Wednesday, September 28, 2022

Det är svårt att vara rik, hade du klarat av det?Som rubriken säger så är det svårt att vara rik. Det kan bli en konstant huvudvärk och man blir verkligen inte glad av det, inte alla dagar i alla fall. Det finns en hel del problem som man behöver vara duktig på att hantera när man är rik. Idag går jag igenom några av dom vanligaste problemen som många rika har. Med rik menar jag en person som har mer pengar än den behöver. Om du klarar dig på din lön från månad till månad och har pengar över samt en aktieportfölj eller liknande på några hundra tusen eller ett par miljoner så är du rik. Hade du förlorat alla pengar hade det inte påverkat dig på något sätt. Du klarar dig från månad till månad och har en del över.

Det som är jobbigt är när man har pengar, men priserna stiger kraftigt och din köpkraft minskar. Då måste man hela tiden leta efter investeringsmöjligheter som bibehåller pengarnas värde eller ännu bättre, ökar värdet. Det är konstant huvudvärk att bli av med pengar annars blir man mer och mer fattig för varje månad som går. År efter år.

En annan huvudvärksorsak är vänner, bekanta och släkt. Har man pengar över så dyker alltid någon upp och vill låna av dig. Det kan vara ett lån till bostadsköp, bil, stuga, reparation, renovering eller resa utomlands. Eftersom man är nära varandra förväntas man att man ska hjälpa till. 

Tjuvar är en till orsak till konstant huvudvärk. Har man mycket pengar över behöver man skydda dom. Tänkt dig dom som har massa kontanter, guld, tavlor, bilar, andra investeringar och liknande. Man vill bevara det man samlat ihop med hårt jobb, svett och tårar. Man kanske behöver ha Securitas eller liknande som hjälper till att skydda värdesaker både mot tjuvar och brand.


Negativitet från andra är också en orsak. Det finns en kille (ska inte nämna namnet men många på Twitter vet) som har som mål att leva på sina utdelningar. Tanken är att leva på ungefär 17 000 i månaden och gå i tidig pension (FIRE). Många skrattar åt honom att det är i princip omöjligt. Priserna steg kraftigt på räntor, bränsle, avgifter, mat, el, bio, besiktning, elektronik och snart borde även kläder och alkohol ingå. Dom pengarna kommer inte räcka om man vill leva normalt liv med hus, bil, djur och resor. Är man fri från jobbet om man bor i en liten etta utan bil och inte har råd att resa och köpa vad man vill (dyra prylar som dator, tv, mobiltelefon, kläder)? 

En annan kille på Twitter delar med sig sin utveckling på aktiekontot med löpande uppdateringar. Ärligt talat ser det hemskt ut i år. Börsen föll bara -20% men i hans portfölj har det tappat närmare -50%. Vissa aktier som SBB låg på botten med -75% och vissa aktier klarade sig bättre. Det krävs enorm tålamod och man ser hans portfölj falla varje dag i stort sett. Skulle tro att det var runt 10 miljoner på kontot men efter nedgången borde det inte mycket finnas kvar. Jag hade sovit väldigt dåligt om natten med den utvecklingen och portföljen. Bara genom att se det får jag ont i magen.

Extra jobb. Tänk dig att du jobbar på företag måndag till fredag och har aktier, fonder, krypto, flera hus för uthyrning, kanske något egen litet företag hemma, stort hus, personal, flera bilar, familj, djur, skog, guld, pengar, möten med banken och några hobbies. Det är stor förmögenhet eller hur? Tänkt dig hur mycket tid det tar att sköta allt, dag för dag. Både under arbetstid och utanför. Man blir nog inte lycklig av allt detta. Hela livsstilen blir som extra jobb och man har kanske redan två stycken.

Gillar du inte räkna? Då ska du inte vara rik. Rika människor räknar hela tiden, varje dag. Man ska räkna ut vad det kostar, vad det är värt, om det är värt tiden, hur snabbt avbetalas det, när når man break even, hur mycket kan man tjäna på det, vilka alternativ finns, man ska kunna förhandla saker, man ska kunna vara social, pålitlig, seriös och mycket annat. Kan du inte räkna så blir du snabbt fattig. Min fråga till dig är: Vill du fortfarande bli rik efter det du läst? 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment