Tuesday, August 6, 2024

Ett starkt första halvår, finns mer pengar att tjäna



Många bolag har rapporterat sina delårsrapporter och jag är väldigt glad att mina utvalda bolag som jag har i aktieportföljen har presterat väl. Axfood har nog varit sämst av alla än så länge. Jag tyckte inte alls om vinsten eller aktievärderingen. Resten har gjort bra ifrån sig. Över förväntan faktiskt. Det finns mer pengar att tjäna i dom. Nu när hela börsen lyser rött är aktierna mer attraktiva, det är inte negativt, det är bra om man ska köpa aktier.

Det märks tydligt att mina få innehav styr utvecklingen av min aktieportfölj. Castellum, Ahold Delhaize, Investor och Nordic Paper avgör det mesta. Om dessa bolag går bra, stiger portföljen kraftigt i värde. Om några av dessa går dåligt, vilket var fallet senaste året så presterar portföljen svagt, men ändå går den upp.

Castellum är billig och med fallande räntor kommer aktiekursen återhämta sig snabbt. Sänkningen i september är nästan ett faktum och med låg inflation blir det snabbt fler sänkningar som gynnar sektor. Ser 20% uppsida inom rimlig tid.

Ahold är billig med tanke på vad konkurrenter värderas till. PE 11 ungefär på nästa års vinst är rätt så lågt. Aktien borde stiger 5-6 euro till inom några kvartal. Ser 20% uppsida.

Investor är svår att värdera eller räkna på, men aktien är som en fond, som stiger 10% om året. Det är bra.

Nordic Paper är okänd guld. Med höga utdelningar, starka vinster och stigande försäljning ser det riktigt bra ut. Aktien borde gå upp till 70 kr inom ett par år. Även här, 20% uppsida. Minst. 

Jag tror att min portfölj kan gå upp 15-20% inom 12-18 månader. Börsen som helhet är inte alls dyr i Sverige och när alla kommer prata om återhämtning, då kommer börsen till all time high igen. Och igen. Och igen. Att tjäna pengar utan att göra något är helt underbart. Pengar föder nya pengar som föder nya pengar. Det är ränta på ränta. Bara luta sig tillbaka och se portföljen växa.

Även Nibe har jag glömt som jag har stor stek i. Aktien föll kraftigt men när rapporten börjar visa finare siffror kommer alla tillbaka. PE 40 är inte omöjligt när alla stjärnor står rätt. Ukraina ska byggas upp, Tyskland ska införa nya regler för pumpar, bygg tar fart igen och så vidare. Det kommer, frågan är inte om, men när. När vinsten blir 2 kr igen så kommer aktien stiga mot 80 kr. Det blir en fin resa för dom som är långsiktiga. Kommer nog dröja några kvartal till.

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Anonymous06 August

    Nu har jag också köpt lite Nibe för att vara en i gänget. Men det jag inte riktigt fattar med caset är varför en liten spelare i Sverige skulle kunna hävda sig på världsmarknaden gentemot Panasonic, Mitsubishi, Bosch, Philips m.fl. Visst har det gått bättre än förväntat i över ett decennium men inte så att det motsvarar värderingen riktigt. Jag har som sagt köpt en liten post för att hedgea mot att jag har fel men jag inser också hur dumt det låter.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nibe finns i nästan hela världen. Dom har otroligt många olika bolag inom VVS, värme, kyla, kaminer osv. Konkurrans har alltid funnits, så det är inget nytt. Även Tesla ville in på marknaden, men Nibes VD skrattade bara. Det tar otroligt lång tid att bygga upp fabrikerna och hålla hög kvalite. Nibe har en prognos för kommande åren att marknaden kommer skjuta i höjden. Det har aldrig varit så här bra framtidsutsikter i Nibes historia. Målet är att dubbla försäljningen från 40 till 80 miljarder. Det kommer dom lyckas. Jag tror på Nibe, men det finns som du säger en del risker eller att aktien kostar för mycket för tillfället. Det räcker med några bra kvartal så är aktiekursen kraftigt upp igen. Vi får se. Fortsätt småköpa varje månad. Ingen ångrar som köpt Nibe för 10 år sedan. Då kostade en aktie 10 kr, nu 40 kr. På endast 10 år. Det är en fin utveckling.

      Delete
    2. Anonymous09 August

      Jo, det är det som är caset tycker jag, att man historiskt klarat konkurrensen bra. För det första betyder det inte att man kommer att göra det i evighet. För det andra har mycket tillväxt varit via förvärv och de flesta verksamhetsområden har inte samma marginaler som värmepumparna. Aktien har gått ned mycket men värderingen är fortfarande inte billig. Dessutom har vi byggbranschen som är väldigt osäker ett tag till. Jag vill gärna äga Nibe men detta gör det svårt att veta när det är lämpligt att köpa in.

      Delete
    3. Ingen vet. Det är otroligt svårt i vissa aktier.

      Delete