Tuesday, August 23, 2022

Höga elpriser gynnar NIBEIdag går jag igenom NIBES rapport och konferenscall. Stark första halvåret presenterades. Stor faktor är kraftig efterfråga nu när kriget har påverkat elpriser så försöker många spara pengar på sin förbrukning. Nibe ligger rätt i tiden och trenden är fortsatt stark. Många privatpersoner har gas som uppvärmning (till exempel i Tyskland) som kommer behövas bytas ut. Biden i USA har också pratat om stödet för privatpersoner vilket gynnar NIBE eftersom bolaget är stor även i USA.

Prisökningar fungerat bra och en del fortfarande släpper. Det kommer fler helt enkelt. Leveransproblem fortfarande kvar, men det hanteras väl. Aktiekursen hoppade nästan 10% under rapportdagen men sedan avslutade dagen med några få procent upp. Börsen har skakat en del som helhet och eftersom NIBE värderas till hög P/E tal så föll den tillbaka till samma 100 lapps nivån som innan rapport.

Sista kvartalet 2021 var lite svag enligt VD och det brukar vara starkast kvartal under året. Anledningen är brist på komponenter. I år borde den vara riktigt bra. Mina tankar här är att Q4 kommer vara kanonrapport, man jämför siffrorna mot förra året vilket betyder det blir kraftig skillnad. 

VD skriver att produktportföljen är bra, geografisk placering fungerar och även om efterfrågan minskar någonstans så påverkar det inte NIBE så mycket. Förvärv finns kvar på agendan och bolaget är redo att köpa upp fina bolag när tillfället ges. Angående politisk oro, krig, ränteökningar, höga elpriser och pandemi är som alltid svårt att förutspå. Jag tycker att vissa miljardärer har helt rätt, man ska inte ens tänka på det, det är ingen som vet hur det blir och man ska fokusera istället på fina bolag med stark ledning.


Vedeldadekaminer har haft en extremt stark efterfråga med hela 23,5% ökning i försäljning. Kaminer står för 9% av hela NIBES försäljning. Hittills i år har NIBE tjänat 0,93 kr per aktie (0,76 kr förra året för samma period). Enligt nyheter jag sett så beror mycket på oro inför vintern, många förbereder sig för skyhöga elpriser (blir mycket vedeldning). Det förväntas bli tre gånger så dyrt som under vinter vi haft. 

Skänker en tanke till Rika Tillsammans kanalen, dom sa att som värst kostade de dom 17 000 för elen. Det är kanske dags att sälja av lite aktier om det kommer en 50 000 kr faktura? Extremt många kommer drabbas under vinter om elen blir så dyr. I stort sett alla som har dålig uppvärmning av hus (direktverkande el) och stora hus. Stora familjer med höga kostnader blir också hårt drabbade. Tråkig vinter väntar oss alla...

Som ni ser så har NIBE framtiden för sig, därför hög värdering. Ibland behöver man köpa även hög värdering och det har NIBE haft i många år nu. Vad är P/E talet just nu? Jag förväntar mig lika starka kvartal under resten av året och vinst i år på 2 kr. Det ger en P/E på 50. Nästa år borde NIBE leverera runt 2,5 kr som ger P/E 40. En rimlig aktiekurs enligt mig är runt 80 kr. Idag är den på runt 100 kr. Vi behöver en nedgång för att det ska vara köpläge.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment