Tuesday, August 16, 2022

Så här blir jag skuldfri - fåtal år kvarFörutom investeringar i aktier och fonder så amorterar jag kraftigt på bolånet. Jag har räknat på om det är värt att amortera extra med 100 000 kr när bindningstiden går ut och det hade sparat mig ungefär 23 000 kr i räntekostnader (givet 3,5-4,5% ränta om ett år vilket känns rimligt att anta). Amorterar jag extra så slipper jag betala banken 23 000 kr helt enkelt. 

Mina ränteutgifter kommer stiga kraftigt efter bindningstiden eftersom jag fick lägsta möjliga lån som man kunde få på 1,04%. Blir det 4% om ett år så fyrdubblas mina ränteutgifter, det vill jag inte ha. Med en extra amortering sparar jag in som sagt räntekostnad men också får betala lite lägre ränta eftersom bolånet blir då lägre än den skulle ha varit. Oavsett hur jag vrider och vänder så tjänar jag pengar på att amortera, kanske inte lika mycket som på börsen, men börsen går ju bara ner just nu, så det är stor skillnad. 

Jag ser vinsten direkt med att amortera och lägre utgifter i vår ekonomi. Det är även psykologisk, jag vill betala av hela huslånet. Bra eller dåligt kan mina läsare diskutera om, jag tycker det är bra och bättre än att ha ett stort lån. Ett lån för mig ska generera inkomster, till exempel genom att köpa hyreslägenhet eller köpa aktier. Ett privatlån för bil och bostad tycker jag ska betalas tillbaka snarast möjligt. 

För det första ger det trygghet att äga sin sak som bil och bostad. Budget ser friskt ut när man får in lön och har få utgifter. Dom flesta har som mål att betala av huset innan pension, tänk dig att jag kommer betala av huset på 10 år! Helt sjukt! Jag kommer vara 35 år gammal med endast CSN lån. Även den kommer såklart betalas av, det känns lite dumt att ha den liggande fram till pension. Ska fundera på den saken, det är ett bra lån som har ingen ränta. Pengarna hade kunnat jobba bättre annanstans, men samtidigt vill man ha den känslan, friheten och berätta för andra att man är skuldfri… 

När ekonomin i familjen är stark, då kan man använda dom pengarna för renoveringar, oplanerade utgifter, resor, investeringar och så vidare. Dave Ramsey har många åsikter där, dock är det svårt att veta vilken väg man ska ta, vilka beslut man ska ta och vad är rätt? Amortera eller investera mer, vill man må bra eller vill man tjäna så mycket pengar som möjligt? Vilken risknivå vill man ha? Det är jättesvårt och det finns inga rätt eller fel. Alla sätt är bra på sitt sätt och alla leder till samma slutmål. Jag tror man behöver koppla av lite och göra det som känns bra just då. Även om man inte maximerar sin nettoförmögenhet, kan det ändå bli en riktigt skön känsla att vara skuldfri. Är du skuldfri? Känner du någon som är det? 

Två Månadslöner

12 comments:

 1. Eftersom jag bor i Stockholm med de priser som är här har jag mer eller mindre tvingats till bolån men när jag om några år gör min FIRE och flyttar ner till en smålandsvilla är det självklart för mig att kapitalet från lgh-försäljningen används för att betala villan kontant (samt investera resten...)

  CSN-lånet har jag kvar men det ser jag som en utgift mer än ett lån (skrivs av vid 65 år i mitt fall).

  Dessutom har jag aktiebelåning som jag är ganska säker att jag kommer att behålla även i FIRE.

  I FIRE kommer jag se mig som "skuldfri" även om jag kommer att ha CSN och aktiebelåning.

  35 år och utan bolån är fantastiskt bra. Särskilt om det är huset du tänkt bo i länge länge... Men vet att mina jämnåriga i Småland bildade par och köpte hus direkt när de fått jobb efter gymnasiet och lätt skulle kunnat betala av huset men troligen inte gjort det.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner16 August

   Det låter som riktigt bra plan för FIRE. Köper du en villa på en udda ställe i småland så kan du spara oerhört mycket pengar. Vi köpte huset 10 min bort från stan och sparade 1 mkr jämfört med samma hus i stan.

   CSN är stor frågetecken, håller med att det är mer som utgift. Räntan är ju 0,...%

   Belåning är bra om man vet vad man gör. Inga bitcoin elller aktieraketer hoppas jag?

   Aha, då blir jag skuldfri helt enkelt, bara CSN som är kvar, skön känsla! Tack för fina ord! Det gäller att prioritera i livet, man kan inte få allt. Tanken just nu är att bo tills vi är 50 och sen FIRE utomlands, men det kan ändras...

