Sunday, May 29, 2022

En massa rapporter Q1 2022 (del 2 av 2)Fortnox. Min lilla svamp som växer så det knakar. Försäljning +40%, vinst 66,6 mkr (45,9 mkr). Vinsten 0,11 kr per aktie, fortsätter det med 0,12 och 0,13 och 0,14 kr per aktie i vinst hela året och kanske till och med bättre så borde det vara runt 0,5 kr i vinst. Med historiska P/E 100 som är jättehög så är värderingen just nu rimlig. Jag tror dock att bolaget kommer överraska framöver. Om 3-5 år borde kursen stå dubbelt så högt. 

Nibe. Ökade försäljningen med 28%, vinsten till 0,33 kr per aktie (0,31 kr) samt skrev av produktionen i Ryssland med 114 miljoner. Efterfrågan är stark, men generellt har alla drabbats av komponentbristen, halvledare saknas, anställda är sjuka och saknas m.m. VD är även redo för framtida förvärv. Nibe säger alltid samma sak, vi är försiktigt optimistiska framåt. Än så länge så fortsätter det att gå bra för bolaget. Jag gillar innehavet.

Billerudkorsnäs. En riktigt stark rapport som var långt över analytikernas prognoser. Dom har mer fel än rätt så lyssna på dom med en nypa salt. Billerud kommer byta namn till bara Billerud (vilket är logiskt eftersom det är ofta det man säger). Bolaget har gjort högsta lönsamheten någonsin med en resultat per aktie på 4,27 kr (1,82 kr). Om bolaget gör 4+4+4 kr till under resten av året, då tror jag utdelningen kommer bli riktigt stor nästa år. Kanske utdelning på 4,3 kr + extra 3 eller 4 kr? Försäljning ökade 13%, Verso förvärvet var lyckad med starka resultat och utsikter framåt är starka. Ökade inköpspriser på material motverkades med höga produktpriser. Enkelt, va? Mer än nöjd med resultatet. 

Swedbank. Jag förväntar mig alltid 4 kr per kvartal i vinst. Förväntar även 8 kr i utdelning varje år. Försäljningen föll -2%, ränteintäkter är samma som förra året. Vinsten -7%, ganska svagt tycker jag. Vinsten dock landade ändå på 4,10 kr (4,43 kr). Nu med stigande räntor tror jag att banken ska tjäna riktigt mycket och utdelningen nästa år kan vara runt 13 kr eller över 8% på dagens kurs. Aktiekursen kan stå stilla med den utdelningen, 8% är riktigt fint. Att köpa vid dippar lönar sig alltid.

Securitas. Stabil resultat på 2,30 kr per aktie (1,86 kr). Fortsätter det, så kan vi förvänta oss en fin vinst på 10 kr i år. Hälften kan delas ut utan problem. Hantering av höga lönekostnaderna har hanterats framgångsrikt och Securitas lyckats höja försäljningen rejält och även rörelsemarginalen. Ett bra bolag som växer sakta och blir bättre och större för varje år som går. Aktiekursen däremot har fallit senaste 5 åren med -22% vilket inte går att förklara. Jag tror det handlar om att många köper andra, mer populära bolag. P/E är knappt över 10 vilket gör Securitas till ett fynd i mitt tycke. 

Skanska. Föll som ett sten från taket. Under rapportdagen gick kursen ner -10% till 172 kr. Analytiker säger att bolaget är undervärderad och alla fastigheter inkl. kassa Skanska har är värda 94 miljarder kr vilket är mer än börsvärdet i aktien 77 miljarder. Sen får man en massa projekt på köpet. Senaste 5 åren också -17% vilket är helt orimligt. VD köpt 10 000 aktier samma dag. Resultat per aktie blev 3,62 kr (4,59 kr). Kursen föll på grund av sämre utsikter framöver. Det är mer än inprisat i aktien.

Tesla. Jan-mars var rekordkvartal med högre försäljning, levererade bilar, vinst och marginal över 19%. Senaste månaderna har Tesla satsat mycket på batterier för hus och spridning av leverantörer. Vinsten ökade kraftigt senaste året och uppgick denna kvartal till 2,86 $ (0,39 $). Inom parentes förra året. Antal producerade bilar ökat med 69%. Antalet solceller har minskat med 48% men husbatterier ökat med 90%. Antal butiker och serviceplatser ökat med 20% och antalet laddstationer också ökat med 38%. Solceller minskade på grund av leveransproblem och saknade delar. Husbatteriet Powerwall är nog en ny kommande trend. Jag hade också velat ha en. Dyrt dock.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment