Thursday, August 8, 2024

Senaste nyheterna om Vismas börsnotering i Norge



Vismas intäkter uppgick till 699 miljoner euro under Q2, en ökning med 21% jämfört med samma period förra året. EBITDA uppgick till 222 miljoner euro, en ökning med 35% jämfört med samma period föregående år. Det visar skalbarheten i verksamheten under en period av lågkonjunktur. Jag är särskilt nöjd med den starka tillväxten i kundbasen - kunderna har ett enormt långsiktigt värde, så detta positionerar Visma för framtida värdeskapande.

Visma gjorde 9 förvärv under Q2 och utökade därmed sin närvaro till 33 länder. Visma etablerade sig i Italien genom förvärvet av Fiscozen, en SaaS-plattform för skatterådgivning, och första bolaget i Kroatien genom Moj eRačun, en leverantör av e-fakturalösningar. I Frankrike gjorde Visma tredje förvärvet under 2024, MyCompanyFiles, som levererar en plattform för säkert dokument och informationsutbyte för redovisningsbyråer.

Bolaget är mycket fokuserad på 1: Generativ AI, en teknik som redan håller på att förändra hur vi utvecklar mjukvara och skapar mer kundvärde. 2. Hållbarhet. Visma ska vara ledande inom hållbarhet i branschen och sätta upp tydliga mål för att vägleda bolaget, inom områden som sträcker sig från koldioxidutsläpp till andel kvinnligt ledarskap. 3. Samarbete. Visma är det största nätverket av SaaS-företag i Europa, och förmodligen även i Latinamerika. Föreställ dig kraften i 180+ entreprenöriella mjukvaruföretag som delar med sig av bästa praxis och utforskar möjligheter till samarbete på olika marknader och geografier.

Just nu har visma 1,9 miljoner kunder, vilket är nästan 2 miljoner! Det är 18,6% ökning mot förra året. Imponerande siffra. Därför vill jag investera i bolaget, men inte ett ord om börsnotering än så länge. Tanken var att göra en IPO under 2023, sedan var marknadsutsikterna för dåliga. Visma vill fortfarande göra en notering, men högst oklart när.

Visma behöver inte kapital egentligen utan det ska handla om en transaktion där befintliga ägare säljer av sina aktier. Hur värderingen blir är också en stor fråga. Blir det som Fortnox på PE 60 eller blir det mer som ett moget bolag på PE 25? Hur som helst så vill jag äga en del av Visma till rätt pris och jag ser fram emot en notering kommande åren. Om det blir det. 

Alla befintliga ägare är mycket nöjda över utvecklingen och det är tveksamt att det är någon som vill sälja aktier just nu. Vi får se helt enkelt. Det kan dröja några år till.

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Anonymous08 August

    Hej
    Intressant. Noterar att du kört copy & paste för det första tycket(?). Torde inte det citeras?

    "Visma’s revenue reached EUR 699 million in Q2, up 21% versus the same period last year. EBITDA was EUR 222 million, up 35% year-over-year, further demonstrating the scalability of our business through a period of strong growth. I am particularly pleased by the strong growth in our customer base – our low churn means our customers have immense long-term value, so this positions us well for future value creation."

    Mvh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det stämmer, gjorde lite översättning på det som var intressant. Rapporten finns bara på engelska och vi i Sverige är också nyfikna på hur det går för Visma. Inte alla kan engelska.

      Delete
  2. Anonymous09 August

    Aldrig att Visma skulle noteras till P/E 25. Nuvarande ägare kommer att vilja klämma ut mycket mer än så. Vi kan förvänta oss en hel del snömos om AI när det bolaget väl noteras.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det har du rätt i, AI kommer höja värderingen till det dubbla tyvärr. PE 50 kanske?

      Delete