Monday, October 25, 2021

Billerudkorsnäs Q3 2021Det är nog första gången på snart 4 år som jag inte hinner att gå igenom alla mina aktierapporter direkt. Många av bolagen rapporterar samma vecka. Det jag brukar göra är att jag läser VD orden, tittar på siffrorna (vinst, skuld, försäljning bland olika kategorier, antal medarbetare m.m.) samt lyssnar på telefonkonferens. Jag har bara 14 bolag i portföljen och om jag inte hinner så tror jag att dom som har fler bolag hinner inte heller.

Därför ska man inte ha för många aktier i portföljen, man hinner inte uppdatera sig på ett bra sätt. Man lägger inte ner samma tid på första bolaget som man gör på bolag nummer 22. Har man inte bra koll på bolagen man äger så är det mer som en gambling. "Jag tror på bolaget" eller "Dom vet vad dom gör" räcker inte som analys. Man ska veta mer än så om aktier man äger för att det ska vara en bra investering.

Billerudkorsnäs gjorde riktigt bra i år jämfört med pandemi året 2020, under första 9 månader har försäljningen ökat med 8% mot föregående år, vinsten ökade med 179% och resultat per aktie hamnade på 5,62 kr hittills i år. Fortsätter det så, så kan vi förvänta oss 2,3 kr under sista kvartalet med. Det ger 7,92 kr i vinst i år. Billerud brukar ge 4,3 kr i utdelning och det blir nog samma eller lite högre nästa år. Vilket är stabilt och bra. 

Det finns många positiva saker som att efterfrågan är stark även flera kvartal framåt (VD sa det själv), selektiva prishöjningar, Billerud håller på med sedan innan med pappersbatteri, pappersflaskor, papperslock till kaffemuggar, den nya kartongmaskinen är nu i bruk och går enligt plan, bolagets satsar mycket på marknadsföring av premiumprodukter (som har högre vinstmarginaler såklart). Pandemin under 2021 har nästan inte påverkat bolaget alls, Billerud klarade sig med endast 10 miljoner kr. i kostnader 

Negativa saker är högre materialpriser för kemikalier, logistik och energi (pappersbruk använder mycket el), under september var det kraftig oväder i Värmland, jag trodde att det inte påverkar något men det gjorde faktiskt. Billerud fick stänga sin Gävle bruk i 9 dagar. Anledningen var att vattenkvalitet försämrades kraftigt. Efter alla investeringar är kassan på 1 684 miljoner kr, vilket är inte speciell hög jämfört med vad andra aktiebolag har. Skulden har minskat mot förra året och är just nu på 7 356 miljoner kr.

Aktien gick upp nästan 5% under rapportdagen är är nu på 180 kr. Ungefär 10% till och aktiekursen kommer stå på högsta någonsin. Senaste 20 månader har aktien stigit rejält och är nu 80% högre. Finns 16 005 som äger aktien i Avanza. Varför tror du det är så få ägare?

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous25 October

  +18,62% på 5 år säger väl allt! För dom som vill ha ett tryggt och stabilt bolag med lite utdelning är det väl ok men nån vidare bra investering på sikt är det inte.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner25 October

   Det får bara tiden utvisa om det är bra investering eller inte på sikt.

   Jag tror och det låter som du tror det med att bolaget är stabil, trygg och har framtiden för sig. Pappersförpackningar i alla former och branscher kommer det behövas mer av. Det är ett faktum. Billerud tillverkar fin kvalite och efterfrågan är stark, det är också ett faktum. Nya konkurrenter kommer nog inte finnas, det tar årtal att bygga pappersbruk.

   Aktiekursen håller jag med dig, den har varit svag. 18% på 5 år är bättre än minus. Lägg på 4% utdelning så har du runt 7-8% i snitt per år. Bättre än sparkonto.

   Mina aktier började jag köpa för snart 4 år sedan (det var min första aktie) och just nu är jag på +65% och utdelningar är inte inräknade. Runt 20% per år med utdelning vilket är bättre än index under samma period. Jag är mer än nöjd.

   Tycker att man kan hålla i aktierna 20 år framåt utan bekymmer. Att bara titta på historiken är ett vanlig misstag som investerare gör. Vi som äger aktier tittar framåt.

   Tack för din kommentar :)

   Delete