Wednesday, August 14, 2024

Top 5 bästa ekonomi och finansbloggar



Vad är en bra blogg? Det beror på vem man frågar, men vi alla är nog överens att den ska se hyfsad snyggt ut, det ska vara lättläst utan svåra begrepp och formler. Blogginlägg ska vara korta och tydliga. Blogginlägg ska fånga intresse och uppdateras kontinuerligt. 

Det finns otroligt många bloggar om finans, ekonomi och börs. Vissa av dom är väldigt bra, vissa är okej och vissa är otroligt dåliga. Om ni har bläddrat bland olika bloggar har ni säkert sett det själva. Ibland struntar man att läsa bara på grund av utseendet. Ibland på grund av för mycket text och ibland för att det är otroligt tråkigt skrivet. Till exempel en som skriver återkommande inlägg om att han/hon har köpt Xact Norden Högutdelande. Ingen bryr sig om det. Varför ska det fånga någons intresse?

Den bästa bloggen enligt mig är såklart min egen blogg Två Månadslöner. Anledning är att man kan påverka vad som skrivs, släng en kommentar att du vill ha en analys på bolaget X så får du det inom några dagar. Utöver börs så skriver jag även om privatekonomi, spartips, sidoinkomster och andra investeringar. Det händer otroligt många olika saker och det är alltid spännande att se vad som kommer näst på bloggen.

plats nummer två har vi bloggaren Kronan till miljonen. Han skrev om sin resa, dag för dag om hur han förvaltade några hundra tusen till över 3 miljoner! Nästan extrem sparande i några års tid men nu kan han luta sig tillbaka och låta portföljen växa av sig själv. Att skriva dagliga inlägg på bloggen är också minst lika imponerande.

Tredje plats tar Dividend Story som har många miljoner på kontot och ändå hinner han skriva en blogg, träna och analysera olika bolag. Han har ett mål att erhålla 600 000 kr i utdelningar år 2024. Det är 50 000 kr per månad! En riktig utdelningsinvesterare och dom flesta andra är långt efter. Jag kommer troligtvis aldrig uppnå en liknande summa. Inte ens under min livstid. Han slutade jobba för ett år sedan och är i FIRE.

Plats nummer fyra får bloggaren Petrusko. Han har varit på börsen i över 25 år och skriver ofta om olika fonder, ETF:er och utdelningar. Det finns ofta bra information för nybörjare eller andra som letar efter "den bästa fonden" i en specifik nisch. 

Plats nummer fem får bloggaren En häst är ingen spargris och det är för att hon delar med sig allt hon gör. Man kunde läsa om hur hon behövde byta ett jobb, hur hon startade en hundcenter, hur sparandet går, kostnader kopplade till hästar och lite annat smått och gott. Lite tråkigt att bloggen inte uppdateras oftare, men det finns ett liv utanför bloggen också. 

Jag hoppade över andra bloggare som också gör ett bra jobb, men jag tycker att det saknas något. Det är sällan det fångar ögat. Rubrikerna måste vara bättre, innehållet måste vara mer unik och intressant. Oftast syns inte bloggare någonstans, det är sällan man ser en bloggare som är aktiv på sociala medier. Man väljer såklart sina favoriter bland bloggare men här är mina top 5 bästa bloggare. Du har säkert dina favoriter.

Två Månadslöner

15 comments:

  1. Anonymous14 August

    Tack för detta! Kanon!

    ReplyDelete
  2. Anonymous14 August

    Intressant att ha en blogg på topp 5 ekonomibloggar som aldrig uppdateras och knappt handlar om finans/ekonomi. Det är snarare en life style-blogg.

    Finns många andra namn som jobbar hårt med konstanta uppdateringar om marknaden och som förtjänar att stå där, men topplistor är subjektiva.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det beror på vad man gillar. Jag hellre läser om något som uppdateras ibland, som är genuin, äkta och man vet är på riktigt. Något som alla kan göra och kopiera.

      Att följa någon med 15 miljoner på kontot som skriver om: jag har fyllt på mina innehav, är hur tråkigt som helst. Det är just vad jag letar, något unikt och det är få som har det.

