Sunday, September 18, 2022

För hur mycket har VD/styrelsen köpt?Idag ska vi titta på om VD eller styrelsen har köpt aktier i sina bolag. Efter att ha läst flertalet böcker och lyssnat på hundratals timmar på youtube har jag bland annat lärt mig att det finns bara ett anledning att köpa aktier. Man tror på att kursen kommer stiga framöver. Alla har olika strategier om när man ska köpa och hur mycket men en sak är säkert, man köper för att man vill tjäna pengar på det framåt. Om VD eller styrelsemedlem köper betyder det oftast att aktien är antingen billig eller rimligt värderad. Ingen klok människa med insyn i bolaget hade köpt övervärderade aktier. 

Låt oss titta på Embracer, senaste kurs är på 63 kr. Tydligen är analytiker ej överens om vad aktiekursen borde stå på just nu. Barclays sänkte riktkurs till 72 kr och Bernstein till 142 kr under fredagen. Någon är helt fel. Senaste köpet var från styrelseledamot Matthew som betalade 68 kr per aktie. Hela 68 mkr spenderades under mars månad. Styrelseledamot Jacob spenderade 1 mkr i december 2021. Han betalade 85,7 kr per aktie. Finanschef Johan köpte också för 5 mkr för 84,84 kr per aktie. Rimlig aktiekurs just nu? Omöjligt att svara på men jag tror att 86 kr är fortfarande fynd. Under 100 kr tycker jag är ett bra köp. Mitt inköpspris är 75,36 kr per aktie. Jag tror att om kursen faller under 60 kr kommer fler köp från styrelsen.

En annan hett och favorit aktie just nu är Castellum, vilket bolag! Sedan toppnotering i aktiekursen har den fallit mer än -50%! Rea? VD har köpt under sommaren för 172 kr, 152 kr och 157, 150, 145, 162, 180 kr per aktie. Totalt spenderade han 169,1 mkr. Styrelseledamot Anna köpte för 147 kr per aktie, bara för 147 000 kr. I maj köpte även regionchef för 193 kr per aktie och 1,2 mkr. Treasurychef betalade 188 kr för nästan 1 mkr och chefjurist betalade 193 kr per aktie för 300 000 kr. Alla ligger nu på minus eftersom kursen idag är på 136 kr. Jag har betalat 166 kr i snitt för mina alla köp senaste 5 åren. Håller med andra chefer och VD att priset under 200 kr är ett fynd.

Securitas är också intressant aktie som har fallit rejält, ordförande köpte för 94 kr och 106 kr per aktie under sommaren, VD för 87 kr och 106 kr per aktie. Om dom köper för 106 kr så borde det betyda att bolaget är värd minst det. Styrelsen tror också på att dom kommer tjäna pengar på det, så aktiekursen borde stå ännu högre än så. I fredags stängde aktien på 85 kr. Minst 30% uppsida finns i närtid (1-2 år). Securitas kommer även ha en nyemission med företrädesrätt vilket betyder att om du äger 7 aktier har du rätt att teckna 4 nya för 46 kr per aktie. 

Teckningstiden löper från 22 september till 11 oktober. Handel med teckningsrätter sker också från 22 september men bara till den 6 oktober. Både Latour och EQT som äger stora innehav i Securitas kommer teckna aktier och jag kommer också teckna för några tusenlappar. Bra och stabil bolag, tjänar pengar oavsett marknadsläge, väldigt stor bolag, växer kanske lite långsamt men hellre det än att ha ett bolag som gör förlust. Bolaget är hårt blankad men det kommer vända och bolaget kommer prestera väl framöver. Jag är inte orolig. Som ni ser så kan man ta rygg på VD och styrelsen, köper dom så kan man också köpa. Det finns bara ett anledning att köpa, dom tror att dom kommer tjäna pengar på det.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous18 September

  Securitas borde väl sjunka till 75 kr ca på måndag? Äger du aktien måste man vara med på emissionen om man inte vill bli rejält utspädd.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Blir det inte 80,5 kr? Är lite osäker på vad kursen blir.

   Delete