Sunday, November 29, 2020

Ett strategi som aldrig förlorar pengarEtt ganska vanligt uttryck är KISS (Keep it simple, stupid). Man ska inte överkomplicera saker. Det gäller det mesta, design, form, system, spel och även börs. Man kan köpa aktier och fonder, få hög avkastning och ha nästan ingen risk att förlora pengar. KISS. Hur är det möjligt?

Köp indexfonder, de brukar ha hundratals aktier som följer index. Ett exempel som jag har i portföljen är SPP Aktiefond USA. Fonden följer amerikanska börsen vilket betyder att fonder köper USA aktier. Mellan 550 - 650 bolag för att bli mer exakt. I fonder finns alla största börsnoterade aktier som Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Google, Nvidia, Visa och så vidare... 

Om någon bolag går i konkurs så påverkar det inte fonden. Det finns hundratals andra. Om någon bolag blir uppköpt och plockas bort från fonden så kommer fonden hitta ett annat bolag som kan läggas till i indexet istället.

Du tänker säkert på börsras i mars när fonden gick ner -30%. Då förlorar man pengar ju tänker du. Nej, det gör du inte. Du förlorar pengar endast när du säljer med förlust. Det ända du behöver är tålamod och förr eller senare stiger börsen igen och då ligger du på plus.

Samma sak på andra hålet, om börsen stiger 30% du tjänade inga pengar för att du har inte sålt något. Det visar bara värde på kontot. Det är lite läskigt att se när pengarna på kontot stiger och faller dagligen. Samma gäller även huset man bor i. Priset stiger och faller dagligen, ända skillnaden är att vi inte ser det. Långsiktigt går priset upp på huset och börsen.


Pengar som är över ska sparas på börsen, helst så länge som möjligt. Vissa år kan det gå minus, vissa år stark plus, ingen vet. Som i år är det ju pandemi och börsen ligger på stark plus. Sveriges 30 största bolag ligger på +9,33%. Alla trodde vi kommer sluta året med stark minus. Sparar du länge så finns det ingen som helst risk i en indexfond. Avkastning är också hyfsad bra mellan 7-10% i snitt per år. Du behöver inte heller göra någonting alls.

Vill du tjäna mer behöver du investera i investmentbolag (som brukar ha 10-30 aktier i sig). Investmentbolag är en aktie som äger andra aktier fast med färre innehav än indexfond. Investor är den vanligaste som äger mycket i ABB, Astra Zeneca, Atlas Copco etc. Lite högre risk än indexfond men också kan bli lite högre avkastning. Ungefär 10-15% per år kan man förvänta sig.

Enskilda aktier har hög risk men också potential till hög avkastning. En rimlig avkastning kan vara från 15% och mer. Ju billigare du köper desto mer kan den stiga. En börsras är utmärkt tillfälle att köpa fina aktier. 

Ett fint bolag är där folk och företag oftast handlar, ett bolag som tjänar pengar varje år, som har bra ledning och ett bolag som kommer att finnas alltid kvar. Några exempel kan vara Axfood (Willys), ICA, NIBE, Essity, Volvo, Traton (Scania), Svenska banker och liknande.

Låg risk, låg avkastning. Hög risk, hög avkastning. Det är du som avgör vilken risk du vill ta. Det är nog därför standard svar från sparekonomer är att köpa indexfonder för alla nybörjare eller investmentbolag. Även de flesta böcker rekommenderar detta. 7-10% avkastning per år är tillräckligt bra för de flesta.

"En del av detta inlägg är en annons för Avanza och innehåller annonslänkar."

Du kan enkelt skapa en konto på Avanza och börja spara. Länken är här. Jag får några kronor för varje registrering vilket jag uppskattar väldigt mycket. Lycka till!

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Mycket bra sammanfattat! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kommer säkert dyka upp nån som tycker annat :)

   Delete
 2. "Du tänker säkert på börsras i mars när fonden gick ner -30%. Då förlorar man pengar ju tänker du. Nej, det gör du inte. Du förlorar pengar endast när du säljer med förlust."

  Helt fel, en förlust kan vara realiserad eller orealiserad. Hål i huvudet att tänka annat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Okej... vi kan kalla det orealiserad förlust, MEN det finns 100% sannolikhet att en indexfond stiger i framtiden och gör nya all time highs.

   Finns ingen risk att spara i indexfonder långsiktigt.

   Delete