Thursday, September 29, 2022

Köpt aktier för 30 000 krSecuritas divisionschef för Europa köpte 25 000 Securitas aktier för 77 kr styck den 28 september. En affär på nästan 2 miljoner kronor. Såg en statistik någonstans (hittar inte nu) men det stod att över 95% av insiderköp är på köpsidan. Goda nyheter, dom som har pengar ska köpa nu. Man ska dock sortera bort dyra bolag som Nibe, Axfood, Fortnox, Vitrolife, Hemnet, Boozt, Telia m.m. Alla som har ovanligt höga P/E tal med andra ord. Det ska vara låg P/E tal för att kliva in, mellan 3-10 borde ge fina fynd. 

Just nu är det fastighetsbolag som är väldigt billiga, banker är okej värderade, skogsbolag är billiga och vissa snabbväxande bolag har låga P/E tal. Jag tittade på P/E tal på Large Cap och såg att endast 18 bolag värderas över P/E 30. Alla dom ska såklart undvikas just nu och allt annat är faktiskt rimligt värderat eller billigt. P/E tal brukar vara runt 15 och för snabbväxande bolag runt 30. Det är girighet som gjorde att aktier steg så mycket under senaste åren. Nu är det panik istället.

Det är bra med panik, vi får köpa aktier billigt nu. Själv har jag spenderat över 30 000 kr senaste veckorna. Det mesta gick in i Castellum och Nordic Paper. Har satt även undan lite pengar för att teckna Securitas aktier för 46 kr styck i emissionen. Om cheferna köper så är det ett stark signal att det är det värt. Vad köper ni i dippen?

Börsen är ungefär som vädret ute. Det märks tydligt att det inte är varmt längre, regnar dagligen och kallt. Har redan skrapat bilrutan under morgonen. Det finns dock alltid något positivt oavsett vad som händer och en av sakerna är att det finns oerhört mycket svamp. Vi ser dom både i trädgården och i skogen. Samma sak på börsen, att äga aktier är inte populärt just nu och många säljer av det som är kvar. Vissa försöker att sälja det som har hög värdering och köper annat för dom pengarna.

Rätt eller fel får tiden utvisa, men det syns tydligt att många hoppar fram och tillbaka och försöker att tjäna lite pengar mellan olika aktier. Sälja dyrt och köpa billigt. Det är en farlig strategi och jag önskar alla som gör så all lycka till. Själv sitter jag med aktier som är både billiga och dyra. Att sälja fantastiska bolag finns inte på kartan. Halveras dom i pris köper jag bara mer. Konstigt nog har mina dyra aktier stått emot börsnedgången väldigt väl. Börsen är kul, det är dom som köper nu som kommer se sina pengar växa kraftigt framöver. Jag vill vara ett av dom.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment