Sunday, February 4, 2024

Vecka 5 Räntesänkning under första halvåretRiksbankens räntehöjningar har bidragit till att den tidigare så höga inflationen har sjunkit. Men bortsett från energipriserna är inflationen fortsatt för hög och det finns risk för bakslag. Direktionen har beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 4 procent. En åtstramande penningpolitik bedöms fortfarande vara nödvändig för att inflationen ska stabiliseras nära målet. Samtidigt bedömer direktionen nu att det är mindre risk för att inflationen biter sig fast på för höga nivåer. Styrräntan kan därför troligen sänkas tidigare än vad som indikerades i prognosen i november.

Det låter som att det är goda nyheter. Räntan som vi har idag räcker för att sänka inflationen och gör att folk handlar mindre. Om Riksbanken sänker räntan så kommer ränta på bolån också minska så småningom vilket är bra för alla som har lån. Jag tror dock inte på en massa sänkningar framöver som många andra gör.

Jag tror styrräntan kommer gå ned från 4% till 3,75% i år och sjunker lite till under 2025. Visa vågar tro på 8 räntesänkningar kommande året (0,25% var) men det låter bara för bra för att kunna vara sant. Riksbanken skrev själva:

”Om utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma är det inte uteslutet att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år”.

Längre än så är det svårt att förutspå, inte ens riksbanken själv vet hur dom kommer reagera. Dom sa för ett par år sedan att styrräntan kommer vara noll fram till 2024. Det hände inte som ni ser. Det är otroligt mycket som påverkar ränteläget. 

Riksbanken lämnar sitt nästa räntebesked den 27 mars och sen dröjer nästa besked till den 7 maj. Känns som att ingenting kommer hända kommande månader och jag tror på oförändrad ränta även i mars. Dock ser jag nog en sänkning i maj, då är det precis innan sommaren så dom vill kanske skicka positiva signaler och då blir alla glada igen. Fastighetsaktier kommer stiga rejält om vi kommer se en sänkning.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment