Monday, August 29, 2022

Tänk inte för mycketIbland är det så många nyheter och tankar i mitt huvud som snurrar att jag får huvudvärk. Vi blir ju bombarderade med nyheter varje timme, sen finns det sociala medier som Facebook, Twitter, olika forum och bloggar. Man vill inte heller missa Youtube videos, där finns det massa saker man kan lära sig och som är bra att lyssna på. Ibland tänker man på jobbet så att man inte missat att göra något, sen finns det familj hemma som ska få sin tid och resor m.m. bokas. Det finns även släkt som vill umgås, planera besök och nästan varje månad någon som fyller år. 

Jag tänker även på börsen, hur bolag utvecklas, vilka trender som finns, vilka vinster de kan göra, vilka beslut jag tar och ifrågasätter om dom är rätt. Då och då tänker jag på vad jag ska skriva på bloggen. Under alla dessa tankar ska man även tänka på vad klockan är så man hinner till nästa sysselsättning, man ska fundera på vad man ska äta idag och imorgon och värst av allt ska man inte glömma vattna blommorna, ge mat till hund, fiskar och näring till odlingar. Sist av allt har jag en massa bokningar som inte ska missas och man ska inte heller glömma betala fakturor! Annars blir det dyrt med påminnelseavgifter!

Nu undrar jag om det är normalt att tänka på så många saker samtidigt? Är det bara jag som tänker hela tiden eller gör ni det också? Varför är det så? Varför kan man inte bara slappna av och vara i nuet? Jag behöver nog en paus, att stänga ner allt, strunta i allt, ta fram gräsklipparen och bara vara ute med mig själv. Eller jag kanske behöver semester igen? Jag har ju jobbat i över en månad nu, jag vet inte vad jag behöver.

För att koppla hela inlägget mot börs och sparande, så kan jag säga att ibland tänker vi alldeles för mycket. Bolag som vi köper in oss i kommer klara sig bra. Sverige kommer klara sig helt okej framöver och ungdomar som vill inte jobba och som vill införa sina regler med 6 timmars arbetsdag och att kunna jobba vart dom vill kommer också klara sig bra. Det kallas ständig utveckling, allt förändras hela tiden. Vill du eller ej så håller nu alla mobiltelefoner i handen, om någon bestämmer att alla pengar ska försvinna och vi ska ha e-valuta så blir det så. Vill du eller ej.

Bestämmer någon om chip i handen som vi kan göra betalningar med och öppna våra hus och bilar så blir det så. Vill du eller ej så ändras saker hela tiden och det är läskigt. Sverige kommer klara sig bra. Även om några bolag här och där går i konkurs är det okej, nya kommer öppnas istället. Starkaste överlever. Köp finaste bolag du hittar på börsen och dina pengar kommer växa år efter år efter år. Sluta med köp och sälj, du skadar bara din utveckling. Många hoppar fram från ena aktie till en annan och det är bara massa onödiga avgifter. Köp och behåll. 

Jag har tiotal aktier som jag tror på. Har följt dom slaviskt i snart 5 år och dom levererar om och om igen. Även om vissa aktiekurser faller så ser vinsterna bra ut ändå. Aktiekurs och bolag är två olika saker men knappt någon som förstå det. Dom flesta tror att om kursen faller är det något dåligt i bolaget. Har inte bolaget meddelat någon stor händelse så spelar ingen som helst roll att kursen faller. Tvärtom, köp mer. Jag tror att alla sämsta aktier på börsen som SBB, Sich och så vidare kommer återhämta sig förr eller senare. Köp aktier, logga ut och köp igen om en månad. Fyll på din framtid med pengar. Du kommer tacka dig själv senare.

Två Månadslöner

10 comments:

 1. Jag har känt som du. Symptom på stress. Men då har jag satt mig ner med en penna och gjort en prioriteringslista. Valt ut "måsten". Bra om hunden får mat såklart, räkningar betalas och umgås med närmaste familjen.

