Saturday, March 26, 2022

Axfood aktie har blivit dyr



För första gången på länge har Axfood blivit dyr. Aktien fortsätter uppåt mot nya höjder trots att aktien handlas utan rätt till utdelning (24 mars). Allt annat lika borde aktien sjunka med -4 kr som är samma summa som utdelning. Istället stiger aktien med 9 kr! 3% ungefär. Det är sällan det sker att bolaget delar ut pengar och aktien stiger. Utdelningen minskar ju bolagets värde. Marknaden är konstig ibland, det finns många fler köpare än säljare just nu i Axfood aktien.

Utdelning brukade ligga på runt 4% per år i Axfood, just nu är den på runt 2,6%. Ganska lågt. P/E talet har också stigit rejält och i förskott. Nu handlas matjätten till P/E 30 vilket är helt sjukt. Detta höga P/E talet brukar tillväxtbolag ha. KnowIT, Stillfront, Rejlers, Thule och även Avanza har nu lägre P/E. Det kommer en stor nedgång i aktien snart. Jag tror vid rapportdagen eftersom rapporten kommer vara sämre än förväntas. Den kommer vara bra, men inte så bra som vissa tror.

Ena banken la en riktkurs på 240 kr och en annan på 320 kr. Ganska stor skillnad och frågan är vilken har rätt? Nu ligger aktien på 300 kr. Tittar jag tillbaka i min analys av Axfood här på bloggen (i sökrutan) så hittar jag detta från februari:

Eftersom börsen tittar alltid framåt så behöver vi titta på årets vinst. Ingen vet vad det blir men det borde vara ungefär 10% högre på 11,3 kr. Om snitt P/E är 23 så borde aktie värderas i år till ungefär 260 kr. Just nu handlas aktien till ungefär 250 kr. Är Axfood rimligt värderad? Ja, det tycker jag.

300 kr delat på P/E 23 ger 13 kr i vinst i år. För att Axfood ska tjäna 13 kr i år behöver dom öka vinsten från 10,28 kr (förra året) till 13 kr i år. Det är 26% mer. Jag tycker att 10% mer i vinst är högt och här är det inräknat 26% vinstökning! Jag hade varit väldigt försiktig med att köpa fler aktier vid dessa nivåer. Det jag tror är att många köpt Axfood eftersom det är en trygg aktie att äga, inte på dessa nivåer tyvärr. Inte längre.

Nu ser jag 10-15% nedsida i aktien. Ska jag köpa mer? Absolut inte. Ska jag sälja? Kommer inte att hända. Hade aktien fallit 25% härifrån, ja, då är det intressant. Som jag har sagt många gånger innan så går olika branscher olika bra vissa år. I år går det bra för mat och skog. Året innan var det teknik, året innan det var det fastigheter och så vidare. Det bästa är nog att ha många olika branscher i portföljen. 

Två Månadslöner

8 comments:

  1. Hej,
    Jag förstår att Axfood stiger. Många som förr bara handlat på lite dyrare mataffärer har nu hittat till Willys på grund av de stigande matpriserna.

    Ha det gott!

    Mvh, Anneli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, ja men nu känns det att även Willys har höjt priserna. Spenderar nu flera hundra mer per vecka. Det kommer troligtvis inte rätta till sig, bara vänja sig med det tyvärr...

      Delete
  2. Mikael Aslan26 March

    Håller med dig här. Många letar dock investeringar mot inflationen och det är nog anledningen till att man köpt Axfood. Man bör ha många olika branscher ( diversifiering).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Men det borde väl finnas gränser tycker jag, P/E 30 på mat är högt, vissa teknikbolag handlas till samma P/E, som växer snabbt! Ibland är det svårt att förstå börsen

      Delete
  3. Anonymous27 March

    Som alltid är det ju Mr market (aktiemarknaden som sätter priset).
    Min tanke är att många privatinvesterare snappat upp i diverse medier att livsmeelsaktier är säker hamn nu när räntan är på gång att Stiga. Det blir trångt på marknaden.
    Ha det gott.
    Mvh
    Larsa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Synd bara, för att alla vet nog att en krasch i aktien kommer så fort andra branscher blir mer intressanta.

      Delete
  4. Anonymous27 March

    Å jag som tyckte aktien var dyr på 200 kr... P/E 15 vore mer rimligt för en aktie som i stort sett bara växer med inflationen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. P/E 15 borde ge med årets förväntad vinst på 11 kr typ kanske runt 165 kr. Inte mer än 200 iaf. Bolaget är bra och fortsätter öka vinster men dagens värdering är lite skrämmande just nu.

      Delete