Tuesday, August 20, 2024

Aktiesplitt i Investor 4:1 Köpa innan eller efter splitten?



Ingen pratar om det än men alla vet vad som kommer ske inom två år. En aktiesplit i Investor. Sist var det året 2021 när bolaget beslutades om en uppdelning av bolagets aktier (s.k. aktiesplit) varigenom varje aktie, oavsett serie, delades upp på fyra aktier av samma serie. Styrelsen beslutade om en split som gick igenom. 

kostade en aktie 600 kr och då fick man istället för 1 aktie, 4 stycken som kostade 150 kr styck. Uppdelningen av bolagets aktier skedde automatiskt via Euroclear Sweden AB och aktieägare behövde inte vidta någon åtgärd.

Idag kostar Investor närmare 300 kr och en uppgång på 33% kommande 12 månaderna är inte omöjligt. Året därpå räknar jag med ungefär 20% i uppgång. Då blir aktiekursen nästan 500 kr. Investor brukar meddela lång innan spliten och jag tror det kommer ske inom 24 månader om aktiekursen fortsätter såhär bra som den gjort senaste åren.

Vem vet, kanske Investor gör en split vid 400 kr, då sker det ännu tidigare än jag tänkt mig. Ska man då köpa innan eller efter splitten? Det spelar ingen som helst roll. Du kommer få fler aktier efter splitten men dom blir mindre värda per styck. Totalsumman du äger blir samma innan som efter splitten.

Många blandar ihop pris och värde. Även personer som har hållit på med aktier i över 10 år ofta räknar fel. Om en aktie kostar 20 kronor betyder inte att det är billigt. Bolagets aktier kan vara övervärderade. Ett exempel är Evolution Gaming, en aktie kostar över 1 000 kr och det är väldigt attraktivt och billigt just nu. Det viktigaste är vad bolaget gör i vinst i förhållande till aktiepris.

Nordic Paper kostade nyligen 60 kr och förväntas göra 6 kr i vinst. Fortnox kostade också 60 kr men förväntas göra lite mer än 1 kr i vinst. Nordic Paper är 6 gånger billigare. Viktigt att komma ihåg angående split är att du får fler aktier, men priset sjunker. Samma gäller utdelning, om det blir 4:1 aktiesplitt i Investor så delas aktien och utdelningen på fyra. Du får 4 gånger fler aktier efter splitt. Totalsumma för dig blir samma. 

En huvudanledning till att Investor gör splitten är att mindre investerare kan köpa in sig och ge fler möjligheten att bli delägare i Investor, det har vd Johan Forssell sagt år 2021. Jag har en känsla att det kommer ske inom rimligt tid igen. Vad tycker du, låter det rimligt? 

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Anonymous20 August

    Hej

    Har jag förstått det rätt att du bedömer att Investors aktie kommer stiga med totalt 66 % från dagens nivåer? Det är vad som är den procentuella uppgången från de 300 kr/aktie du har som bas.

    Då Investor tenderar att prestera lite bättre än index över tid, torde det implicit betyda att du anse/bedömer att Stockholmsindex (OMX SGI) kommer att stiga med i alla fall 45-50 % fram till och med sista december 2026. Det är en inte så liten optimistisk vy, eller? Framför allt inte då konjunkturen visar en fortsatt svaghet.

    Vad är det som gör att du ser denna betydande uppgång i de underliggande bolagen, som i många fall handlas till mycket ansträngda värderingar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Investor gick upp 44% senaste året. Att aktien går upp 66% inom 2 år är inte omöjligt. Glöm inte 4 räntesänkningar och rejäl återhämtning från lågkonjunktur. Det är möjligt, dock vet man aldrig vad som kommer hända. Det är något jag tror på, i värsta fall händer det senare, men en splitt kommer.

      Delete
  2. Anonymous20 August

    Jag tror också på en split, men jag tror att det kommer att ta längre tid givet den fina utvecklingen aktien haft. Min gissning är att det sker om ca fem år. Som sagt det är bara en gissning.

    ReplyDelete
  3. Hej, tror också på senare split-tillfälle än 2026, plussa på 2-3 år cirka.
    Härlig aktie att äga!

    ReplyDelete