  Men när du valt ut de absolut viktigaste, kan du fundera på vad de andra sakerna tillför just nu. Tar de bara energi av dig, eller får du något tillbaka också? Om inte, så skulle jag nog försöka minska på dem. Åtminstone tillfälligt. Var gärna transparent mot andra och berätta att du känner dig stressad just nu. Det hjälper dem att förstå varför du behöver ta det lite lugnare. Du kanske inte måste gå på alla kalas, boka resor eller fundera över blogginlägg. Prova att lyssna på klassisk musik. Jag tycker att det funkar bra, när man behöver komma ner i varv. Typ soft piano...Lycka till!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner29 August

   ❤ Tack! Det är precis vad jag gör just nu, lyssnar på lugn musik! Har gjort så i några dagar faktiskt och det hjälper. Väldigt bra råd, ska göra mindre av dom onödiga sakerna. Känner mig inte så varje dag, men ibland blir det så att det är bara för mycket av... allt.

   Delete
 2. Känner så väl igen mig. Min hjärna mal på konstant och jag kan inte ha för många saker igång - speciellt inte efter att jag gick i väggen.

  Men nu har vi val, det är krig, börsen vacklar, inflation, elpriser som jag vill kräkas på (SE4 här, kul), den sköna sommaren håller på att gå mot höst, räntorna på väg upp, drivmedel, jobbet, sonens skola, träning, borde läsa mer, mindre skärm, bloggen... UH.

  Jag kör indexfonder vilket för mig är bra. Hade inte klarat aktier med min hjärna. Försöker ta pauser och göra saker som ger energi. Sänka kraven och fokusera på det enkla. Kan rekommendera boken och appen "Waking up" av Sam Harris. Revolutionerande för mig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner29 August

   Det är mer och mer info vi får, dagligen. Inte konstigt att många blir utbrända. Bra tips, jag med försöker variera vardagen lite, annars blir det för mycket. Ska kolla boken, kanske ligger på biblan i närheten.

   Delete
 3. Anonymous29 August

  Spelar mycket på hästar Atg.se.
  Ett tips.
  " Första tanken är alltid rätt".
  Jag lyssnar ej på någon.
  Förr i tiden för 30 år sen kunde jag studera travprogrammet i 5 dagar före start.
  Tillslut kunne alla hästar vinna.
  Blev snurrig i skallen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous30 August

   Haha så kan det lätt bli när man tänker för mycket!

   Delete
 4. Anonymous29 August

  Köp någon US dollar vinnare istället.
  15 kr US dollar nästa år ? ?
  Volvo, Holmen,Atlas,Sandvik etc
  Kan bli utdelning i häst väg nästa år.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner30 August

   Det låter som kortsiktig planering av köp tillfällen pga marknadsläge. Ska man då sälja av när det vänder tillbaka? Nja, inget jag sysslar med. Jag köper och behåller 10-20 år. Jag är tråkig på det viset men det funkar bättre än snittet tydligen.

   Delete
 5. Tror detta inlägg är passande för många av oss. Jag satt med mobilen imorse på väg till jobbet och skulle kolla upp något som berör framtiden (cirka 1,5 år framåt) ekonomiskt men valde att kolla in ekonomibloggarna först - kändes som en fullträff med denna titel haha!

  Tror generellt personer som inte tänker så mycket är lyckligare (i alla fall mindre stressade) - sedan är de nog mer ledsna/uppgivna också när saker går åt helvete emellanåt på grund av dålig planering. Det gäller att ha en balans!

  /Arbetsplanen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner30 August

   Vad roligt att du hittade hit! Det är lätt hänt att man ska titta i mobilen lite snabbt och sen har det gått två timmar och man sett massa saker man inte ens haft en tanke att titta på. Man behöver och vill ha konstant underhållning, eller hur? :) Kunde inte sagt det bättre själv, man behöver en balans i livet!

   Delete