      Delete
  3. Anonymous14 August

    Jag tycker KTM platsar bland de 5 bästa! Petrusko och KTM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag blir imponerad att KTM skriver varje dag.

      Delete
  4. Anonymous14 August

    God eftermiddag,

    Jag har läst din blogg, om än exakt alla inlägg, under en tid. Det som slår mig att du tenderar att utgå från många saker som inte nödvändigtvis representerar vad ”alla” (dina ord) tycker och anser. Därjämte tenderar du ofta att säga emot dig själv, såsom i detta inlägg. Du skriver ”…Blogginlägg ska fånga intresse och uppdateras kontinuerligt”, för att i din text länka till bloggen ”En häst är ingen spargris”, där den senaste uppdateringen var den 3 februari(!).

    Ibland har du också skrivit mer eller mindre helt ai-genererade inlägg, vilket inte säger så lite vad du anser om dina läsarens intelligensnivå. Även google translate tycks brukas flitigt, vilket jag noterade förra veckan i ditt inlägg om Visma. Var det du i första styckets ”jag”, eller var det kanske snarare vd Merete Hvervens?

”Vismas intäkter uppgick till 699 miljoner euro under Q2, en ökning med 21% jämfört med samma period förra året. EBITDA uppgick till 222 miljoner euro, en ökning med 35% jämfört med samma period föregående år. Det visar skalbarheten i verksamheten under en period av lågkonjunktur. Jag är särskilt nöjd med den starka tillväxten i kundbasen - kunderna har ett enormt långsiktigt värde, så detta positionerar Visma för framtida värdeskapande.”

    Jämför med original:

    ”Visma’s revenue reached EUR 699 million in Q2, up 21% versus the same period last year. EBITDA was EUR 222 million, up 35% year-over-year, further demonstrating the scalability of our business through a period of strong growth. I am particularly pleased by the strong growth in our customer base – our low churn means our customers have immense long-term value, so this positions us well for future value creation.”

    Det är absolut okej att översätta, men då det rör sig om rena rama översättningar som blir ordagranna är det etiskt och moraliskt korrekt att använda citattecken och vara tydlig med källa. När en kommentator frågade om översättningen och att du ej borde citera var ditt svar: ”Det stämmer, gjorde lite översättning på det som var intressant. Rapporten finns bara på engelska och vi i Sverige är också nyfikna på hur det går för Visma. Inte alla kan engelska”. Här undvek du att erkänna. Därtill framkommer ännu en gång att du tycks tro lågt om dina läsare(?).

    Vidare i ditt inlägg skriver du att blogginlägg skall vara ”korta”. Eftersom vi är i ett blogguniversum som fokuserar på börs och investeringar, där en analys sällan kan eller ens bör skrivas på bara ett par rader undrar jag vad din åsikt i frågan är? Förvisso är ”less more”, men är inte även korta texter lite att dumförklara såväl sig själv som läsarna? Torde inte med substans och fundament presenteras, eller tillhör du dem som anser att det ”är jobbigt att läsa”?

    En fråga som lämnar mig handfallen. Vad menas med detta? ”Oftast syns inte bloggare någonstans, det är sällan man ser en bloggare som är aktiv på sociala medier.” Är inte du, KTM, Petrusko med flera aktiva på sociala medier? Var annars skulle de synas? Aftonbladet? Dagens Industri? Bloggosfären är en liten ankdam och jag tror inte att blaskor göra sig tid att läsa runt här mer än när det verkligen sker något vitalt.

    Jag är fri sedan flera år och har varit med länge. Jag ser en potential i dig, men uppmanar dig till att bli mer ödmjuk och anstränga dig att ta in fler och fleras perspektiv. Skryt inte när det går ”extra” bra för dig (investerar-sm), utan var ödmjuk för det är ett maratonlopp.

    Arrivederci från den italienska kusten!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous15 August

      En lång och välformulerad kommentar. Bilden av en liten söt ankdam kommer stanna kvar i mitt huvud alldeles för länge.

      Delete
  5. Två Månadslöner15 August

    Hej till Italien,

    Tack för din kommentar, jag tar emot din feedback och ska fundera lite extra när jag skriver nya inlägg.

