Monday, September 12, 2022

Jag är en galning - krympflationOm videon inte fungerar så finns den här. Detta är en video som förklarar shrinkflation. Vissa varorna vi köper kostar lika mycket och ser likadant ut, men innehållet skiljer sig enormt! Det är osynlig inflation och många företag gör det. Bästa du kan göra som konsument är att titta på kilopris, det är det enda man kan gå efter för att se vad du betalar per kilo. Då vet du om priset stigit eller inte.  

I videon går killen igenom att till exempel toalettpapper har minskat i längden. Glass minskar i volym och fylls på troligtvis med luft. Förpackningen dock ser likadant ut men du får mindre och mindre volym hela tiden. Priset är ju samma, så du kommer inte märka något. Tvättmedel till exempel kanske används med tjockare förpackning och du får mindre i den, ibland inte ens proffs som följer shrinkflation år efter år kan förstå hur företag lyckas med det. Du och jag kommer troligtvis inte lyckas heller. Det är dock viktigt att vara medveten om det.

Samma gäller juice och frukostflingor, pasta och en massa annat. Företag har alltid något att skylla på. Företag hittar på saker som vi sedan tror på (men som ofta är en falsk marknadsföring). Killen i videon säger att en ny dryck flaska är kanske lättare att hålla i handen, men i verkligheten får du mycket mindre vätska per flaska. Loka Crush som vi har på Willys till exempel är bara 1,4 liter per flaska, men flaskan är lika stor som andra som är 1,5 liter.

En kund på Ica har klagat att en Piggelin låda har minskat från 15 glassar till 10 glassar. Andra började kommentera att chipspåsar gör samma sak, kaffeförpackningar, yoghurt ändrades från 1 liter till 1000 gram, vilket är inte samma sak, Marabou har blivit 185 gram på vissa istället för 200 gram, dryckflak har blivit 20 burkar istället för 24 på vissa ställen och så vidare.

Kan du komma ihåg alla priser? Pris per styck? Pris för förpackningen? Kilopris? Sen tillkommer det massa rabatter, sen får du köp 2 för det priset och massa andra saker som är väldigt svårt att följa. För dom flesta av oss är det omöjligt att veta vad saker kostade och vad dom kostar idag och om vi får samma mängd eller mindre. För att veta det behöver man vara antingen proffs eller galning. Killen i videon säger att han är lite av dom båda. Jag blir då en galning. Här är exempel:

Bananer på Willys har kostat 17,90 länge, nu är det höjt till 19,90 kr kilot. Toalettpapper har länge varit 67,90 kr, nu är det 89,90 kr. Kycklingfilé från guldfågel kostade 135 kr kilot. Nu är det 179 kr kilot. Rissifrutti 9,90 till 11,90 kr. Ägg kostade 2,99 kronor styck, nu är det 3,59 kr styck. Jag är en galning tydligen, men priserna har stigit 10-30% på dom flesta varor på 1 år! Krympflation finns och det är inget vi kan göra åt, det är bara att vara medveten om det och välja produkter som har en rimlig pris. Jag minns vattenmeloner för 3,90 kilot på Lidl. En gång såg jag hela 39,90 kr kilot. Vissa saker ska man inte köpa längre...

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Man skulle egentligen gå till affären och göra en kiloprisinventering på veckobasis. Eller bara föra prisdagbok när man är och handlar!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner12 September

   Bra tips om du är lika galen som jag! 😎 Jag har mycket i huvudet istället.

   Delete