Wednesday, July 28, 2021

Skanska badar i pengarEfter fredagens rapporten har Skanska stigit över 7%, på en dag! För vissa aktier tar det helt år att gå upp så mycket. Vad har hänt med rapporten? Jo, vinsten blev för första halvåret 9,27 kr per aktie. Enligt VD förbättrades lönsamheten i alla affärsenheter. 

Jag gillar Skanska då de bygger allt, broar, asfalterar motorvägar, vattentorn, hus, lägenheter, polishus, tågstationer, kommunhus, flygplats, järnväg och så vidare. Finns nog inget de kan inte göra. Vi hoppar till utdelningarna direkt.

Skanska vill dela ut mellan 40-70% av vinsten. Om det fortsätter som det gör så blir vinsten runt 18 kr i år. Det ger utrymme till utdelning på mellan 7,2 - 12,6 kr per aktie. Misstänker att det blir 7,2 kr då det verkar att vi fått 6,50 kr sist plus bonus. Det borde ökas med 0,25 kr som innan, men eftersom året kommer sluta på rejäl plus borde vi få minst 7,2 kr per aktie enligt Skanskas policy.

Om vinsten är 18 kr, hur är det med värderingen på aktien? Historisk P/E är runt 14 så aktien borde kosta i år runt 252 kr. Det kostar idag ungefär 259 kr. Även här är värderingen rimlig, precis som SCA. Nästa år är det dock svårt att räkna på så jag hoppar det.

länge aktierna i min portfölj fortsätter höja vinsterna blir det ingen börskrasch. När vinsterna viker så kommer det nedgångar. Som det ser ut just nu är det mesta rimligt värderad och det finns potential till mer uppgångar i portföljen. Av första ögonkastet verkar som börsen är dyr, men det tror jag inte på längre. Den verkar vara rimligt värderad så jag fortsätter månadsspara. 

Det kan finnas snabbväxande mindre bolag eller jättepopulära aktier som är jättedyra men de äger inte jag. Tur det. Stabilt, långsamt, låg risk och att kunna sova gott om nätterna är viktigt för mig. Alla som sparar kan bli miljonärer, förr eller senare.

Två Månadslöner

5 comments:

 1. Håller hårt i Skanska här just pga långsiktigheten och bredden i deras verksamhet som du skriver. Varit lite trögt sen hushållet gick in i bolaget men ligger långt över förväntan faktiskt. Skanska är en del av kärnan i våran gubbtantportfölj och det ser inte ut att bli annat än en riktig långkörare. Ser fram emot en fin utdelning så det ska bli spännande att se vad det landar på.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner28 July

   Enda negativa med Skanska jag ser är att det är cyklisk bolag, när det går bra i världen stiger kursen spikrakt upp, när det går dåligt kommer vi falla kraftigt. Mer än andra aktier i alla fall. Så länge man vet det och köper mer vid dipparna så är det ett fint bolag! Var 7år kan man nog räkna med :)

   Delete
 2. Jo det är ju en svårt att parera för svängningarna onekligen men känns som att det är samma typ av volatilitet för de flesta branscher ändå. Ligger inte och kallsvettas om nätterna i alla fall med långtidsstrategin. :) Hoppas att du haft en fin utveckling med Skanska du också.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Över 60% ligger jag på just nu. Har lyckats köpa på botten flera gånger, men innehavet bara på 3% av portföljen... Har inte alls mycket investerat här jämfört med andra innehav. Tänker samma - fram till tidig pension!

   Delete

 3. Jag heter Silvia Scali och är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag kommer att vittna om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare Pierre Michels tjänst. Jag började procedurerna med henne i fredags och på tisdag klockan 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelse på att överföringen av min begäran på 950.000 kr skickades till mig. mitt bankkonto väldigt tidigt, till min stora förvåning lyckades överföringen. Här är hans E-mail : combaluzierp443@gmail.com


                       E-mail : combaluzierp443@gmail.com

  ReplyDelete