Sunday, August 28, 2022

FED höjer styrränta med 75 punkterFED höjer styrräntan med 75 punkter i USA. Enligt FED chefen Jerome Powell är det troligt med fler höjningar framöver. Året kommer avslutas med en styrränta på ungefär 3,25% - 3,5%. Powell sa att han tror inte det är recession fast tillväxten var negativ första halvåret. Recession är en minskning av tillväxten i många sektorer sa han, det ser vi inte nu. Ärligt talat så tycker jag att han bara försöker dölja sanningen. Vi är i en recession. Det har vi haft sedan 1 januari 2022. Recessionen är mild, det kan jag hålla med om. 

Hela 8 månader har vi klarat av nu utan ens att vara medvetna om. Recession brukar vara i snitt 30 månader (2,5 år). Ibland kortare, ibland längre. Hur ser börsen ut? Omxs30 föll ner -19,16% i år. Omxspi som innehåller alla svenska aktier föll -25,5%. Vad ska man göra nu? Sälja? Köpa mer? Ingenting?

Det bästa man kan göra är att månadsspara, fortsätta köpa mer i bra bolag. Vad är ett bra bolag? Titta på deras hemsida? Behövs deras produkter även när folk spenderar mindre? Klarar dom av konkurrenter? Kan dom höja priserna? Titta på historiken, hur såg kursen ut 2007-2009 när vi hade börskrasch? Dom flesta aktier faller kraftigt, men vissa klarar sig fint. Du ska kanske minska lite i högt värderade bolag och köpa mer av det som är väldigt billigt? Det är bara du som avgör och vet hur din ekonomi ser ut. Alla har olika riskvilja.

Hur påverkar detta Sverige? Här kommer också räntorna stiga. Ränta på huslånet idag hos t.ex. Swedbank är på 3,99% (1år). Dom flesta lyckas förhandla och snittet är på 3,09% (1 år). Detta kommer dock snart ökas ännu mer. Många skrattade åt mig när börsen steg och jag amorterade kraftigt på min enprocentig lån. Folk har även belånat sina aktieportföljer, den bara stiger sa dom. Nu är vi på -20% och betalar 3-4% i ränta. 

Många har stora skulder och kommer inte vilja sälja av aktier nu när det är billigt. Tvärtom, nu vill dom köpa mer istället men man har mindre råd när det mesta äts upp av räntorna och prishöjningar i övrigt. Att extraamortera nu, kommer väldigt få göra. Jag är ett av dom som ska amortera ännu mer. Jag har som mål att bli fri från huslånet och om det går som vanligt, så är jag utan huslån om 36 månader.

Två Månadslöner

5 comments:

 1. Anonymous28 August

  Stockholms Börsen ned 25,50 % i år.
  Ofta är det de med höga lån i bostaden som även leker på börsen.
  Ja.. hur djup blir lågkonjukturen..

  Här får Jimmy Åkesson något att fundera på i höst.. nu är det allvar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous28 August

   Känns som om det är en devaluering i gång.
   Svag krona som vanligt.
   Urstark US dollar med dopade vinster för export bolagen.

   Delete
  2. Det blir väldigt intressant framöver, men det är väl alltid? :)

   Delete
 2. Anonymous28 August

  0,75 punkter..

  ReplyDelete
  Replies
  1. 75 punkter eller 0,75 procentenheter, mitt fel. Nu är det rättad.

   Delete