Friday, September 16, 2022

Dubbla pengarna på ett par års siktDet är mycket lugnare nu på ekonomi grupper, bloggar och forum. Folk börjar inse att vintern blir dyr, alla priser har ökat och det blir mindre pengar att röra sig med. Räntorna kommer också fortsätta stiga. Dom flesta småsparare har slutat investera på grund av det och endast dom som har pengar fortsätter med sitt månadssparande. Ingen trodde på så stor nedgång i år och dom flesta har investerat allt dom kunde för länge sedan.

Eftersom jag har lite pengar över så tänkte jag att det är en perfekt läge att börja investera igen. Kurserna är låga på vissa bolag och konstigt nog finns det många bolag som är fortsatt dyra. Jag tittade igenom min portfölj och hittade tre bolag som är ganska billiga och här kommer en liten förklaring varför jag köpte dessa. 

Castellum, lyssnade på VD på Nordnet Youtube kanal och han nämnde att elpriserna påverkar inte bolaget eftersom den stora delen står kunden för. Räntorna är bundna i långa perioder och har knappt någon påverkan på verksamheten. Det finns stort driv att fortsätta sätta upp solceller och andra smidiga lösningar i fastigheter. Dom flesta av kunderna är från staten och har trygga kassaflöden. Kursen är väldigt låg just nu och tycker att man kommer kunna dubbla pengarna på några års sikt. Just nu har jag investerat mest pengar i Castellum bland mina innehav. Även om kursen faller får man 5-6% i utdelning varje år. Faller kursen mer, så köper jag ännu mer. VD har köpt massor senaste tiden.

Nordic Paper har gjort enorm vinst mellan januari - juni. Lite utmaningar finns med höga elpriser och temporärt stängd produktion, men samtidigt kan dom fortsätta höja priserna och dom får fler jobb eftersom Ryssland är ur bilden. Väldigt låg P/E tal gör att man köper billigt. Fortsätter verksamheten någorlunda stabilt så kommer man kunna dubbla pengarna väldigt snabbt. Precis som Castellum så är det hög utdelning med potential till att höjas ännu mer nästa år. Mycket mer. Andra bloggare har också köpt aktier.

Embracer är ett av mina favoriter och jag räknar bort Saints Row spelet helt och hållet efter misslyckad release. Den står runt 3-4% av försäljningen så även om dom gör break even och ingen vinst är det fortfarande över 95% av bolaget som står starkt. Jag gillar brädspel delen och tänker att jag investerar i den istället. Ibland är det tuffa tiden även på speldelen, men det kommer släppas nya spel snart! Fin bolag som har dubbla riktkurser från analytiker och mig inkluderat. Allt under 100 kr tycker jag är ett fynd. Alla har glömt att Embracer vill byta börslistan till Large Cap och då är stora fonder tvungna att lägga till bolaget i portföljen som gör att kursen stiger. 

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous16 September

  " Det är som mörkas före gryningen"
  Hur långt borta är gryningen ?

  Läste detta idag :  After a hotter-than-expected inflation reading spooked investors on Tuesday, the Dow Jones industrial average sank over 1,200 points in the stock market’s worst showing since June 2020.

  That same day, Stanley Druckenmiller, one of Wall Street’s most respected minds, argued that the pain won’t be temporary—and that stocks face an entire decade of sideways trading as the global economy goes through a tectonic shift.

  “There’s a high probability in my mind that the market, at best, is going to be kind of flat for 10 years, sort of like this ’66 to ’82 time period,” he said in an interview with Alex Karp, CEO of software and A.I. firm Palantir.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner16 September

   Bra kommentar, ärligt talat tror jag inte det stämmer. Han vill bara skrämma investerare (för att kanske köpa in sig billigare?) Sen ska man inte glömma att han pratar om global ekonomi, det betyder som helhet kan det gå i sidled länge. Vissa bolag kommer gå ner under perioden och vissa kommer fortsätta gå upp under perioden.

   Dom bolag jag äger och följer har fina framtidsutsikter och jag är inte minsta orolig att dom flesta av mina bolag kommer prestera väl. Vissa kan gå åt skogen och återhämtning kan dröja på tiden men några är jag helt säker på kommer stå i högre aktiekurs om 1 år, om 3 år och om 5-10 år.

   Delete