Monday, May 9, 2022

Fortfarande bland topp 5%Ibland jämför jag min aktieportfölj med proffsen, eller rättare sagt med alla aktieförvaltare, fondförvaltare, ränteförvaltare, indexförvaltare och så vidare. Hur gör jag det? Enkelt, jag tittar på min utveckling till exempel senaste 3 åren, vilket är 58,24% och tittar i fondlistan på Avanza. Alla 1 316 fonder som finns. Det ger en riktigt bra bild om man slår andra förvaltare i avkastning eller inte.

Min portfölj borde vara på plats nummer 60 bland alla fonder. Tar man 60 delat med 1 316 så får man 4,5%. Det betyder att min aktieportfölj ligger bland top 5% av alla fonder. Med andra ord, 95% av alla fonder har sämre avkastning än jag gör själv. Då är frågan, varför ska jag köpa fonder och sänka min avkastning? Sannolikheten att jag hittar något bättre än min egen portfölj är alltså liten...

Jag har inte varit på börsen i 5 år än, men om jag tittar där så borde min portfölj ligga någonstans mellan plats 65-75 vilket är fortfarande bland top 5% av alla fonder. Därför har jag svårt att hitta och köpa en bra fond, 95% av dom kommer sänka min avkastning. Jag vill maximera min avkastning eller i alla fall behålla samma tempo.

Hur lyckades jag med så bra avkastning? Jag tänker alltid många år framåt. Hur ser världen om 5 år? 10 år? 20 år? Vilka trender finns det? Vad strävar alla efter? Vad gör ungdomar? Vad har alltid varit populärt? Vilka varumärken är starka och kan slå konkurrenter? När jag sorterar fram bolag jag vill äga tittar jag på vinster, försäljningen, utvecklingen framåt, om VD och styrelsen äger aktier själva och läser jag på så mycket som möjligt om bolaget på deras hemsida, söker på Youtube, lyssnar på VD, vad andra tycker om bolaget och samlar ihop information för att göra så bra bedömning som möjligt. 

Just nu är det 15 bolag i portföljen och jag har planer att lägga till en till nästa år. Portföljen blir större och större och det känns naturligt att minska risken genom att äga fler olika aktier. Hade det funnits 100 aktier som jag vill ha och som ser attraktivt ut hade jag köpt alla. Jag har kollat igenom många bolag på börsen och jag valde ut dom som jag tror mest på, som hade bra eller låg värdering och som jag vill äga länge. Jag hoppar inte fram och tillbaka mellan aktier som många andra, det kanske också ger bättre avkastning över tid?

Det finns aktier som är populära i min portfölj och det finns dom som ingen pratar om, det vänder ibland och dom populära blir ointressanta och dom tråkiga blir plötsligt trygga investeringar. Därför har jag blandat ihop lite med stora och småbolag, olika branscher och dom har sin försäljning på olika platser i världen. Vissa i Sverige, andra i USA och vissa i Europa. Nu när portföljen blivit stor så har jag inte råd med stora misslyckanden, jag gör så bra analys jag bara kan och helst försöker att ha marginaler ifall jag gör ett fel beslut någon gång.

Två Månadslöner

1 comment:

 1. Anonymous13 May

  Det är så klart att det är kul att du har en positiv utveckling, men du jämför bara äpplen och päron just nu. Det finns många saker som gör att jämförelsen haltar;
  - Du investerar ett extremt litet belopp jämfört med de handlade fonderna. I takt med att totalen stiger blir möjligheten till överavkastning i relativa och absoluta tal allt svårare.
  - Fonderna ska balansera uttag och insättningar
  - Fonderna har olika investeringsunivers att ta hänsyn till.
  - Ytterst få ligger i topp år efter år (inte samma sak som en fortsatt positiv utveckling).
  - Du har en mycket kort historik (under fem år brukar inte räknas i fondsammanhang, av just den anledningen att det är svårt att avgöra om det är ihållande eller inte).

  Jag rekommenderar varmt boken "Winning the losers game" på ämnet.

  Jag önskar dig fortsatt lycka till i din investerarkarriär!

  ReplyDelete