Thursday, February 8, 2024

Securitas - En säker investeringÄntligen en analys som jag håller med om, det är sällan det händer kan jag säga. Placera skrev om Securitas efter rapporten som jag rekommenderar att läsa för er som är intresserade av bolaget. Myrsteg åt rätt håll heter det och det faktiskt stämmer, det går sakta framåt. Väldigt, väldigt sakta.

Historisk värdering var mellan PE 16-19 (alltså man betalar ungefär 16-19 kr för en aktie per 1 kr som bolaget gör i vinst). Eftersom Securitas gjorde nästan 10 kr i vinst 2023 bortsett från engångskostnader så borde aktien kosta mellan 160-190 kr. Det är dock historisk värdering.

Nuvarande värdering är PE 10. Aktien borde kosta runt 100 kr då. Varför så låg PE? Skulden har ökat enormt efter Stanley förvärvet, lönekostnaderna har också stigit rejält, pandemin gjorde rejäl stopp i deras flygverksamheten, avyttringar av mindre lönsamma regioner i koncernen och mycket annat. PE 10 är rimligt med tanke på allt som är negativt kring olika saker och man får knappt någon tillväxt i aktien eller utdelning (på endast 3-4% per år).

Det förväntas ungefär 10 kr i vinst år 2024 och runt 11 kr år 2025. Det är låg tillväxt och aktien kostar nu som den ska. Jag tror varken på rejäl uppgång eller nedgång. Marginalerna har blivit lite bättre och kassaflödet också, minskade räntekostnader kanske gynnar bolaget lite med framöver. Dock återstår att se vad riksbanken kommer göra och när.

Okej rapport, jag funderade på att sälja hela innehavet men valde att behålla. Trots låg tillväxt så känns det ändå bra på något sätt. Tryggt. Bolaget minskar sin skuld, har bra intäkter, vinsterna är okej, kunderna kommer inte lämna, bolaget fokuserar på rätt saker och att betala 100 kr per aktie är bra pris. Varken fynd eller dyrt. Riktigt bra försäljningsökning senaste året. 

Securitas vill dela ut 3,8 kr per aktie i år jämfört med 3,45 kr per aktie året innan. Jag tycker det är dålig beslut, hellre hade jag velat se skulden minska i snabbare takt, men det är inte vart fokuset ligger på verkar det som. 

Två Månadslöner

1 comment:

  1. Hej, som sagt, vi hoppas på att myrstegen tar oss framåt och uppåt i allt!
    Vi får helt enkelt lita på att ledningen gör rätt (trots försäljning och återköpet av Stanley) i längden.

    Förhoppningsvis kan vi summera året sedan med att säga: Stabilt!

    ReplyDelete