Tuesday, February 27, 2024

Förlorade flera månadslöner på börsenNär man köper enskilda aktier så kan man både tjäna mycket pengar och förlora mycket pengar. Om man diversifierar (köper många olika aktier i olika bolag) så är risken lägre att förlora allt. Kanske till och med obefintlig om man äger 15 olika aktier i olika branscher. 

Jag personligen har aktier som har stigit otroligt mycket på börsen och gav mig enorma summor i utdelningar varje år. Efter sex år på börsen har jag nu även en aktie som har fallit rejält. Under pandemin steg aktien kraftigt och efteråt fortsatte ned månad för månad. 

Det är såklart Embracer som säljer 1/3 pc och konsolspel, 1/3 brädspel och 1/3 mobilspel och övriga tjänster. Senaste tre åren har aktiekursen gått ned -86%. Bolaget meddelade i senaste rapporten att målet för skuldminskningen kommer inte hinnas innan 31 mars 2024. Det blir försenat. Embracer vill inte sälja bra enheter som säljer bra och om man läser mellan raderna (svårt att sälja dåliga enheter). 

Citi Investment Research sänker riktkursen för Embracer till 50 kronor från 60 kronor, men upprepar sin köprekommendation. Aktien kostar 16,64 kr i skrivande stund. Bara igår föll aktien igen med -6,15%. Helt otroligt att aktien är så svag.

Sentimentet kring aktien är nedkylt och kommer att vara dämpat tills en avyttring meddelas, men det fundamentala caset beskrivs inte ha ändrats i någon större utsträckning. Om Embracer kan lösa skuldproblematiken genom tillgångsförsäljningar är det väldigt positivt, men om bolaget inte lyckas med det kommer sentimentet alltjämt vara dämpat. - Citi

Embracer VD Lars sa själv, att bolaget kommer lyckas att minska skulden, men inte innan 31 mars. Det tar tid med förhandlingar och all regelverk som finns mellan länderna. Citi fortsätter:


Vidare har finanshuset tre scenarion för Embraceraktien: ett optimistiskt, ett basscenario och slutligen ett pessimistiskt. I det optimistiska scenariot ingår det en högre tillväxt, främst drivet av mobilspel, med förbättrade bruttomarginaler och en mer robust utveckling från Partner Publishing. I detta scenario är riktkursen 90 kronor per aktie.

I basscenariot antas en genomsnittlig årlig intäktstillväxt på 16 procent mellan 2021–2030. Den årliga tillväxten för vinsten beräknas vara 13 procent och 4 procent för det fria kassaflödet per aktie. Diskonterat till ett nuvärde med en viktad genomsnittlig kapitalkostnad på 8 procent och en tillväxt efter prognosperioden på 3 procent motsvarar det en kurs på 50 kronor. I denna riktkurs är även en värdering av de olika verksamheterna inom Embracer, en så kallad sum of the parts-analys, inräknad.

Det pessimistiska scenariot inkluderar i stället en potentiell besvikelse för intäktstillväxten på grund av att de lite dyrare A/AA-spelen förlorar mot gratisspelen. Potentialen för en nedgång i rörelsemarginal till sektorkollegornas nivå och en besvikelse inom Partner Publishing är också inräknat. Här blir riktkursen 10 kronor per aktie.

Personligen tycker jag att det är svårt att räkna fram en rimlig aktiekurs i Embracer, det jag gillar att snabbt stigande försäljning, förbättrad kassaflöde och nya titlar som säljer över förväntan. VD är själv stor aktieägare och han får enormt mycket tryck på sig från andra investerare. Hans mål är att få upp aktiekursen, för att annars kommer vi snart nå 10 kr per aktie. Det är inte bra för någon. Jag tycker personligen att Embracer är värd runt 50 kr och det finns 200% uppsida kommande åren. 

Mitt innehav i Embracer har varit bland dom största i portföljen men efter senaste årens nedgång har blivit bland dom minsta. Värdet har försvunnit snabbt och mina aktier är knappt värda något längre. Nu är det inte ens värt att sälja, eftersom förlusten är stor. Jag kommer behålla aktierna och vänta på bättre tider, jag tror att aktien kommer återhämta sig rejält kommande åren. Det borde det göra med tanke på vad som ligger i pipeline och vad bolaget lovat.

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Anonymous27 February

  15-16kr en längre period tills räntan sänks. Då vänder aktien upp till 50kr.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Räntan kommer sänkas, men det kan dröja tills hösten och borde sänkas flera gånger 2025. Vi får se.

   Delete
 2. Anonymous27 February

  Svårt att se att de kommer vända detta har för stora skulder som äter av kassaflödet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Finns många åsikter, vissa tror på några mindre försäljningar och en riktad emission. Svårt med Embracer. Mycket kan hända framöver och kursen är pressad.

   Delete
 3. Anonymous27 February

  Jag vet inte hur pass bevandrad du är av kassaflödesmodeller men det är en hel hög antaganden som görs, residualvärdet dvs värdet efter prognosperioden tenderar vara väldgt högt och osäkerheten är otroligt stor. Äger själv inte Embracer och har aldrig gjort det. Jag själv använder kassaflödesmodellen för olje och råvaru investeringar medan för bolag som Embracer är nog EV/EBIT eller P/E en bättre metodik och försöka modellera ett normalår och baserat på det beräkna fram ett pris.

  Mvh
  Emigrantinvesteraren

  ReplyDelete
  Replies
  1. svårt ändå. Man kan även säga att aktien värderas rätt nu med tanke på vad vi vet idag och vilka förväntningar som finns av analytikerna. På ena sidan så är värderingen rätt, på andra sidan kan aktien ändå vara undervärderad eller övervärderad. Beror också på vad dom kommer sälja framöver.

   Delete