 2021 skrev jag ett inlägg om Paboco och samarbetet med Billerud. Sedan dess har det varit tyst. Jag är supertaggad att prova, klämma, känna, vrida och slänga förpackningen. Jag borde kanske ha en flaska hemma som dekoration? Sverige är ett skogsland och om vi hade kunnat tillverka pappersflaskor istället för plast, hade vi kunnat återvinna pappret lättare och smidigare. Kanske i framtiden kommer vi kunna slänga burken på grillen och elda upp den, vem vet. Är dock tveksam till det, det finns ändå en skyddsbarriär i tunn plast på insidan. Om inte flera.

Hur som helst, goda och spännande nyheter. Det är just såna investeringar man vill göra, som gynnar framtiden. Jag vill inte investera i plastpåse tillverkande företag. Framtiden består av mycket skog, el och nya energibesparande lösningar. Det kommer gå bra för Sverige. Som det ser ut i bilderna så kommer pappersflaskan ha locket av plast, men målet är att testa och ersätta den med papper eller biobaserad material framöver. Vi får se helt enkelt. Kommer ni köpa pappersflaskan? Bag in box blev ju populär, varför skulle detta misslyckas? Har ni möjlighet att köpa flaskan, gör det och återkom till mig om vad ni tyckt om det! Ha det bra så länge! Njut av sista sommardagarna!

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Anonymous25 August

  Ibland tycker jag att kaffe i pappersmuggarna smakar papper.
  Ej jämt.
  Köpte skinka i plast nyligen ..tyckte denna smakade plast.
  Med en Carlsberg som jag dricker mycket av ,, hoppas ej att denna ska smaka papper.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kan det vara psykologisk orsak? Inne i kaffemuggarna finns ju en plastbarriär som skyddar pappret mot syra och solljus. Hade det varit bara papper hade den inte hållt kaffet i muggen länge 🤣

   Delete
 2. Anonymous25 August

  Vad är skillnaden på pappersflaska och en vanlig tetra? Förutom formen då? Tänker att det borde vara samma grej?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej, bra fråga. Tetra och flaska borde vara samma sak, samma insida i alla fall. Utsidan borde vara starkare på pappersflaskan, ska tåla mer tänker jag. Ska vara svårare att göra den platt. Skillnaden är också korken. Misstänker att många företag har anpassat sin produktion till flaskor med kork, då kan dom inte använda tetra förpackning. Hade dom fått en pappersflaska så går det bra. Jag funderar på att skicka din fråga vidare till Billerud och undersöka! Väldigt bra fråga.

   Delete
  2. Anonymous12 April

   Hej kommer från ditt senaste inlägg och såg denna kommentaren, om jag inte missminner mig så är vanlig tetra skapad med fler "lager", typ ett papper lager, sen ett plast lager, ett aluminium lager och till slut ett till papper lager. (Något i den stilen) medans pappersflaskan är mer skapade som en pappersmugg typ. Tror det är något i denna stilen.

   Delete
  3. Det låter rimligt, men pappersflaska borde vara väldigt tålig och kraftig, så att den inte skadas i affären eller vid hantering. Kul att ha dig på bloggen!

   Delete