Thursday, August 18, 2022

Hur sparar man pengar? Tips och rådJag har alltid varit bra på att spara. Sedan jag var 7 år gammal har jag sökt efter fynd i affärer. Åren gick och jag gick till skolan ibland istället för att ta bussen (som kostade några kronor). Ibland åt jag ingen lunch för att spara lite pengar. När färgskrivaren kom ut på marknaden så sålde jag bilder på bilar i skolan. Redan när jag var liten så köpte jag saker som jag visste blir fortfarande bra i framtiden. Som kommer behålla värde. Därför gillar jag sällskapsspel.

Ungefär som VD för Embracer, även han gillar det. Vi har lite gemensamt. Många tyckte förvärvet av Asmodee var dålig, men det är nog ett av det bästa beslut i bolaget. Hur som helst, tillbaka till sparande. Det finns säkert en del som är bättre än jag men jag gör vad jag kan för att få så bra pris som möjligt. Ibland missar man något, så får det vara. Man vinner inte alla strider ändå.

Enkla saker som jag gör är att jag till exempel undviker att köpa ny mobiltelefon. Senast köpte jag Samsung S3 för 11 år sedan. Sedan dess fick jag ärva mobiltelefoner från familjen. Många byter ut dom efter några år och jag tycker dom håller några år till och det gör dom. Min stationärdator är också från 2012, bytte ut ett par delar, funkar kanon. 

Har inte en enda abonnemang. Ingen netflix, youtube, gymkort, mobilabonnemang, storytell, playstation, jag kommer inte ens på fler, det finns säkert massa annat ni använder som ni kan lätt vara utan. Kan jag så kan ni också.


Varje månad tittar jag igenom räkningar för att se om jag kan spara någonstans. Oftast är besparingen väldigt liten, så jag struntar i det. Tid jag lägger ner är också viktig. Jag hellre undviker leta 1 timme efter en besparing på 100 kr om året. Värderar min tid mer än så och så roligt är det inte att jämföra olika bolag. Områden är försäkringar, bil, hus, hund, elkostnad, ibland planerar jag resor och matinköp på ett annat sätt eftersom det är områden som är också dyra. Småsaker struntar jag i.

Istället för att köpa nytt hela tiden, försöker jag istället att laga saker. Ibland funkar det kanon, ibland inte. När jag renoverar hemma så återanvänder jag vissa saker som golvlister och liknande, slipar, målar om, ser ut som ny. Undviker lockelser av olika slag, tittar ej på reklam eller reklamblad, åker aldrig till affär för att titta runt, köper bara det jag verkligen behöver. 

Vissa människor vill ha massa saker, jag klarar mig utan det. Jag behöver inte ny telefon, drone, lekstuga, växthus, massa nya kläder, jag behöver inte byta bil om den funkar, köper inga dyra blommor till trädgården, köper aldrig film eller tobak, inga triss eller trav, behöver inte märkesvaror, reser inte utomlands hela tiden och så vidare. Jag använder saker tills dom går sönder. 

Det låter kanske att jag inte har eller gör någonting, men det gör jag. Jag har massa saker, kanske till och med för många. Har massa olika sysselsättningar, både inom och utomhus. Det finns vänner jag umgås med och jag hinner ha tid för mig själv. Jag gör lite av allt möjligt. Skillnaden är bara att det inte kostar mig så mycket som för många andra. Svårt att uppskatta hur mycket jag sparar, men kanske runt en månadslön per år? Bara genom att ta bättre beslut i vardagen.

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous18 August

  Det har blivit lättare att spara med åren.
  Allt finns ..en behöver ej handla.
  Är man ej prylgalen..ännu enklare.
  Våran Brf fick upp solceller på taket i april.
  Nu sjunker elräkningen den med..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alla kan spara, få vill det. Många skyller på massa men djupt ner är det ändå en själv som prioriterar fel om sparandet är noll.

   Delete
 2. Håller med ovanstående talare, det har blivit lättare att spara med åren. Inget behövs, allt finns redan i hushållet och lite till, och det har blivit så nu att jag rensar och gör mig av med prylar. Jag har också sagt upp alla abonnemang, och min Macbook är sedan 2014. Tur man är totalt prestigelös :-)
  Bra blogginlägg!
  Ha en fin helg,
  Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack Anneli! Det känner jag också, jag vill bli av med saker hemma, tycker dom bara tar plats, är i vägen och ingen använder dom. Med lönehöjningar och allt är det lättare för varje år som går att bli miljonär. Om 20 år är kanske miljonen lite pengar.

   Delete