Tuesday, July 23, 2019

Skulder

Det är viktigt att veta hur stora skulder man har och vilken ränta man betalar för dom. En skuld måste de flesta förr eller senare ta för att kunna köpa hus, lägenhet, studera eller skaffa nyare bil. Det finns två olika typer av skulder.

Bra skuld kan till exempel vara en CSN lån för att kunna studera och skaffa en bra jobb. Behöver man inte lånet, kan man ta det ändå och investera allt i en fond till exempel och med största sannolikhet går det upp i värde och man kan sälja allt med vinst efter studier. En annan exempel är att ta lånet och köpa bil istället för att låna från bilhandlaren. Varför? För att CSN lån har väldigt låg ränta, år 2019 är den på 0,16%. Man ska även lägga på administrationsavgift när man börjar betala tillbaka, så det blir lite högre. Billån brukar vara 1,99-4,3%. Så om man funderar på att ta billån i framtiden, ta CSN lån idag istället och köp bilen kontant. Mycket pengar kan sparas på det sättet.

Dåliga skulder är allt som har hög ränta. Med hög menar jag 5% och mer. Sms lån, avbetalning när man handlar på nätet med hög ränta, hög bilränta, även huslån kan vara rätt dålig investering om man har hög ränta. 6% ränta på huslån (som vi hade några år sedan) är 60,000 kr från 1 miljon lån. Vilket är 5,000 kr i månaden till banken. Då har man knappt något kvar att betala tillbaka av skulden, så sitter man fast där bara på att betala tillbaka räntan. 

Vill du bli rikare och ha pengar över, börja betala av dina skulder, först med högst ränta eller de minsta beloppen för att bli av med dessa så fort som möjligt. Försök att inte ta nya lån i onödan. Har du kvar en skuld på 10 eller 20,000 kr, istället för att boka semester, betala av din skuld först. Det ger mer än du tror, både i plånboken och den fina känslan att vara skuldfri. Det är så man gör för att bli rikare år för år för år.


No comments:

Post a Comment