Saturday, November 21, 2020

Alla andra aktier jag haft sedan 2018I bilden ser ni alla aktier jag har just nu, men i början av min resa hade jag köpt 11 andra aktier som jag inte har kvar längre. Jag valde att sälja dom då jag inte trodde på deras produkter längre eller för att jag jagade höga utdelningar utan att titta på vad bolaget sysslar med eller hur det går för dom. Ett misstag som många nybörjare gör - jagar höga utdelningar. Om dessa bolag är bra eller inte får ni själva avgöra, jag valde att ha andra aktier i portföljen istället. Som tur är lyckades jag sälja varenda en med liten plus.

KnowIT köpte jag bara för att jag hörde positiva saker från min lärare som jobbade där. Riktigt dumt av mig då jag förstod inte ens vad dom säljer för något. Står i deras rapporter bland annat "solutions". Vad för solutions förstår jag inte. Ett bra IT bolag som jag följt ett tag, men valde Fortnox istället som jag förstår.

Astra Zeneca var en av de första aktier jag köpte. Sålde senare på kvällen med några kronors vinst. Hade dom som kund när jag jobbade och hörde att det går bra för dom. Efter lite analys ville jag inte ha läkemedel i portföljen, förstod inte heller vissa av deras produkter. Har missat 100% i avkastning senaste 3 åren, så är det. Valde Investor istället som har Astra Zeneca i sin portfölj.

Boozt köpte jag dyrt och några veckor senare kom många kommentarer på nätet att klädbranschen är blödande, dumt att investera i det. Riktkurser sänktes m.m. Som tur är sålde på lite plus och aldrig tittat åt klädbranschen igen. Finns redan många butiker och online. Har själv aldrig handlat hos Boozt heller.


Generic Sweden köpte jag bara för 6% utdelning. Kursen föll i flera månader och jag sålde på plus innan utdelning när den gick upp igen. Blev rädd då jag såg hur jag förlorade pengar. Vet inte ens idag vad de sysslar med. Minns att de hade en helikopter på sin hemsida. Vilken amatör misstag.

Industrivärden har jag haft ett halvt år eller så och kursen stod i princip stilla på 195 kr, lite upp lite ner. Valde att plocka ut fina bolag från deras innehav och köpa själv istället. Tog Volvo, Skanska och SCA. Sålde Industrivärden och är glad för det.

Nobia köptes i tron på att kök försäljning skulle stiga, men det gjorde den inte, sedan kom Brexit, Covid-19 och det såg inte så bra ut för dom. Valde att hoppa av tåget då jag inte ville ha cyklisk bolag. Hade redan tillräckligt då.

Nordea vet jag inte varför jag köpte den. Trodde att kursen skulle stiga då jag köpt billigt, men den stod stilla länge och ibland gick även ner. Valde att hoppa av och ha bara ett bank aktie vilket är Swedbank som jag är kund hos.

Scandic Hotels sålde jag efter att ha läst deras rapport. Det stod att de växte med 1-2% per år. Alldeles för dåligt enligt mig för att riskera mina pengar. Hellre något tryggare inom livsmedel. Ville inte ha den för 90 kr och vill inte ha den nu på 20 kr. Hade inte ens köpt för 10 kr aktie. Många gör det, kanske jag har fel. Ser dock väldigt begränsad tillväxt många år framöver.


Starbreeze skapade Payday och Walking Dead spel, jag hoppade på tåget men när gameplay för walking dead kom ut var den hemsk. Zombies stod stilla, ibland hälften av kroppen under marken och liknande. Blev en katastrof helt enkelt. Sålde allt och fort.

Veteranpoolen har jag haft i några kvartal, fick en del utdelningar och trodde verkligen på deras affärside. Bemmaningsbolag för pensionärer. Sedan kom många varningsflaggor. Låg omsättning inom aktier, ibland kan det gå en hel dag och ingen köper aktier som jag hade lagt till försäljning. Sedan minskade deras arbetade timmar varje månad. Sedan kom covid-19 som drabbar, just det, pensionärer. Lyckades sälja innan aktien kraschade. Lite tur.

Lohilo Foods sålde jag ungefär en vecka efter jag köpt med 7% vinst. Jag hade en liten summa investerat så vinsten kommer bara att täcka courtagekostnader för mig i år. Anledning är såklart covid och efter noggrann analys tyckte jag att priset är lite hög. Bara under premiärdagen gick kursen upp 25% och sedan fortsatte den. Höga kostnader för börsintroduktion, stängda gym, sådär smakupplevelse och höga glass priser jämfört med konkurrenter gav mig oro. Fyllde på mer Axfood istället.


En lärdom jag fick är att köpa det jag förstår (helst så billigt som möjligt för att minska risken att förlora pengar), titta på flera olika nyckeltal, inte bara hur hög utdelning är, våga sälja dåliga bolag (vänta ut och sälja med vinst) och det viktigaste av allt ha tålamod när börsen skakar. Jag vet inte om det är nybörjartur eller om jag har en känsla för det men jag har inte förlorat en enda krona i mina aktieaffärer. Jag är rädd om mina pengar. Alla aktier såldes med lite vinst som täcker även courtage och skattekostnader.

facebook och twitter läste jag många kommentarer hur folk har sålt sina aktier med förlust och köpte annat istället. Sälj dina förlorare hette det och köp vinnare. Att sälja till exempel Swedbank aktier för 120 kronor (kurs för några månader sedan) tycker jag är ren idioti. Aktier är värda minst 180 kronor, närmare 220 kronor som det var för 3 år sedan. Det är bara att vänta ut stormen. De kommer tjäna pengar igen är jag helt säker. Nu är kursen 156 kr och 16 köp rekommendationer från analytiker. 7 st skriver behåll och ingen rekommenderar att sälja.

Två Månadslöner

5 comments:

 1. Kul inlägg! Alltid lärorikt att läsa om hur andra resonerat kring bra och mindre bra aktieköp genom årens lopp! Jag kommer ihåg att jag blev tipsad om Starbreeze precis i början, men köpte aldrig några aktier. Det är jag glad för idag! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Ja, bolaget hade även en dålig riskspridning. Det var inte alls många spel som Starbreeze ägde. Embracer har däremot hundratals, så om 1 av dom blir dålig påverkar det inte så mycket vinsterna. Man lär sig genom åren :)

   Hade varit kul att se dina tidigare aktier eller de du har på bevakningslista :)

   Delete
  2. Listan är kort: H&M och Ericsson är de enda aktier jag ägt tidigare, men sålt. Ja, sen idag då så sålde jag Lundbergföretagen och Atrium Ljungberg.

   Bevakar egentligen bara några större bolag just nu. Skanska, NIBE, Essity och Holmen är några exempel :-)

   Mvh Louise

   Delete
  3. Vi har nog liknande aktiesmak :D

   Essity tittar jag också på då och då. Såg att Petrusko valt att öka i den. Har legat länge på 300 kr och nu börjar sakta falla mot 270 och under. Kanske tillräckligt bra? Stabil bransch och stabil framtid, speciellt när det blir som vanligt igen. Ingen kursraket, men att bevara pengarna är det nog bra aktie.

   Folk gillar Holmen mer än Billerud, bara att köpa när det dippar. Jag håller i Billerud istället. Alla aktier du nämnt är väldigt fina :)

   Delete
 2. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

      E-post :   combaluzierp443@gmail.com

  ReplyDelete