Wednesday, May 11, 2022

En massa rapporter Q1 2022 (del 1 av 2)Axfood. Äntligen nyheter jag sett fram emot länge. Eurocash är återöppnad och rullar på som vanligt igen, precis som innan pandemin. Första kvartalet varit bra och levererat fina vinster. Fortsätter det så, då kan vi förvänta oss över 10 kr i vinst i år. Utdelning borde ökas nästa år igen. Willys till exempel rullar på bra så jag hoppar någon större analys av bolaget idag, sammanfattningsvis stark kvartal och tryggt att äga aktier framöver. Värdering? Lite hög men inte skrämmande som innan. Januari - mars:

Resultat per aktie 3,30 kr (2,15 kr)

Castellum. Billiga aktier skulle jag säga, substansrabatt på 32% (9 maj) är riktigt bra. Man behöver inte heller vara orolig då de kan höja hyran för kunder. Långa kontrakt, bra uthyrning, bra riskspridning. VD har köpt på sig aktier och bolaget återköpt egna aktier, det kommer ge högre vinst framöver då det är färre aktier på börsen. Substansvärdet 259 kr och handlas nu för under 180 kr. Bolaget kommer vara först på Stockholmsbörsen som höjt utdelning i 25 år i rad. Den höjda utdelningen kommer nästa år och då räknas Castellum som utdelningsaristokrat. Utdelning blir då över 4% på dagens kurs. Januari - mars:

Resultat per aktie 10,68 kr (13,90 kr)

Investor. Substansvärdet 205 kr per aktie och nu efter lite börsturbulens handlas för 168 kr. En rabatt på 18% men inget jag skulle glädjes över. För ett par år sedan var rabatten på mellan 18-22%. Ett bra köp men jag avvaktar lite till. Totalt finns det över 300 000 ägare hos Avanza samt växer kraftigt. Jag minns när jag firade 100 000 ägare i mars 2020. 

Avanza. Alla siffror för januari - mars visade en liten minus jämfört med kvartalet innan, enda som gick upp var antalet nya kunder som ökade 4% till 1 720 200 kunder. Lite imponerande att så många har konto på Avanza. Utlåning har ökat 7%. Vinsten föll -30% mot förra året vilket är lite skrämmande. Ett fint bolag som kommer gynnas av högre räntor och som gynnas av börsens svängningar. Jag har själv Avanza både för aktier och bolån och tycker det funkar väldigt bra. Lite för komplicerat dock att räkna på rimlig värdering i aktien. 

Resultat per aktie 2,81 kr (3,99 kr)

Volvo. OBS ej bilar. Denna aktie är Volvo lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och Volvo Penta (båtmotorer m.m.). Trots leveransproblem ökade försäljning 12%, antalet anställda ökade med 3 500 och vinsten hade varit ännu högre om inte Volvo hade räknat bort enheter i Ryssland. Efterfrågan på lastbilar är stark och försäljning blev 31% bättre än förra året. Anläggningsmaskiner hade stark 2021 och nu visar det nedgång på -9%. Blir en tuff period för just dom i år, speciellt i Kina. För bussar går det bra med 28% i försäljning och för Volvo Penta blev det 23% bättre försäljning. Cyklisk aktie, som är bra att känna till. 

Resultat per aktie 3,46 kr (4,35 kr)

SCA. Nyligen meddelade 20% ökningar på virket under kommande 3 månaders period. Det blir svettigt för många att bygga om eller till. Vinsten blev 119% bättre än förra året. SCA varken köper eller säljer något till Ryssland, Ukraina eller Belarus. En fantastisk resultat helt enkelt. Utdelning kommer säkert höjas nästa år och kursen har gått fint uppåt med +9% i år mot -21% för hela börsen. 

Resultat per aktie 2,51 kr (1,14 kr)

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous11 May

  Jag fyller faktiskt på både i Castellum, Investor och Avanza till nuvarande nivåer. SCA äger jag, men fyller inte på. Gillar alla dess bolag och tror att de kommer vara bra innehav på några års sikt!

  Mvh Louise

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt otroligt vad fina bolag vi kan investera i 😌

   Delete