   Delete
  2. Aha, ni tänker kanske köra FIRE utomlands. Jag har funderat på det men har inga kopplingar till ngt annat land och är nog ganska hemmakär. Tycker om att resa iväg och även att komma hem.

   Vad gäller smålandsboende blir det nog att ta över föräldrahemmet i Småland som har det mesta jag vill ha och jag behöver bara bara lösa ut min bror med halva värdet vilket blir småpengar med ca 0,5 MSEK. Med tanke på värdet förstår du att det är en ordinär 70-talsvilla i en liten tätort.

   Vad aktiebelåning är det enbart svenska large cap och där bara de med belåningsvärde på minst 70%.

   Delete
  3. Två Månadslöner16 August

   Om du tar över huset, då hade du nog kunnat gått i FIRE ännu tidigare? Enda man behöver är några miljoner investerat och sen hitta en sysselsättning som ger lite extra klirr. Kanske hyra ut ett rum eller så? Det kommer gå riktigt bra för dig är jag säker!

   Fire är lite grå zon, den kan bli tidigare om börsen går bra eller senare om allt går åt skogen. Hur som helst är målet att jobba mindre än till 68. Man ska hinna att ha det gött med under resans gång. Tänkte kanske besöka några potentiella länder och se om man hade kunnat bosätta sig där. Det kanske finns platser där elen är inte så dyr haha :D

   Delete
  4. Just nu är huset upptaget men pappa har för första gången i sommar sagt att det börjar bli tungrott - och dela hus är helt uteslutet... Han vet oxå att jag vill ta över det.

   Kommer inte gå i FIRE innan jag vet att de passiva inkomsterna räcker till det liv jag vill ha. Aktiva inkomster kan bli aktuellt ändå men för att skapa guldkant eller för att det är roligt. Hyra ut rum funkar inte då jag är jag alldeles för privat av mig. Men projektanställning, timanställning, småjobb kan funka.

   Sluta jobba innan 68 år låter defensivt - mitt första mål var 65 år, som blev 62 år och nu 55 år. Kanske att jag bloggade lite om 53-54 år innan raset tidigare i år men nu har jag flyttat tillbaka till 55 år.

   Aha, ni har inget land ni har koppling till ännu - då blir det svårare. Har flera bekanta som flyttat "hem" som pensionärer, t ex kroater och polacker. Ofta har de haft ett hus som sommarhus där nere som de flyttar ner till permanent. Bra lösning som de vet funkar.

   PS Är ca 52,5 år nu så det är inte jättelänge kvar.

   Delete
  5. Två Månadslöner16 August

   Du kan ju börja räkna ner dagarna! Jag har runt 19 år kvar att jobba... 😑

   Delete
 2. Anonymous16 August

  Du tänker likt mej, och som jag alltid gjort. Skön känsla att vara skuldfri, och bara arbeta med egna medel.
  mvh Jatte

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner16 August

   Egna medel är bäst, man slipper alla avgifter, amorteringar och räntor. Jobbigt för stunden att spendera mycket men sen lugnt och skönt resten av tiden.

   Delete
 3. Fredrik16 August

  Är 53 år och lyckades betala av studielånet till jag fyllde 40 tack vare bra löneutveckling (på den tiden betalade man 4% av lönen). Huset är belånat till knappt 50%. Jag har valt att inte amotera något. Vi har ett obelånat hus i Provence vi tänkte flytta till när vi väljer att gå i pension och i samand med det löser vi lånet. Kanske borde vi börja amortera nu när räntan stiger. Det är ju säker avkastning så att säga. Jag är lite kluven.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner17 August

   Hej! Visst är det skönt att vara utan studielånet? Provence ser underbart ut, googlade lite och fick massa bilder på levander? verkar stort där! Är räntan på 3-4% tycker jag man ska amortera. Börsen ger mer, ja, men att minska sina lån är också viktigt. Det tar lång tid att minska det också. Bättre än sparkonto iaf. :)

   Delete
 4. Anonymous16 August

  Mycket snack om belåning.
  Jag har kört mycket lån i omgångar
  Nu är det 0 i aktielån på Avanza.

  Haft 20 % någon gång.
  70 % värkar vågat.. ej långt kvar till Margin Call.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner17 August

   Jag ska också låna till aktier men endast när börsen faller -50%, vill köpa riktigt lågt och riktigt bra bolag med låg P/E tal och hög utdelning. Nu håller jag på att säkra ekonomin hemma för att inte riskera pengar som används på andra ställen.

   Delete