Sunday, October 3, 2021

Börsen går upp och nerPortföljvärdet sjönk -6,26% under september och så är det ibland. Börsen går upp och ner hela tiden. Det viktigaste är att lära sig att hålla huvudet kallt oavsett vad som händer. Oftast överreagerar börsen på bra nyheter och på dåliga. Portföljen är uppe på 14% i år vilket är fortfarande väldigt bra. Tidigare år var ännu bättre så om året slutar på plus minus noll i år är det fortfarande bra. Kanske inte lika roligt för nya sparare med så är det vissa år.

Börsen har nästan aldrig gått upp 8% ett enskild år, det har alltid varit antingen mycket mer eller mycket mindre. I snitt är det dock runt 8-10% som man kan förvänta sig under längre perioder. Bilden uppe visar hur mina 2 aktier i januari 2018 har växt tillsammans med nya insättningar av pengar. Under tiden har jag köpt fler aktier i olika bolag, fyllt på med nya pengar, återinvesterat utdelningar, lagt in bloggintäkter och då började magi i portföljen. Ränta på ränta.

Har dubblat pengarna i portföljen många gånger om. Från 200 kr till 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800 och så vidare. Det jag behöver nu är bara fortsätta och då kan jag börja skapa stora pengar. Det tar tid att bli rik, man blir inte det över en natt. Det kräver lite kunskap, tålamod, och lita på svenska bolag att dom kommer fortsätta prestera bra och det gör jag. 

Jag tror på alla mina bolag och hoppas att dom är kvar tills jag går i tidig pension om 20-25 år. Willys borde stå kvar, Volvo, Swedbank, Avanza, Nibe och alla andra jag äger. Hellre fina  och trygga bolag än små förhoppningsbolag. Har inte lust att förlora pengar, hellre 10-15% om året som är säker än kanske 30% om året och sömnlösa nätter.

Två Månadslöner

1 comment:

  1. Ja men precis så är det och bara att du har tjänat ihop till den insikten att det tar lite tid innan det märks rejät att insättningarna och sparandet lönar sig. Och att hålla huvudet kallt är superviktigt, det är så lätt att ryckas med i både bra och dåliga tider. Att fortsätta på din inslagna väg är det enda rätta.

    Mvh // PP

    ReplyDelete