Tuesday, September 6, 2022

Så mycket kommer elen kosta i vinternRykten går att elpriserna blir mycket högre under vintern och att man ska sätta undan 50 000 kr till elkostnader under vinterhalvåret. Stämmer verkligen det? För vissa blir det kanske inte ens tillräckligt, för dom som bor i lägenhet behövs inte ens 10 000 kr. Hur räknar man fram det? Titta på din förbrukning i kWh under december, januari och februari. Dessa tre månader brukar ha högst förbrukning för dom flesta.

Jag har undersökt och läst på olika hemsidor om hur priserna kommer se ut framöver under hösten och vintern och hittade några svar. Flera olika organisationer och företag varnar för en risk för fortsatta höga och stigande elpriser. Konsumenternas energimarknadsbyrå vet dock inte vilka prisnivåer vi kommer att få uppleva, men tycker att det är viktigt att ta dessa varningar på allvar. Då kan vi konstatera att 50 000 kr är påhittad summa som man kan glömma. 

Vad tror jag kommer hända? Faktum är att folk kommer ha mindre pengar över, höga räntor och stigande priser på allt gör att vi kommer köpa mindre. Företag kommer tillverka mindre. Höga elpriser gör att vissa stänger ner sin produktion. Då blir det mer el över till oss. Kärnkraftverket Ringhals 4 i Varberg är stängd till och med sista november. När det öppnar igen blir det nog liknande priser vi haft nu i augusti på 3+ kr för varje kWh. Ibland mer men snittet borde ligga runt där eller lite högre. Hur påverkar det mig som bor i vanlig villa?

Jag förbrukar 1500 kWh i december, 1400 kWh i januari och 1100 kWh i februari. Månadsmedelpriset i augusti nådde rekord på 3 kr för varje kWh (ni som bor här i SE4 vet att priset har varierat kraftigt från 1 kr till 10 kr). Om priset blir 4 kr (plus 25% moms då blir det 5 kr) i snitt som är rimligt att anta och blir ett nytt rekord så kommer jag behöva betala 5 kr x 1500 kWh = 7 500 kr i december. I januari blir det 7 000 kr och i februari 5 500 kr. November och mars har lite lägre förbrukning och resten av året halveras elförbrukningen. Totalkostnad för 3 värsta månader är 20 000 kr (för bara el, sen tillkommer elnätsavgifter på runt 5 000 kr). Mer än så borde det inte kosta.

Innan elkrisen (för 1,5 år sedan) har jag betalat under 6 000 kr för december - februari inklusive allt. Så det kan nog stämma att elpriserna blir 4 gånger så höga än det vi är vana vid. Jag kommer med högsta sannolikhet få en el faktura i januari på 9 000 kr, februari 9 000 kr och mars 7 000 kr (betalning sker månaden efter). Klarar jag av det? Ja, men det är inte roligt alls. Det är 19 000 kr mer än jag är van vid. 

Det blir nog låg aktivitet i aktiesparandet i vintern, om det drabbar mig ganska hårt så kommer många hamna i skulder. Många lever från månad till månad, många har hus och sommarstuga, många har stora gamla hus, många har stora familjer som drar enormt mycket mer el än vi gör och många är och kanske blir arbetslösa. Det kommer bli värre innan det blir bättre igen. Jag börjar spara pengarna redan nu inför en tuff tid framöver. Vad kommer det kosta er för vinterhalvåret?

Två Månadslöner

3 comments:

 1. Räknar med cirka 1500 kr mer i månaden i snitt för min del (3000 kr mer för hushållet) kommande 6 månader. Ser till att lägga undan detta varje månad nu då det kommer behövas i dec-feb.
  Vi förbrukar ca 6000 kWh/år.
  /Arbetsplanen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner06 September

   6000 kWh/ år är lågt, vi förbrukar lite över 12000 kWh per år. Googlar du så skriver dom flesta att en villa drar 20000 kWh per år, helt sjukt, man kan undra vad det är för slott dom räknar med. En tusenlapp för din del klarar du utan problem, att sätta undan lite pengar är skönt, alla borde göra det nu men säkert få som gör verkligen det.

   Delete
 2. Drängen07 September

  2000Kwh/ år. Vedeldad villa 160m2. Egen skog så kräver en del arbetsinsats men sover varmt och gott.

  ReplyDelete