Monday, July 22, 2019

Verktyg för analys


För att analysera bolagen rekommenderar jag starkt en hemsida som heter börsdata.se för att kunna snabbt se vinsten på företaget, utdelningsstorlek, omsättning, m.m. 


Själv använder jag hemsidan för att snabbt se historiken och kursgrafen när jag tittar på nya bolag. Det finns även lite information på Avanza och Nordnet. Jag själv har min portfölj på Avanza då jag tycker hemsidan är mer modern och lätt att förstå. Så jag kommer hänvisa till Avanza när jag pratar om olika områden inom börsen, som kontotyper, skatter m.m. Glöm inte att spara ner börsdata.se i din webbläsare, den är riktigt bra hemsida.

På Avanza finns det även många frågor och svar, aktie och fond skola där man kan lära sig enormt om olika värdepapper och olika typer av konton. 

En annan analys verktyg är du själv, vad tycker du om bolaget? Handlar du själv där? Tror du bolaget finns kvar om 10 år? 50 år? Vad tror du om framtidsutsikter? Vilka konkurrenter har företaget? 

Rapporter är också en bra indikation om företaget. De släpps varje kvartal och första sidorna är nog det viktigaste. Där kan man läsa om vad VD tycker om kvartalet och framtidsutsikterna, man kan läsa om vinsten per aktie, antalet butiker, kunder, händelser under kvartalet, investeringar som företaget gör m.m. 

Teknisk analys är ingen jag tror på. Vissa personer tittar på kursgrafen och försöker att gissa fram vad kommer att hända i framtiden. Om kursen är för hög så tror dom på nedgång, men så är inte fallet, ingen som vet vad som kommer att hända i framtiden. Det räcker att en stor pensionsfond vill äga aktien och går in med stora belopp, då fortsätter kursen upp. Jag kommer inte att prata om teknisk analys här på bloggen för att jag är inriktad på fakta.

Det finns säkert fler sätt att analysera bolag, men detta räcker för att ha som grund. Vilka bolag tittar du på? Själv är jag nyfiken på KnowIT, Essity och THQ Nordic. 


No comments:

Post a Comment