Thursday, May 19, 2022

Laga mat själv iställetDet blev dyrt att äta ute nu. Oavsett vart jag går så ser jag ökade priser på lunch och middag. Inte konstigt, mat har blivit dyrare generellt sett. Tomater till exempel som kostar 60 kr kilot och lite finare alternativ 125 kr kilot. Kyckling bröstfilé som kostade max 100 kr kilot är nu oftast på 150 kr kilot. Pålägg till exempel har också ökat i pris men det märker man inte eftersom affärer ger rabatter och annat emellanåt som förvirrar en. Innan var det runt 110 kr kilot, nu är det närmare 200 kr kilot. 

Varor som inte ökat i pris (än) är bananer på 20 kr kilot och druvor. Dom flesta varor fick en liten höjning men det förstår vi. Det finns dock vissa varor som jag nämnt ovan som stigit rejält. Som tur är har dom flesta varor alternativ, så vi behöver inte köpa just dom som är så dyra. Man kan även planera sina matlådor i förväg. 

Det som är billigaste och har alltid varit det är när man lagar mat själv. Man kan göra lika fina matlådor som vissa luncher ute och till minst halva priset. Genom att köpa rabatterade varor får man det lilla extra på prislappen. Titta på kilo pris och inte vanlig pris, det visar dig om det är dyrt jämfört med andra produkter eller inte. 

Glöm inte att frysa in matlådor om det blir rester kvar. Mycket bättre alternativ än att slänga. Glöm inte heller att man kan använda produkter längre än bäst före datum. Varor som bröd, ägg och oöppnade förpackningar håller alltid lite längre än det står på förpackningen. Vardagliga matlådor behöver inte vara avancerade, pasta med bacon, pasta med kyckling, hamburgare, varför inte tacos in i matlådan? Lax passar fint med ris och även ägg med några korvbitar. Det finns oändligt många alternativ. Man kan ha en matlåda för 10-20 kr i dom flesta fallen. Tänk att du sparar mellan 30-80 kr varje gång du har matlåda med dig. På 20 arbetsdagar blir det mycket pengar.

Din bästa vän för matlådor och inspiration är google. En annan källa kan vara arbetskamrater, titta på vad dom har för något. Vissa av oss gillar sällskap, äta ute, slippa laga mat hemma och diska efteråt. Då ska man göra det, bara att man vet att det kostar. Dom flesta har dock inte råd med att äta ute ofta, då ska man laga mat hemma. 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment