Saturday, October 9, 2021

Swedbank har mer att geSwedbank har meddelat en extra utdelning på 7,3 kr under hösten. Först måste den klubbas igenom av styrelsen och det tror jag kommer att ske. Utdelningen förväntas trilla in på kontot den 4 november. På aktiekurs 175 kr är det strax över 4%. Vi som har haft aktien från 1 januari i år har fått även 7,25 kr under våren. Totalt blir det 14,55 kr i utdelning per aktie i år. På dagens kurs 175 kr är det 8,3% plus lite tillväxt i aktiekursen.

Enligt mina amatörsberäkningar så kommer Swedbank avsluta året på runt 175 kr vilket hade gett en avkastning för 2021 på 20% plus utdelningar på runt 8% beroende på när man köpt. 28% för 2021 är inte dåligt! 

Mars 2022 kan vi förvänta oss 50% av vinsten i utdelning igen vilket blir runt 9 kr. Det ger strax över 5%. Så om aktien stiger nästa år med 5% så får vi runt 10% totalt i avkastning när vi lägger ihop tillväxt 5% i kursen och 5% i utdelning. Riktkursen kring banken ligger på 170-200 kr senaste månaderna. Vilket är rimligt och egentligen borde vara lite högre. Så om aktiekursen faller i år eller nästa år så kan man ändå köpa på sig mer då man kommer få över 10% i total avkastning nästa år.

Swedbank är en tråkig aktie som inte svänger så mycket i aktiekursen som många andra gör. Utdelningarna är också ganska trygga, även om vi inte får dom ett visst år så får vi dom ett annat år istället. Enda nackdelen med aktien är att den inte växer så mycket, folk köper banken i stort sett bara för höga utdelningarna. Kassaflöde är bra, många har lånat under covid och banken kommer samla på sig mycket pengar i form av räntor. Räntor kommer även att sakta stiga i framtiden vilket kommer gynna banken. När det sker är dock oklart.

Har haft lite tankar att sälja allt i Swedbank, men sen tänkte jag att det finns knappt någon annan bank som är bättre, Nordea är nu flyttad till Finland, SEB och Handelsbanken är mindre än Swedbank och andra banker är mer nischade mot annat. Den stora massan i Sverige väljer ändå Swedbank och har svårt att byta ifrån till andra banker då det har inte amorterat tillräckligt. Speciellt nu när räntorna är så låga. Senaste 10 åren har banken gjort 100% i kurstillväxt +5% om året i utdelningar. 15% om året räcker för mig.

*Detta är inte rekommendation att köpa eller sälja, bara mina egna tankar. Gör egen analys innan köp eller sälj beslut.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment