Tuesday, May 17, 2022

Public service avgiftSämsta avgifter någonsin hemma hos oss är Public service avgiften, eller med andra ord - radiotjänsten. Vi som inte tittar på tv är tvungna att betala radio och tv avgiften. Jag som lyssnar på radio endast i bilen alltså måste betala för det. Ok, jag förstår om det hade varit max 100 kr per år men icke. Det dras automatiskt på deklarationen, 1 329 kr för mig och 1 329 kr för min fru. Totalt 2 658 kr per år! Jag kan inte heller välja bort det! Jag hade gärna avslutat det och lyssnat på musik med usb minne eller liknande.

deklarationen hittade jag annat skräp också som begravningsavgift. Jag ska alltså betala hela livet ut i typ 60 år till för något som jag hade hellre betalat direkt när det händer. När dagen är kommer så räkna bara bort summan från kontot sen är det klart, varför ska jag betala livet ut? Sen tillkommer det massa andra kostnader också när dagen är kommen. 

Fastighetsavgift är också rolig. Oavsett om jag har skuld på huset eller inte måste jag betala avgiften. Varför ska jag göra det? Inte ens skatteverket har förklarat det. På deras hemsida står det att vi ska betala fastighetsavgiften eller fastighetsskatten. Punkt. Inga varför. Pengarna går till staten. Märkligt att man köper ett hus, betalar av skulden, äger den helt och hållet och ändå inte. Räcker det inte att man betalar räkningar för el, vatten, avlopp och sopor? Märkligt.

Tillbaka till radiotjänsten. De som tittar på tv har säkert köpt tv, den är säkert kopplad mot internet (som också kostar), sedan finns det säkert Youtube premium som kostar och kanske Netflix och liknande. Man har redan betalat hur mycket som helst för att kunna titta på serier m.m. och ändå lägger staten avgift på det. Pinsamt. Minns ni när dom knackade på dörren? Hej det är radiotjänst vi vill kolla om du har en tv. Som sagt, pinsamt. 

Oavsett hur mycket man jobbar, sparar, försöker att skapa en trygg framtid så dyker dom alltid upp. Nu är det skatt på drivmedel, fordonskatt, moms, vägavgift, kommunalskatt, miljöavgift och varför inte skapa en föraravgift? Alla dessa är bara ett sätt för att ta våra pengar. Gör man ingenting med sin lön så äts den upp snabbt av allt möjligt som skatter, inflation, avgifter m.m. Sätt dom i arbete, ju tidigare desto bättre. 

Två Månadslöner

10 comments:

 1. Hej, Jag hade precis samma tankar som du häromdagen. Avgifter och skatter. Tänkte också speciellt på public service och begravningsavgiften. Men svenskar är så vana att de inte ens reagerar. Det är skrämmande.
  Ha det gott!
  Mvh, Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner17 May

   Tyvärr inget vi kan göra åt det...

   Delete
 2. Ja public service avg är en styggelse. Man får dricka 2,8 öl utan alkoholskatt samt köpa begagnat. Take that staten!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner17 May

   Ja, tänker man efter så finns det många saker som man kan köpa/fynda utan att betala skatt eller avgifter. Det är nog bäst att fokusera på dom!

   Delete
 3. Anonymous17 May

  Det kallas väl för att ha ett fungerande samhäll. Jag menar är det inte bra att staten ge oss skolor och sjukhus osv. Hellre det än ett land där alla betalar själva för sådant (om de har råd). Vad händer om folk inte har pengar till begravningen när de dör? Och det låter väl rätt bra att uppmuntra folk att inte använda bilar och drivmedel egentligen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner17 May

   Blir det inte samma problem åt andra hållet? Istället för att inte ha råd vid begravning har vi inte råd idag? Massa avgifter betalas sen sitter man där med knappt något över... Det borde vara mer fritt att kunna välja själv hur man vill göra.

   Delete
 4. Anonymous17 May

  Varför är begravningsavgiften i procent av inkomsten? Behöver en höginkomsttagare bredare och djupare hål? Socialistiskt svammel säger jag!

  ReplyDelete
 5. Anonymous22 May

  Public service som står utanför det politiska och betalas av oss invånare är nyttig för samhället. SVT pch UR med mycket information och inte bara media som ska sälja stort, utan ge oss invånare en opartisk syn på olika konflikter i värden, visa program byggda på olika fakta och till och med användas i undervisningen i skolan. Hellre en skatt som går till det, än en skatt som skulle gå till Youtube eller Netflix.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag lär mig mycket mer från Youtube än TV som jag aldrig tittar på.

   Delete