Saturday, September 3, 2022

Stänger på grund av höga elpriserMarknaden brukar oftast överdriva när aktier stiger och faller i värde, men just denna gången finns det verkligen 20 olika saker att vara oroad för. Inte som innan, Trump eller Brexit, nu har vi verkligen massa saker samtidigt. Vi lägger till en till, som är stängda fabriker. Nordic Paper stängde tillfälligt sin fabrik i Norge på grund av höga elpriser. Lessebo Paper stänger också tillfälligt i Skåne. Elen är för dyr. Klippans pappersbruk pausar produktionen, samma orsak. Ett bageri i Skåne fick mångdubblad elräkning och planerar ett stop och sedan varsel om så krävs. Pizzerior vill höja priset till 200 kr men är oroliga att ingen kommer köpa längre.

En bekant till mig har berättat att det planeras ett tillfälligt stopp även i industrin hen arbetar. Det gäller vanlig industri, ej pappersbruk. Som ni ser fler och fler väljer att stänga ner. Det kommer bli värre tror jag, mycket värre. Som investerare ska man rida vågar av långa nedgångar och långa uppgångar. Det tillhör spelet. Pengarna på börsen flyttas från dom otåliga till tåliga. De som säljer med förlust kommer med största sannolikhet bli förlorare och de som köper mer när aktier faller kommer se återhämtning mycket fortare. Det är då det skapas stora förmögenheter.

Dessa dagar köper jag än så länge ingenting. Jag vet att börsen kan falla från -25% i år till -40% i år. Det skulle inte förvåna mig alls. Det kan också stiga till -5% i slutet av året, ingen vet. Jag tror dock på mycket försämrad läge framöver och det kommer ta lång tid för återhämtning. Dom flesta bolag kommer drabbas hårt. Vilka blir vinnare kan man undra?

Jag tror bolag som säljer nödvändiga tjänster kommer stå stabilt. Säkerhetstjänster, mat, vissa IT bolag, SCA tillverkar massor av egen el borde klara sig fint, banker kommer må bra, NIBE som följer ESG trenden, fastigheter borde stå ganska stabilt (kursen kanske kommer falla men bolag i sig kommer klara det utan problem). Hur ska man agera? 

Antingen ska man stänga ner allt och titta inte på aktier på några kvartal eller fortsätta köpa in sig i bolag man gillar och tror på. Det finns alltid bolag som säljs billig och är bra. Även bolag som är dyra kan stå stabilt och bra. NIBE är ett bra exempel, folk vågar inte köpa på grund av hög P/E men aktien knappt faller något. Tvärtom, aktien står mer stabilt än vissa andra billiga aktier som banker (Avanza t.ex.). Konstiga tider, jag vet. Vi har klarat 8 månader, ett par år till så blir det bra igen. Kanske tidigare än så.

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Anonymous03 September

  Det är nu man ska köpa! Så mycket man bara kan. Dessa tillfällen kommer inte jätteofta. Fastigheter är löjligt billiga nu som SBB, Castellum, Corem mf. Intrum, JM, peab, NCC och Skanska är det köpläge i. Axfood är det däremot ett soklart sälj i nu. Är du smart nu så säljer du axfood och köper tex SBB, det kommer du tjäna multum på.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har lärt mig att när börsen fallit en del, faller den mycket mer efteråt med. Man ska inte köpa för fort, det är vanlig misstag. Köp i små belopp varje vecka istället, det kan hända att vi faller 1-2 år till. Axfood vill jag inte sälja. Inte heller Fortnox på P/E över 100. Jag ser mig själv som ägare i bolaget och jag gör inga kortsiktiga trades för att tjäna några tusenlappar. Det kan bli dyrt om jag gör fel beslut.

   Delete
 2. Anonymous03 September

  Fastigheter se upp..
  30 år av u avbruten uppgång denna karusell har gjort många rika.
  Räntan och elpriser har ej slagit igenom.
  Vänta 1 år då har vi många snyft historier i tidningar.
  Morfar hadde bara värme i köket vedugnen var den värme som fanns.
  Ca 50 år sen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Precis, nu ska man vara extra försiktig, många saker har inte gått igenom än. Många har fortfarande bundna räntor och elen påverkar inte oss än pga sommar. Väntar tills vintern kommer, då märker vi hur illa det verkligen är.

   Delete
 3. Tänkte på det du skrev om Securitas förut, och att det är attraktivt värderat. Jag tänkte ett steg till och kom på: Om vi nu ska spara el så kanske en del allmän utomhusbelysning måste släckas ner, samt att privatpersoner släcker ner i sina fönster. Vanligtvis ökar brottsligheten då (även om jag verkligen inte vill att så ska vara fallet), men då kanske Securitas får ännu mer att göra? Äh, bara en tanke...

  Hoppas du har en bra lördag!

  Mvh Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller med, har också tänkt på det. Svaret är att troligtvis påverkar det inte Securitas alls, dom är så stora i världen och inte alla kommer släcka sina ljus. Kanske folk blir mer hemma igen som under corona? Ved elda kan man inte på distans... Detsamma! Ha en fortsatt fin vecka!

   Delete