Sunday, August 11, 2024

Billigast i landet för studenter är i Linköping



Studietiden är för många synonymt med en tid i livet när man får vända på varenda krona. Men det kan faktiskt vara en hyfsat stor skillnad på hur många gånger du får vända på de där kronorna, beroende på var du studerar.

CSN-beloppet är samma, som mest 13 156 kronor i månaden (bidrag 3 988 kr och lån på 9 168 kr), oavsett var i Sverige du studerar och bor, men priserna skiljer sig markant från stad till stad - det visar en ny undersökning som lånesamordnaren Sambla har genomfört.

I undersökningen har man sammanställt sju utgiftsposter och räknat ihop vad den totala månadskostnaden blir i Sveriges tio största studentstäder.

Utgifterna som finns med i undersökningen är månadshyra, månadskort i kollektivtrafiken, genomsnittlig matkasse, lunch på campus, månadskort på gym, medlemskap i studentkår samt priset för öl på studentpub.

Undersökningen visar, föga förvånande, att Stockholm är den dyraste staden med totala utgifter som landar på 9193 kronor. Billigast i landet är Linköping, där det kostar i snitt 7196 kronor.

Växjö/Kalmar sticker ut från mängden när det kommer till en kategori, som är nämligen det billigaste gymkortet av alla studentstäder, 237 kronor per månad. Jag personligen tycker att 237 kr i månaden är dyrt, man kan träna kostnadsfritt hemma, ute i skogen eller göra någon annan aktivitet istället som ger träning på köpet. 

Den absolut största kostnaden är såklart boende, följt av maten. Lyckas man hitta ett billigt boende eller ett rum hos någon, undviker utemat och alkohol så kan man till och med spara pengar varje månad. Bor man ihop med en kompis eller sambo så kan man behålla ännu mer pengar.

Studentlivet är en tuff period och det brukar pågå i några år. Många av oss har gjort det, vissa av oss har gått igenom två utbildningar (det har jag gjort) och jag ångrar inte det. Det är en upplevelse och man lär sig otroligt mycket. Sedan får man ett bra jobb som inte kräver mycket. Man kan komma och gå nästan som man vill och på många arbetsplatser är friheten enorm. 

Mitt tips är att ta lånet även om du inte behöver det. Räntan på studielånet är 1,23 procent år 2024 vilket är otroligt lågt och du kan sätta dom pengarna på sparkontot eller som jag hade gjort, köpt en indexfond. Till exempel Länsförsäkringar Global som växer 7% om året. 9100 kr i månaden kan växa till 360 000 kr på tre år. Lånet hade varit på 330 000 kr. Det är 30 000 kr helt gratis. 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment