Friday, September 30, 2022

Varför är Castellum bästa fastighetsaktie?Det finns extremt mycket som talar för Castellum just nu. Jag ser bara positiva saker och idag ska jag försöka gå igenom så många som möjligt av dom. Som ni sett här på bloggen och på twitter så har jag köpt massor av aktier i Castellum. Ju mer det går ner ju gladare blir jag. En konstig känsla, man ser sina pengar brinna och tappar värdet med flera procent varje dag, men nån gång ska det vända! Det är i sämsta av tiderna man ska köpa och sedan krävs det enorm tålamod tills sentimentet vänder. Kanske jag minskar innehavet någon gång i framtiden, men det är så mycket bra som händer i Castellum.

Stigande räntor. Castellum kommer inte påverkas så mycket för stigande räntor, inte under närmsta åren i alla fall. Långa avtal med banken som löper flera år framåt, så bolaget kommer klara sig fint under flera år. När dom löper ut kommer det skrivas nya bindningstider, men med högsta sannolikhet blir det låga räntor ändå på några procent. Räntor kommer stabilisera sig redan inom 2-3 år. Även om de inte gör det, så kan Castellum ta in kapital på andra sätt.

Höga elpriser. Bolaget sätter solceller på nästan alla tak. Målet är att vara klimat neutral redan 2030. Idag är 97% av anläggningarna fossilfria. 100 på sol är en annat mål, redan 2025 ska 100 fastigheter ha solceller på sina tak. Enligt VD kommer målet att höjas ännu mer längre fram. I stort sett dom flesta som hyr lokaler betalar elen själva. Tryggt.

Castellum är en av de första i Norden som får den mest krävande certifiering Noll Co 2. Hyresgästen Polisen har nyligen flyttat in i kontorshuset Korsningen i centrala Örebro. Huskroppen är helt byggd i trä, utstrålar hållbarhet och innovation, är sju våningar hög och omfattar 6 900 kvm uthyrbar kontorsyta. Solcellerna på fastighetens tak försörjer inte bara byggnaden med energi utan ger även ett överskott av förnybar energi som kan användas av fler.


Nya kunder skriver avtal på 10-18 års horisont. Enorm trygghet i bolaget som har så långa kontrakt och det bästa av allt att dom kan höja priserna till följd av inflation. Riktigt duktig ledning som vet vad dom gör. Om jag minns rätt var det 24% av kunderna som är från staten eller kommuner. Sjukhus, polis, skolor och så vidare är kunder som har jättelånga kontrakt. Andra kunder är diversifierade inom lager och logistik, affärer, kontor och bilhallar. Castellum växer i Sverige och norden. 

Utdelning! Den höjdes 24 år i rad och i mars kommer meddelas hur det blir nästa år. Är säker på en till höjning för att få en stämpel som utdelningsaristokrat. Ett bolaget som höjt utdelningen i 25 år i rad. Den stämpel vill dom ha! 8 kr förväntar jag mig och det är nästan 7% per år på dagens kurs! Som växer! Gjorde en jämförelse mot 2007 - 2008 när det var finanskris och Castellum föll då -55,03%. Sedan toppnotering i november 2021 har aktien fallit från 260 kr till 114 kr. En nedgång på -56%. Fyndläge? Det tycker jag. Faller aktien lite till så blir det då samma aktiepris som det var år 2007. Hela 15 år av avkastningen försvann i Castellum! 

Som ni ser så är det svårt att inte älska bolaget och jag är så glad att jag kan köpa aktier till denna pris. Ska köpa ännu mer vid varje dipp. Såna här händelser på börsen sker var 8:e år ungefär. Har jag tur får jag uppleva såna nedgångar igen om 10 år ungefär. Då hinner börsen att återhämta sig inom ett par år och stiga 8 år igen. Sedan börjar allt från början igen. Högkonjunktur och lågkonjunktur upprepas hela tiden. Jag är inte förvånad att börsen faller. Jag är glad. Jag var mer rädd för börsen när det visade +120% på mina 3-4 år av investeringskarriär. Så bra är jag inte.

Två Månadslöner

9 comments:

 1. Anonymous30 September

  Rent tekniskt bryter Castellum sin utdelninssvit i år eftersom sista kvartalsutdelningen delas ut efter årsskiftet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, men sannolikheten är väldigt stor att det blir en höjning nästa år och då borde vi få 2 kr i april, 2 kr i juli, 2 kr i oktober och 2 kr i jan 2024.

   Delete
 2. Anonymous30 September

  Castellum är ett bra köp men SBB är ännu bättre. Kunde köpa för under 11kr idag innan den stack upp 11% men herregud va billig denna aktie är. Kan bli er bästa affär någonsin. 12% DA på hyres och samhällsfastigheter!! Nu pratar jag förstås på lång sikt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous30 September

   SBB 9 miljarder av försäljningen av fastigheter är avsiktförsäljning.
   Och till andra kompisar i samma båt.
   Blir spännande nästa år då 100 miljarder I obligationer förfaller.

   Delete
  2. SBB är troligtvis en bra aktie, men när jag hörde VD prata ville jag gömma mig. Tycker det är pinsamt att lova 100 år av höjda utdelningar samt vara aktiv på Twitter. Ingen annan VD är så synlig och det visar hur oproffsig han är.

   Delete
 3. Anonymous30 September

  Känns som ni är en sekt likt Knutby.
  200 000 på Avanza SBB are.
  80 % ned i år ..
  Och med en ränta på uppgång.

  Jag kanske är för gammal...
  Det finns riktiga aktier.. Chevron ett tips.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag gillar aktier med lång historik, stark ledning, trygg utdelning, något jag också tror på och bolaget ska skapa nya produkter/innovationer och där är SBB långt efter Castellum.

   Delete
  2. Anonymous30 September

   SBB har tryggare fastigheter än Castellum, de har en stark mycket erfaren ledning. Tycker de har gjort allting rätt. Gasat när det var billigt att låna, bromsa nu tills marknaden kommer tillbaka. Trygg och säker utdelning i många år framöver.
   80% ner i år ja men vem va så dum och köpte på toppen?? Har själv gav på 14kr och ägt aktien sedan 2017. Äger för utdelningen så priset spelar ingen roll.

   Delete
  3. Hoppas du har rätt, jag vågar inte röra aktien, inte ens för 10 kr. Troligtvis är det jag som gör fel men det får tiden utvisa.

   Delete