    ReplyDelete
  6. Du har tänkt på mig!! Blev SÅ glad, tack! Sedan förstår jag folks kommentarer om mina bristande uppdateringar, det köper jag. Men jag är galet förvånad över alla andra (delvis onödiga) kommentarer om vad du tycker är bra bloggar, och varför. Det är ju DIN lista, och man får väl banne mig tycka vad man vill?

    You go!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, oavsett vad man skriver så dyker det alltid upp någon som är missnöjd. Alla är olika ❤ när man skriver inlägg nästan varje dag är det klart man ska ta till hjälp AI och ibland även google översätt även om det är något dålig översättning. Tycker man inte om innehållet behöver man inte läsa, så enkelt är det.

      Delete
    2. Anonymous15 August

      Min tolkning är att inte är listan som kritiseras, utan mer det faktum att bloggarens kriterier inte överensstämmer med den(?).

      Därtill är det ingen tvingat bloggaren att blogga varje dag (vilket han de facto inte gör), vilket ställer ai-bidragen i ett viktigt ljus.

      1. skriva inlägg "varje dag" och då använda ai. Detta för att... vadå? Locka in läsare som förr eller senare kommer se igenom ytan och därefter inte återkomma?

      2. För att framställa sig själv som mer kunnig?

      Och om översättningen är det väl inte så mycket jobb att korrigera de grammatiska felen med mera som google translate inte klarar av att åtgärda?

      Bloggaren har väl skrivit en bok och där användes väl inte ai...?

      Delete
    3. Det är väldigt få inlägg som är skrivna med hjälp av AI och endast 1 eller 2 som upptäcktes av läsarna. Jag tycker det är bra gjort av AI. Det är inget fel med inlägget. Jag tog den till hjälp för att testa om det ens går och när jag hade brist på ideer om vad man kan skriva. Prova själv att komma på ett par hundra inlägg på ett år. Det är svårt ibland. Enligt statistiken växer antalet läsare oavsett hur och vad jag skriver.

      Jag är inte född i Sverige och gramatiken är inte min starka sida. Boken fick jag hjälp av mina vänner som läste igenom den och rättade felen som fanns. Där användes inte AI (tror inte den ens fanns då).

      Det är lätt att kritisera andra, jag vet inte vad du får av det, jag gör precis som jag vill och skriver precis som jag. Tanken är att fånga läsare och inspirera samt underhålla. De 1000 personer som återkommer varje dag att läsa är ett kvitto att dom tycker om innehållet.

      Tack för din kommentar, jag tar feedback och försöker göra så gott jag kan framöver. Vi behöver inte ha mer diskussion om det.

      Delete
  7. Anonymous16 August

    Fru EB är min favorit!

    ReplyDelete
  8. Investment is one of the best ways to achieve financial freedom. For a beginner there are so many challenges you face. It's hard to know how to get started. Trading on the Cryptocurrency market has really been a life changer for me. I almost gave up on crypto at some point not until saw a recommendation on Elon musk successfully success story and I got a proficient trader/broker Mr Bernie Doran , he gave me all the information required to succeed in trading. I made more profit than I could ever imagine. I'm not here to converse much but to share my testimony; I have made total profit returns of $20,500 from an investment of just $2000 within 1 week. Thanks to Mr Bernie I'm really grateful,I have been able to make a great returns trading with his signals and strategies .I urge anyone interested in INVESTMENT to take bold step in investing in the Cryptocurrency Market, he can also help you recover your lost funds, you can reach him on WhatsApp : +1(424) 285-0682 or his Gmail : BERNIEDORANSIGNALS@GMAIL.COM tell him I referred you










    Det finns otroligt många bloggar om finans, ekonomi och börs. Vissa av dom är väldigt bra, vissa är okej och vissa är otroligt dåliga. Om ni har bläddrat bland olika bloggar har ni säkert sett det själva. Ibland struntar man att läsa bara på grund av utseendet. Ibland på grund av för mycket text och ibland för att det är otroligt tråkigt skrivet. Till exempel en som skriver återkommande inlägg om att han/hon har köpt Xact Norden Högutdelande. Ingen bryr sig om det. Varför ska det fånga någons intresse?

    ReplyDelete