Wednesday, November 18, 2020

Nibe Q3 2020Jag säger samma sak varje kvartal och denna gången är det inte annorlunda. Nibe är ett kvalitetsbolag. De lyckades även under värsta pandemin tjäna mer pengar än förra året. Alla kvartal är bättre än året innan, Q1, Q2 och nu även Q3 (Q betyder kvartal). Analytikerna hade fel (som vanligt) och NIBE har överraskat alla. Rapporten för första 9 månaderna visar följande:

Nettoomsättning 19 461 Mkr (18 205 Mkr)
Resultat 2 182 Mkr (1 950 Mkr)
Resultat per aktie 3,28 kr (2,97 kr)

NIBE har som vanligt fortsatt förvärva andra bolag och hittills i år blev det köp i 6 olika bolag världen över som också tillverkar varmvattenberedare, luftkonditionering, värmepumpar och liknande.

Den 14:e Maj skrev jag när NIBE aktie kostade 186 kronor att vi kommer snart upp till 200 kr. Idag, ungefär 6 månader senare kostar NIBE aktie 235 kr styck. Under dagen har aktiekursen stigit till 250 kr och sedan ner till 230 kr, volatilitet är hög just nu. Räcker med ett dålig nyhet och kursen faller snabbt. Vad borde NIBE aktie kosta om vi tittar på tidigare P/E tal?

Förra året värderades NIBE på den högsta P/E talet någonsin som var P/E 30. Om bolaget tjänar 4,4 kronor under 2020 så borde aktie kosta idag 132 kronor. Om vi förväntar oss en rejäl ökning med 10% högre vinst än vad analytikerna förväntar sig till exempel 4,85 kr för 2020 så borde aktien kosta just nu 145 kr. Även om vi räknar på nästa års vinst på 5 kr för 2021 gånger P/E 30 får vi 150 kr per aktie.Oavsett hur jag räknar med hjälp av P/E tal som är rätt hög får jag inte ihop dagens värdering. Aktien är väldigt dyr och bolaget måste tjäna 8 kr per aktie per år för att värderingen ska vara rimlig. Just nu betalar folk dubbelt så mycket för aktier jämfört med tidigare år. Kommer NIBE växa som en svamp? Jag tycker inte det. Vad tror du?

En av anledningarna att kursen står så högt är att bolaget är inom framtidens bransch. Alla börjar sakta prata om miljöarbete, klimatpåverkan, miljövänliga produkter, bättre användning av energi och liknande. Annan anledning kan vara tryggheten i att bolaget fortsätter leverera oavsett klimat.

Det finns dock fortfarande en risk om länderna stänger sina gränser och fabriker på grund av pandemin. Det har hänt i Italien och Storbritannien till exempel.

VD är fortsatt positiv, efterfråga är stark och kassaflöde också. NIBE vill betala högre utdelning den 23 december på 1,40 kr (1,30) per aktie. Eftersom året har varit bra så kan vi även förvänta oss även högre utdelning nästa år på ungefär 1,50 kr.

Rykten går att det blir en aktiesplit under snar framtid. Det innebär att man får till exempel 4 aktier för varje aktie man har. Kursen faller såklart till en fjärdedel. I slutändan är det samma samma. Enda fördelen jag ser att fler småsparare kan köpa aktier då det kostar mindre. 

Två Månadslöner


2 comments:

 1. Spännande! Jag har alltid velat äga Nibe, men ansett att den varit "dyr". Såhär i efterhand så ångrar jag mig såklart, men börsen är väl ångestens tempel? Håller med om att det är ett fint bolag!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ibland behöver man köpa aktier som är dyra också, det finns alltid en anledning varför det är så. Oftast tyder det på att det är riktigt bra bolag.

   Som Warren Buffett säger, köp fantastiska bolag för ok pris istället för dåliga bolag för fantastisk pris. Nibe, dyrt men bra. Norwegian, billig och inget bra. :)

   Delete