Wednesday, February 14, 2024

Polisen är Castellums största hyresgästTrots att kriserna fortsatte att avlösa varandra under 2023 levererar Castellum ett stabilt resultat. Inflationen gav tydligt vika mot slutet av året och räntehöjningarna gav avtryck i den reala ekonomin, som förväntat, med något svagare generell efterfrågan som följd. Tack vare solida hyresgäster, en diversifierad tillgångsmassa och hårt arbete ökar Castellums intäkter till 9,8 mdkr. Oavsett om vi sett toppen på räntekurvan eller ej, kommer 2024 att bli ett år med utmaningar. Det är med ödmjukhet, men också tillförsikt, som vi går in i det nya året - VD för Castellum.

Under 2023 ökade hyresintäkter med 8,9%. Belåningsgraden uppgick till 37,4%(42,3). Ingen utdelning föreslås. Substansvärde, EPRA NRV, per aktie låg på 154,22 kronor (203,36). För er som inte vet så säger substansvärdet det verkliga värdet på ett bolags eget kapital, det vill säga hur mycket dess tillgångar är värda när man har räknat bort skulder. 

Eftersom en aktie kostar 126 kr i skrivande stund, så köper man aktier med rabatt. Den verkliga värdet är 154 kr. Det är ungefär 18% rabatt vilket är väldigt bra pris. Jag har själv köpt många gånger till det priset.

I slutet av året invigde Castellum sin hundrade solcellsanläggning i fastighetsbeståndet och nådde därmed målet två år före utsatt tid. Dessutom är 50 procent av beståndet hållbarhetscertifierat, vilket innebär att bolaget även uppfyllde detta hållbarhetsmål två år före utsatt tid. Totalt har 106 solcellsanläggningar installerats vilka genererar 17 procent av koncernens egen elanvändning.

Största hyresgäster i Castellum idag är Polisen, AFRY, ABB, Domstolsverket, Handelsbanken, Försäkringskassan, Northvolt, Migrationsverket, Region Stockholm och Hedin. Stora och stabila pjäser helt enkelt som jag gillar. Jag tycker att Castellum är bland dom bästa om inte den bästa fastighetsbolaget i Norden. Därför har jag investerat mest av mina pengar i aktien. Castellum står för ungefär 16% av min portfölj.

Två Månadslöner

3 comments:

 1. Anonymous14 February

  Det är ju hemskt! Privata fastighetsbolag ska inte äga sammhällsfastigheter skrevs det ju när SBB var i kris. Måste ju gälla Castellum också då!? Sälj tillbaks allt till kommunerna...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kommunerna är ofta dåliga på att hantera sina finanser.

   Delete
  2. Anonymous14 February

   Nej nej inte enligt media Sverige, SVT, Di TV4 Osv... Konstigt att det inte är samma rama skrik på Castellum som på SBB?

   Delete